"suprotno Zakonu o tajnosti podataka"

Konjević: Direktor ANB odao tajne podatke obavještajne agencije države članice NATO

Konjević je kazao da je nažalost ovim kompromitovan rad Agencije, njen ugled i povjerenje u radu sa partnerskim službama članicama NATO

39984 pregleda 394 reakcija 109 komentar(a)
Konjević, Foto: Savo Prelević
Konjević, Foto: Savo Prelević

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević saopštio je danas da je direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić suprotno odao tajne podatke jedne obavještajne agencije države članice NATO.

"Direktor ANB suprotno Zakonu o tajnosti podataka odao tajne podatke jedne obavještajne agencije države članice NATO. Prekršio član 26 stav 3 Zakona. Skandal!!!!", napisao je Konjević na Tviteru.

On je dodao da je, nažalost, ovim kompromitovan rad Agencije, njen ugled i povjerenje u radu sa partnerskim službama članicama NATO.

"Otkrio identitete rezidentnih predstavnika te službe kao i njihove prioritete u radu i "mete" njihovog rada. To su tajni podaci te službe i strani državljani u ovom slučaju nemaju pravo pristupa tim podacima", napisao je Konjević.

Član 26 Zakona o tajnosti podataka propisuje ko ima pristup tajnim podacima bez dozvole za pristup tajnim podacima.

"Pristup tajnim podacima bez dozvole za pristup tajnim podacima ima:

1) Predsjednik Crne Gore;

2) predsjednik Skupštine Crne Gore;

3) predsjednik Vlade,

4) potpredsjednici Vlade, ministri nadležni za unutrašnje poslove, vanjske poslove, poslove finansija i poslove odbrane;

5) vrhovni državni tužilac, rukovodioci državnih tužilaštava, državni tužioci, glavni specijalni tužilac i specijalni tužioci;

6) predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore, predsjednici sudova i sudije;

7) članovi Odbora Skupštine Crne Gore za bezbjednost i odbranu;

8) članovi Odbora Skupštine Crne Gore za antikorupciju;

9) članovi anketnog odbora koji je osnovan odlukom Skupštine Crne Gore povodom ostvarivanja parlamentarne istrage;

10) članovi Savjeta nezavisnog nadzornog organa za zaštitu ličnih podataka i pristup informacijama;

11) Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore;

12) branilac okrivljenog, osim u slučajevima propisanim Zakonikom o krivičnom​​ postupku;

13) predsjednik i članovi Senata Državne revizorske institucije.

Lica iz stava 1 ovog člana imaju pristup samo tajnim podacima​​ potrebnim za vršenje njihovih ovlašćenja, u skladu sa zakonom.

Lica iz stava 1 ovog člana, prilikom stupanja na dužnost, potpisuju izjavu da će sa tajnim podacima postupati u skladu sa zakonom i drugim odgovarajućim propisima.

Tajnim podacima drugih država​​ i međunarodnih organizacija, bez dozvole za pristup tajnim podacima, mogu pristupiti lica iz stava 1 tač. 1, 2 i 3 ovog člana, u skladu sa međunarodnim ugovorom", navodi se u Zakonu.

Na današnjoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, čiji je Konjević član, saslušava se potpredsjednik Vlade Dritan Abazović povodom medijskih navoda o Stevanu Simijanoviću. Sjednica je zatvorena za javnost.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu je Milan Knežević, zamjenik predsjednika Odbora Mevludin Nuhodžić, a članovi su Milo Božović, Vladan Raičević, Dragan Ivanović, Dragan Krapović, Boris Bogdanović, Predrag Bošković, Branko Čavor, Ivan Brajović, Ervin Ibrahimović i Konjević.