“Crno na bijelo” sprema žabu DIK-u, jer smatraju da je glasanje sporno na dva biračka mjesta

U Ćemencima nestalo 50-ak kupona

Ukoliko dođe do ponovnog glasanja i koalicija „Crno na bijelo“ dobije potreban broj glasova za drugi mandat, onda bi koalicija „Evropski tim za Nikšić, koju je predvodio DPS, umjesto 18 imala 17 mandata. U konačnom, to ne bi imalo presudan značaj na formiranje vlasti pošto lokalne opozicione partije imaju više osvojenih mandata od do sada vladajuće DPS-SD koalicije

15396 pregleda 8 komentar(a)
OIK odbila žalbu: Glasanje (ilustracija), Foto: Luka Zeković
OIK odbila žalbu: Glasanje (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Opštinska izborna komisija odbila je žalbe Koalicije „Crno na bijelo - Može Nikšić“ koja je tražila ponavljanje glasanja na dva biračka mjesta - Ćemenci i Javljen u Goliji, jer su pronašli nezakonitosti.

„Na biračkom mjestu Javljen nema knjige upisa birača, dok se na biračkom mjestu Ćemenci ne poklapa broj glasačkih i kontrolnih listića. Opštinska izborna komisija nam je odbila prigovor, tako da ćemo se žaliti Državnoj izbornoj komisiji, a ako se dogodi da nas i oni odbiju onda ćemo se žaliti Ustavnom sudu“, kazao je „Vijestima“ potpredsjednik nikšićke URA Goran Šućur.

Na jednom glasačkom mjestu nedostaje 50-ak kupona, što predstavlja ozbijno kršenje zakona jer je zbog takvog incidenta na parlamentranim izboroma u toku sudski postupak protiv aktivistkinje DPS-a.

Prema nezvaničnim informacijama, na glasačkom mjestu 20, zgrada dječjeg vrtića Ćemenci, upisano je 618 birača, glasalo je njih 515, a važećih je bilo 512. Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, na pomenutom glasačkom mjestu bila su 463 kontrolna listića. Za koaliciju „Crno na bijelo“, koju čine URA i nestranačke ličnosti, na tom mjestu je glasalo njih devetoro.

Na glasačkom mjestu broj 82, zgrada škole u Javljenu u Goliji, od 40 upisanih birača izašlo je njih 36, a koalicija „Crno na bijelo“, nije imala nijedan glas.

GP URA, prema nezvanilnim ifnormacijama, nedostaje 30-ak glasova da bi umjesto jednog dobili dva mandata.

Ukoliko dođe do ponovnog glasanja i koalicija „Crno na bijelo“ dobije potreban broj glasova za drugi mandat, onda bi koalicija „Evropski tim za Nikšić, koju je predvodio DPS, umjesto 18 imala 17 mandata. U konačnom, to ne bi imalo presudan značaj na formiranje vlasti pošto lokalne opozicione partije imaju više osvojenih mandata od do sada vladajuće DPS-SD koalicije.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Rade Perišić, nije odgovarao na telefonske pozive Vijesti.

Na lokalnim izborima 14. marta, koalicija Evropski tim za Nikšić osvojila je 18 mandata, Za budućnost Nikšića 11, Mir je naša nacija-Ne damo Nikšić deset, a Crno na bijelo i Narodni pokret po mandat. SDP sa osvojenih 2,64 odsto glasova nije prešao cenzus.

Preporučujemo za Vas