“Patriote” biju kad politika nacrta metu

Kvazipatriotske snage kreirale su atmosferu u kojoj je najnormalnije napasti novinara, godinama se kreira atmosfera nekažnjivosti, sprovode traljave istrage i nalaze dobrovoljci, kaže Boris Raonić. Direktorica “Vijesti” Marijana Bojanić pozvala predsjednika da oslobodi institucije, a premijera da ih profesionalizuje

47522 pregleda 592 reakcija 174 komentar(a)
“Patriotske” auto-kolone postale svakodnevica, Foto: Luka Zeković
“Patriotske” auto-kolone postale svakodnevica, Foto: Luka Zeković

Napad na novinara Seada Sadikovića posljedica je tenzija koje traju od parlamentarnih izbora, nacionalističkih podjela i narativa o ugroženosti države, ocijenili su sagovornici “Vijesti”.

Izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić za “Vijesti” kaže da su kvazipatriotske snage u Crnoj Gori kreirale atmosferu u kojoj je najnaromalnije - napasti novinara.

“Godinama se povodom napada na novinare kreira atmosfera nekažnjivosti, sprovode se traljave istrage, nalaze se dobrovoljci za krivičnu odgovornost... Nakon toga se od kvazipatriotskih snaga kreirala atmosfera u kojoj su kritičari, a prvenstveno mediji, krivci za neuspjehe nekih političkih projekata. Sve to u atmosferi socijalne i zdravstvene krize, pravi idealnu atmosferu u kojoj je najnormalnije napasti novinara”.

Raonić
Raonićfoto: Savo Prelević

Direktor Media centra Goran Đurović ocijenio je da se zapaljivi govor i retorika devedesetih u medijima koristi da se plasira narativ o ugroženosti države i “nacionalnih interesa“. Sve to, upozorava, još je mnogo brutalnije na društvenim mrežama.

“Smišljeno je kreirana zapaljiva atmosfera, a nacionalisti svih boja, osim što su preplavili medije i društvene mreže, sada krstare i ulicama crnogorskih gradova. Postalo je potpuno uobičajeno organizovanje hajki prema svima i protiv svih koji ne misle kao predstavnici partija sa nacionalnim predznakom, a što ima za cilj da dodatno produbi podjele, od čega ličnu korist mogu imati samo nacionalisti, crnogorski ili srpski - isto je”, kazao je Đurović “Vijestima”.

Dodao je da su neki od napadača otkriveni, a od tužilaštva i suda zavisi hoće li se poslati ohrabrujuća ili opominjuća poruka svima koji eventualno namjere da ponove nasilno ponašanje prema neistomišljenicima.

“Primjena najstrožih propisanih kazni prema počiniocima jedino može spriječiti da se sjutra nešto slično ne dogodi novinarima i drugim građanima”.

Đurović
Đurovićfoto: PR Centar

Premijer Zdravko Krivokapić juče se izvinio Sadikoviću u ime svih građana. Ocijenio je da je Sadiković napadnut od “komita” koje podržava DPS, a zalaže se za evropsku Crnu Goru.

“U evropskoj Crnoj Gori ne napadaju niti medije, niti novinare. Nadam se da je ovo zadnji pokušaj i da će Uprava policije blagovremeno i tačno procesuirati javnosti podatke koji se tiču ovog slučaja. Ja se u ime svih građana izvinjavam čestitom i časnom gospodinu Sadikoviću i znam da će njegova istina biti značajna za budućnost Crne Gore”, naveo je Krivokapić u video obraćanju.

Na ovo su reagovali iz Patriotsko komitskog saveza, i pozvali Krivokapića da “prikoči” sa optužbama na račun komita.

U reagovanju koje su poslali TV Vijesti, poručili su da napadači nisu iz njihovih redova i da će se Krivokapić suočiti sa tužbama zbog huškanja, lažnih iskaza i crtanja mete njihovim članovima.

DPS godinama bojkutuje medijsku kuću “Vijesti”, njihovi funkcioneri ne odgovaraju na pitanja i odbijaju da učestvuju u emisijama. Takođe, optužuju “Vijesti” da nijesu nezavisni medij, nego da su “centrala opozicionog djelovanja”, kako je to lider DPS-a i aktuelni predsjednik države Milo Đukanović rekao u aprilu 2018. godine, uoči predsjedničkih izbora.

“Centrala opozicionog djelovanja nijesu opozicione partije. Suštinska centrala je medijski centar koji pokušava da napravi određenu predstavu o Crnoj Gori. Govorim prije svega o medijskom koncernu ‘Vijesti’. Njihova ideja je promijeniti vlast po svaku cijenu.... U tim naporima se smatra legitimnim da se Crna Gora predstavi kao najgora zemlja na planeti, a sve kako bi se opravdao dolazak na vlast. Dio medija i NVO samo je prerušen, jer je riječ o ljudima koji su beskrupulozni borci za vlast, koji smatraju da je sve dopušteno, pa i unižavanje države. Nemam problem da to kvalifikujem”, kazao je Đukanović i dodao da u takvoj praksi vidi “neku vrstu fašizma”...

“Patriotske” auto-kolone u subotu su održane u više gradova Crne Gore: Sa skupa u Podgorici
“Patriotske” auto-kolone u subotu su održane u više gradova Crne Gore: Sa skupa u Podgoricifoto: Luka Zeković

Bivša vlast je gotovo dvije decenije javno isticala da je bezbjednost novinara na vrhu liste prioriteta, ali je situacija u praksi umnogome drugačija. Većina od dvocifrenog broja napada na novinare, imovinu medija, ali i nebrojenih prijetnji - i dalje je nerasvijetljena. U najboljem slučaju, procesuirani su samo saizvršioci ili dobrovoljci koji su priznavali tuđu krivicu.

Najteži zločini nad novinarima, ubistvo Duška Jovanovića, napadi na Mladena Stojanovića, Tufika Softića i Oliveru Lakić, i dalje su nerasvijetljeni...

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa poručila je da svi novinari u Crnoj Gori moraju imati mogućnost da obavljaju posao bez straha od nasilja, uznemiravanja i zastrašivanja.

“To je ključni dio na putu ka EU. Bez izgovora, bez izuzetka”, napisala je Popa na Tviteru.

Američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke apelovala je na vlasti da pravda bude zadovoljena.

“Kao građani demokratskih društava, moramo zaštititi slobodu govora i tražiti da se novinarima omogući da obavljaju posao bez uticaja zastrašivanja i nasilja”, napisala je na Tviteru.

Britanska ambasadorka Karen Medoks poručila je da novinari moraju biti slobodni da izvještavaju nezavisno i bez straha, te da je važno da nadležni organi ovaj slučaj shvate ozbiljno.

Ombudsman Siniša Bjeković istakao je da se Crna Gora mora efikasnije suprotstaviti ugrožavanju slobode medija i izražavanja, budući da stanje u toj oblasti nije na nivou demokratskog razvoja i standarda kojima država stremi.

“Ovaj događaj smatram još jednom opomenom da se kao društvo nismo izborili sa opasnom klimom netolerancije i sklonosti nasilju prema svemu što doživljavamo drugačijim od sebe ili svog sistema vrijednosti”.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić ocijenila je da je napad na novinara Sadikovića napad na slobodnu riječ, demokratiju i svakog građanina.

Ona je kazala da će kao ministarka koja je zadužena za medije raditi sve kako bi se sistemski borili protiv pojava koje urušavaju građanski koncept i tradicionalne vrijednosti Crne Gore.

“Sloboda medija nije nešto što jednostavno imamo, ona se uvijek mora braniti“. Akcija za ljudska prava (HRA) izrazila je snažan protest i veliku zabrinutost zbog napada na Sadikovića i podsjetila da je prije nekoliko dana povrijeđena i novinarka “Vijesti” Jelena Jovanović prilikom izvještavanja sa političkog okupljanja u Nikšiću.

“Očekujemo od svih političkih lidera da svoje pristalice jasno i javno upozore da nikakvo nasilje nije prihvatljivo. Novinari ne smiju biti mete za odstrel i iživljavanje. Državno tužilaštvo mora efikasno da procesuira sve odgovorne za ovakve napade, kao i one koji prijete novinarima i ugrožavaju njihovu bezbjednost. Svi koji se bave novinarskom profesijom zaslužuju pojačanu zaštitu i HRA će nastaviti da se za to zalaže zajedno sa Sindikatom medija i Društvom profesionalnih novinara”.

Iz MANS-a su ocijenili da napad na Sadikovića predstavlja nastavak nasilja nad novinarima koje je u protekle tri decenije ohrabrivano sa najviših državnih adresa, i direktna je posljedica činjenice da se napadi na medije u Crnoj Gori još ne procesuiraju na adekvatan način.

“Državni organi, u prvom redu crnogorsko pravosuđe, nikada nijesu poslali jasnu poruku da će svaki pokušaj napada na medije biti sankcionisan i na konkretnom primjeru pokazali da iza retoričke postoji i namjera da se novinari i stvarno zaštite. O tome svjedoče slučajevi u kojima se pravosuđe nije bavilo nalogodavcima napada, već samo pukim izvršiocima i to samo nakon ogromnog pritiska domaće javnosti i međunarodne zajednice”.

Napad su osudili predsjednik Milo Đukanović, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, Ministarstvo unutrašnjih poslova, partije vlasti i opozicije...

Bečić je juče pozvao sve društveno-političke činioce da “hitno prestanu sa izazivanjem tenzija” koje, kako je kazao, prouzrokuju nasilje, provokacije, unošenje nemira i mržnje među građane svih vjera i nacija.

“Većinska Crna Gora želi mir, pomirenje, istinski građansku i evropsku Crnu Goru”.

Bojanić: Predsjednik da oslobodi institucije, premijer da ih profesionalizuje

Napad na našeg kolegu Seada Sadikovića je još jedan u nizu dokaza da je Crna Gora daleko od zemlje u kojoj su novinarke i novinari koji izvještavaju u interesu javnosti bezbjedni i mogu neometano raditi svoj posao, a da ne brinu o ovakvim posljedicama, ocijenila je direktorica “Vijesti” Marijana Bojanić.

Bojanić
Bojanićfoto: TV Vijesti

Podsjeća da se u posljednjih mjesec dana saznalo da je kolegu Petra Komnenića tajna policija nezakonito pratila i snimala po nalogu bivšeg režima, a tokom izborne noći u Nikšiću novinarku “Vijesti” Jelenu Jovanović je pogodio u glavu i povrijedio ostrašćeni zagovornik nove vlasti.

“Seada su tukli, pak, oni što sebe partiotama zovu i to, ni manje ni više, nego crnogorskom zastavom dok su, navodno, izašli na ulice da dignu glas protiv fašizma. Dobro je što su se poslije napada na Seada odmah oglasili i sve osudili stari predsjednik i novi premijer. No, očekujemo da će učinjeti sve da Crna Gora prestane biti ‘besudna zemlja’ u kojoj su slučajevi ubistava i napada na novinare već godinama neriješeni - od ubistva Duška Jovanovića, preko napada na Mihaila Jovovića, Željka Ivanovića, Tufika Softića, pokušaja ubistva Olivere Lakić i drugih do najnovijih napada u Nikšiću i Bijelom Polju. Predsjednik i premijer su najodgovorniji za stanje u državi. Prvi treba da oslobodi ostale institucije svoga uticaja, drugi da ih profesionalizuje”, poručila je Bojanićeva.

Bonus video: