DPS: Nova blamaža vlasti; BS: Bez konsenzusa nema usvajanja tužilačkih zakona

Iz Liberalne partije su saopštili da je "mišljenje VK ogolilo cilj Vlade da sabotira put ka EU i NATO članstvo"

18147 pregleda 30 reakcija 25 komentar(a)
Zgrada Tužilaštva u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Zgrada Tužilaštva u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Demokratska partija socijalista (DPS) i Bošnjačka stranka (BS) oglasile su se danas tvrdeći da je Venecijanska komisija dala negativno mišljenje o predloženim izmjenama tužilačkih zakona.

Iz DPS-a su kazali da je u pitanju "nova međunarodna blamaža" aktuelne vlasti, dok su iz BS poručili da bez društvenog konsenzusa nema usvajanja tužilačkih zakona.

Iz Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava se nisu oglašavali tim povodom, a ministar Vladimir Leposavić je učestvovao na sjednici VK.

Iz Venecijanske komisije su "Vijestima" odgovorili da će mišljenje objaviti u ponedjeljak.

"Negativno mišljenje Venecijanske komisije o izmjenama tužilačkih zakona i stav ovog međunarodnog tijela da je na djelu zloupotreba zakonskih ovlašćenja, i podrivanje pravne sigurnosti predstavljaju oštru opomenu ovoj vlasti, da svojim revanšističkim potezima sve više udaljavaju Crnu Goru od evropske agende. Namjera vladajuće većine da uvede politiku u pravosudni sistem, i sa pozicija vlasti optužuje i presuđuje, kosi se sa svim evropskim i civilizacijskim standardima. Takođe, ovakav epilog pokušaja nasilne promjene tužilačkih zakona i prilagođavanja ove institucije revanšističkim potrebama Demokratskog fronta i drugih učesnika u vlasti, na direktan način je razotkrio da Vlada i nova parlamentarna većina elementarno ne poznaju pravne propise Evropske unije", naveli su iz DPS-a.

Kazali su da je činjenica da su "ovako pravno nakaradne" izmjene zakona uopšte predložene, velika blamaža nove vlasti.

"Zato, u narednom periodu, očekujemo seriju pokušaja da se pobjegne od odgovornosti za ovakvu lakrdiju. Prvi je to pokušao da uradi Dritan Abazović kada je, prije neki dan, evropskim poslanicima objašnjavao da on i Vlada nemaju nikakve veze sa spornim predlozima izmjena zakona, već da su poslanici predlagači?! Abazović je samo zaboravio da kaže da su među tim poslanicima bili i oni koji pripadaju njegovoj stranci a da je i on lično podržao ovaj pokušaj revanšizma uvijen u nelegalne izmjene zakona", dodaju u saopštenju.

Podsjećaju da je DPS prethodnih mjeseci više puta isticao da bi ukidanje Specijalnog državnog tužilaštva dovelo do "totalne anarhije u pravnom sistemu, a što su danas i eksperti Venecijanske komisije jasno i saopštili."

"DPS očekuje da ove izmjene tužilačkih zakona hitno budu povučene iz skupštinske procedure i da se pravni sistem Crne Gore ne zloupotrijebljava prema revanšističkim prohtjevima i potrebama raznih subjekata u aktuelnoj vlasti. Svaki drugi ishod ozbiljno bi ugrozio pravnu državu ali i evropski put Crne Gore", zaključili su iz DPS-a.

Iz Bošnjačke stranke su saopštili da je odluka Venecijanske komisije da "usvoji negativno mišljenje" na predložene izmjene tužilačkih zakona, koje im je uputio ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, potvrda prethodnog stava BS da bez širokog društvenog konsenzusa i saglasnosti sa evropskim partnerima, nema usvajanja tužilačkih zakona.

"Pozdravljamo ovakvu odluku Venecijanske komisije, koja je i jedina očekivana za nas u Bošnjačkoj stranci, s obzirom da je procedura o zakonima o tužilaštvu bila planirana suprotno demokratskim principima, uz izostanak društvenog dijaloga. Posebno naglašavamo stav Venecijanske komisije da političke odluke treba donositi na transparentan način i kroz javnu debatu, uz uključivanje ključnih aktera i eksperata, što je preporuka na koju je Bošnjačka stranka ukazivala od samog starta. Vjerujemo da je nakon jasne poruke koja je prethodno poslata iz Brisela, da bi usvajanje ovakvih zakona bio korak unazad u reformama Crne Gore, poruka od Venecijanske komisije dovoljna da parlamentarna većina shvati važnost dijaloga, neophodnosti široke javne rasprave i postizanje što većeg konsenzusa svih društvenih činilaca o ovako važnim pitanjima", zaključuje se u saopštenju BS.

LP: Ogoljen cilj Vlade da sabotira put ka EU i NATO članstvo

Iz Liberalne partije su saopštili da je "mišljenje VK ogolilo cilj Vlade da sabotira put ka EU i NATO članstvo".

"Mišljenje Venecijanske komisije potvrdilo je da su prijedlozi zakona o tužilaštvu retrogradni i štetni za državu i za dalju demokratizaciju društva. Već dugo vremena upozoravamo na pogubnost politike ove Vlade koja bez ikakvog rezona i osnova rovari po državi i urušava sva dostignuća Crne Gore od obnove nezavisnosti. Tako su i setom socio-ekonomskih zakona, koje su brzo zaboravili, pokušali da prikriju skandal pokušaja stavljanja tužilaštva pod partijsku kontrolu DF i URA. Postavlja se pitanje po čijoj naredbi, za čiji interes ili od kakvog straha su lideri ove Vlade, DF i URA bili spremni da u tolikoj žurbi dovedu u pitanje put Crne Gore ka EU i uruše sve demokratske i evropske principe", navode iz LP.

Takvu sliku, dodaju, upotpunjava i "još jedna nacionalna sramota koju nam je priredio direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost" Dejan Vukšić.

"Otkrivanjem strogo čuvanih podataka tajnih službi partnerskih država članica NATO, oni su ugrozili sigurnosne misije, živote ljudi i ugled Crne Gore kao članice NATO. Jasno je da osim što permanentno podrijevaju evropski put Crne Gore, urušavaju zakonodavstvo, krše ljudska prava i pokušavaju da ugase sve institucije sa crnogorskim predznakom, čelnici ove vlasti hoće i da kompromituju položaj Crne Gore u NATO. Postavlja se pitanje kada ćemo konačno vidjeti reakciju tužilaštva koje ćuti na kontinuirano kršenje zakona pa čak i podrijevanje njihove uloge u sistemu? Za ovakav haos, bezakonje i štetu po državu neko će morati da snosi odgovornost", zaključuju u LP.

Bonus video: