Vukšić ugrozio tajnu operaciju NATO zemlje?

Konjević i Medojević traže ostavku Vukšića, Vlada bez komentara. Ovo će biti veliki problem ako se potvrdi da je tačno i moglo bi ugroziti povjerenje članica NATO, rekao je sagovornik

79983 pregleda 878 reakcija 256 komentar(a)
Nove podatke dostavio nakon što su poslanici imali uvid u dokumenta koja po zakonu nemaju pravo da imaju: Dejan Vukšić, Foto: Savo Prelević
Nove podatke dostavio nakon što su poslanici imali uvid u dokumenta koja po zakonu nemaju pravo da imaju: Dejan Vukšić, Foto: Savo Prelević

Vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić sinoć se nije oglašavao u vezi sa skandalom mogućeg odavanja tajnih podataka jedne zemlje članice NATO, a nakon što je okončana višesatna sjednica skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost na kojoj je članovima dostavio i imena stranih i domaćih tajnih agenata i detalje tajnih operacija jedne strane službe.

Nisu se oglašavali ni iz Vlade, gdje je “Vijestima” nezvanično rečeno da su za sada bez komentara.

Vukšić je ovakvim postupkom, navode izvori “Vijesti”, odao podatke iz zabilješke sa sastanaka agenata ANB i jedne strane službe, a navodno u dokumentaciji nisu propisno zaštićeni identiteti obavještajaca, otkrivene su namjere te strane službe i jedan njihov “ključni prioritet”, uključujući i operaciju koja je u toku. Niko od izvora “Vijesti” nije želio da otkrije o čemu se konkretno radi, ali je jedan izvor rekao da nije riječ o otkrivanju agenata koji su pratili Ruse, kako su to sinoć tvrdili neki mediji, nego o nečemu “mnogo gorem”.

Navodno u zabilješci stoji da su agenti te NATO zemlje od kolega iz ANB tražili da im dostave sve informacije na koje naiđu u vezi “ključnog prioriteta” te službe.

Sjednica je bila zakazana na inicijativu Raška Konjevića (SDP) koji je tražio kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade i koordinatora službi bezbjednosti Dritana Abazovića povodom sumnji o susretima sa lažnim američkim diplomatom Stevanom Simijanovićem.

Konjević
Konjevićfoto: Savo Prelević

Prema saznanjima “Vijesti” iz istih izvora, samo mali dio te sporne zabilješke odnosio se upravo na Simijanovića.

Jedna od posljedica propusta je da će agenti strane službe koji su akreditovani kod države, morati da napuste zemlju jer su njihovi identiteti i aktivnosti poznati osobama koje to ne treba da znaju.

“To je prosto pravilo u obavještajnom radu”, rekao je izvor upućen u bezbjednosne poslove. Strahuje se i da bi podaci sada mogli biti dostupni trećoj zemlji.

Konjević je rekao da je “u setu informacija bilo otvoreno ime i prezime svakog operativca ANB-a, kao i imena rezidentnih predstavnika strane obavještajne službe sa djelovima iz personalnih dosijea i sa prioritetima rada te službe”.

Poslanik SDP i bivši član Odbora za bezbjednost Nebojša Medojević, saopštili su da bi Vukšić odmah trebalo da podnese ostavku.

Medojević
Medojevićfoto: Boris Pejović

On nije odgovarao na pozive “Vijesti”. Vukšića je za v.d. direktora predložio premijer Zdravko Krivokapić.

Vukšić i Abazović bi u vezi s ovim skandalom krajem marta ili početkom aprila trebalo biti ponovo saslušani pred Odborom kako bi se utvrdilo da li je odavanjem tajnih podataka prekršen Zakon o tajnopsti podataka.

Konjević je kazao da je Vukšić suprotno tom Zakonu odao tajne podatke jedne obavještajne agencije, države članice NATO i time prekršio član 26 stav 3. Njime je predviđeno da tajnim podacima drugih država i međunarodnih organizacija, mogu pristupiti samo predsjednici države, Skupštine i Vlade, u skladu sa međunarodnim ugovorom.

Sagovornik “Vijesti” upućen u bezbjednosnu problematiku kazao je da će ovo biti veliki problem ako se potvrdi da je tačno i da bi moglo ugroziti povjerenje članica NATO u razmjeni obavještajnih podataka.

Jedan od članova Odbora rekao je nezvanično da nije saglasan da je Vukšić prekršio Zakon o tajnosti podataka.

Konjević je kazao novinarima da je zahvalan što je Odbor prihvatio da se održi još jedno saslušanje Abazovića i Vukšića: “Tokom jučerašnjeg dana... bio je upozoren da ovaj set obavještajnih informacija koje pripadaju stranoj državi koja je članica NATO-a, a ne ANB-u, na bilo koji način shodno Zakonu o tajnim podacima, ne smije ustupati poslanicima”.

Knežević i Abazović
Knežević i Abazovićfoto: Savo Prelević

Konjević je naglasio da je Vukšićeva reakcija zakašnjela, s obzirom da je novi set informacija koji prikrivaju te tajne podatke dostavljen nakon što su se članovi Odbora već upoznali sa sadržinom informacije.

“To mi daje za pravo da sumnjam da je to urađeno namjerno... zbog činjenice što sam na prošloj sjednici Odbora kritkovao v.d. direktora ANB-a da je postupanje Agencije u odavanju identiteta službenika ANB-a, pa i prema članovima Odbora, neprofesionalan pristup koji nije profesionalni standard ni za jednu obavještajnu agenciju”, rekao je Konjević.

Dodao je da mu je na prošloj sjednici Odbora, Vukšić rekao da ne može odgovoriti na njegovo pitanje, jer je riječ o tajnom NATO podatku druge države.

Predsjednik Odbora Milan Knežević nije želio da komentariše ono što je uradio Vukšić: “On ima saradnike, ima ljude koji bi trebalo da isfiltriraju svaki dokument. Čuli smo se jutros i obavijestio me da će povući određene dokumente koje su dostavili Odboru, ali očigledno da je došlo do određenih propusta koji u značajnoj mjeri mogu da naruše i rad ANB-a, ali i komunikaciju sa partnerskim službama”.

Članovi odbora su, međutim, već ostvarili uvid u spornu zabilješku u takozvanoj “gluvoj sobi” u Skupštini, pa Vukšićevo povlačenje dokumenata nema nikakvog efekta.

Odbor će se, kako je istakao, jasno odrediti o Vukšićevom radu kada budu u punom sastavu.

“Želim da vjerujem da je sve ovo što se desilo slučajni incident koji nije imao neku namjeru kojom bi se degradirala ANB i čitav bezbjednosni sektor”, kazao je Knežević.

Abazović: Moramo opreznije da se odnosimo prema ovakvim stvarima

Konjević je kazao da Abazović na sjednici Odbora nije želio da saopšti šta će preduzeti povodom ovog slučaja, navodeći da očekuje da se o tome izjasni i predsjednik Vlade: “Očekujem da se izjasni predsjednik Vlade.

Mislim da ima prostora da nadležno tužilaštvo otvori proceduru jer se radi o kršenju Zakona o tajnim podacima”.

Istakao je da ostaje zabrinut za kredibilitet crnogorskog bezbjednosnog sektora, navodeći da je nivo podataka koji je otkriven, na tom nivou da zaslužuje da Vukšić podnese ostavku.

Dritan Abazović je kazao da je Vukšić napravio propust odavanjem tajnih podataka.

“Razgovaraću sa njim. Ne znam šta je uzrok tome, ali definitivno mislim da moramo mnogo opreznije da se odnosimo prema ovakvim stvarima”, rekao je Abazović.

Bonus video: