Arsović: Sve češće odsustvo iz odborničkih klupa očigledno je ostavilo dubok trag kod Bešovića

"Glavni grad je sa Njemačkom razvojnom bankom KFW potpisao ugovor o zajmu za taj projekat u iznosu od 35 miliona eura, a najveća potvrda kvalitetno obavljenog posla i njegove dobre pripreme stigla je iz Zapadnobalkanskog investicionog fonda tj, Evropske unije"
1 komentar(a)
DPS logo
DPS logo
Ažurirano: 12.12.2017. 12:53h

Sve češće odsustvo iz odborničkih klupa očigledno je ostavilo dubok trag kod odbornika Bešovića, jer da je i elementarno bio upoznat sa skupštinskim radnim materijalima, za šta su ga birali građani i za šta prima platu poreskih obveznika Podgorice, znao bi da je za projekat izgradnje novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i inseneraciju kanalizacionog milja zaokružena finansijska konstrukcija, uz dvije studije izvodljivosti, i pretkvalifikacioni proces koji je u toku, saopštio je danas Vladan Arsović, odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnog grada.

On je ragovao na izjavu odbornika Demokratskog fronta (DF) u Skupštini Glavnog grada Miodraga Bešovića koji je poručio da "nesposobna lokalna vlast Podgorice i dalje nema rješenje za jedan od najvećih problema".

Arsović je kazao da je upravo na posljednoj sjednici Skupštine Glavnog grada jedna od tačaka bila Informacija o aktivnostima Glavnog grada na obezbjeđivanju uslova za izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda i pripadajuće kolektorske mreže, gdje su odbornici koji su zainteresovani za rad i funkcionisanje grada, bili u prilici da se upoznaju sa svim detaljima oko ovog pitanja.

"Politikanske i paušalne ocjene najbolje demantuju sljedeće činjenice, o one su neupitne. Naime, Glavni grad je sa Njemačkom razvojnom bankom KFW potpisao ugovor o zajmu za taj projekat u iznosu od 35 miliona eura, a najveća potvrda kvalitetno obavljenog posla i njegove dobre pripreme stigla je iz Zapadnobalkanskog investicionog fonda tj, Evropske unije koja je za taj projekat opredijelila 10 miliona bespovratnih sredstava, čime je zaokružena finansijska konstrukcija za realizaciju tog projekta. Zahvaljujući upravo ovom projektu, Crna Gora je postala prva zemlja u regionu koja je u okviru Berlinskog procesa dobila sredstva za životnu sredinu. Odbornik Bešović bi, umjesto demagoških floskula i političkih poštapalica, trebalo da zna da je zahvaljujući donaciji Vlade Republike Njemačke, Podgorica dobila dvije važne studije koje su radile renomirane njemačke kompanije Fihner i Avi Plan. Te studije sadrže idejna rješenja za sisteme za prečišćavanje otpadnih voda i inseneraciju mulja, a istovremeno predstavljaju osnov za pripremu tenderske dokumentacije", istakao je Arsović.

On je dodao da je uprava Glavnog grada i menadžment Vodovoda i kanalizacije su stvaranjem planskih pretpostavki za gradnju postrojenja, kao i potpisivanjem ugovora o finasiranju i grantu uradili najveći veliki dio posla da realizacija ovog projekta počne što prije.

"Nakon potpisivanja ugovora, uprava grada je zajedno sa partnerima iz KfW banke, obavila veliki posao kada je u pitanju predkvalifikacija za odabir konsultatna koji treba da pripremi tendersku dokumentaciju. Od 12 inostranih kompanija sa potrebnim referencama odabrano je njih pet koje su ušle u najuži izbor, a kada se konačno izabere konsultant on će pripremiti javni poziv i nakon toga ćemo, već početkom sljedeće godine ući u raspisivanje tendera za projektovanje i izvođenje radova na sistemu za prečišćavanje otpadnih voda, sistemu za tretman kanalizacionog mulja i kolektorskoj mreži. Povodom navodne brige odbornika Bešovića za zaštitu životne sredine, posebno ističem ekološki aspekt, jer je ovaj projekat direktno vezan za očuvanje životne sredine na širem području Glavnog grada. To se prije svega odnosi na zaštitu režima podzemnih voda zetske ravnice, a samim tim očuvanje postojećih vodoizvorišta na teritoriji Podgorice i smanjenje rizika od njihovog zagađenja. Izgradnjom novog postrojenja doći će do uklanjanja septičkih jama koje trenutno koristi veliki broj građana, nalkon čega će i oni biti priključeni na mrežu fekalnih kolektora, što će u mnogome imati direktan uticaj na zdravlje i kvalitet života. Istovremeno, to će direktno uticati na smanjenje zagađenja voda rijeke Morače, a zaštitom Morače i njenih pritoka, zaštitićemo Skadarsko jezero kao najveću akumulacija vode za piće, kao i vodoizvorište Bolje sestre i buduće vodoizvorište Karuč", kazao je Arsović.

Bonus video: