Stoltenberg: U NATO smo veoma usmjereni na zaštitu povjerljivih podataka

"Konstantno radimo sa svim NATO saveznicama kako bi se postarali da su procedure na snazi kako bi se postarali da zaštitmo povjerljive informacije“, kazao je Stoltenberg

53032 pregleda 234 reakcija 78 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

U NATO smo veoma usmjereni na zaštitu povjerljivih podataka, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

“Neću komentarisati obavještajna pitanja, ali što mogu reći je da mi kao NATO smo veoma usmjereni na potrebu da se zaštite naši podaci, da se zaštite povjerljive informacije i dokumenta. I konstantno radimo sa svim NATO saveznicama kako bi se postarali da su procedure na snazi kako bi se postarali da zaštitmo povjerljive informacije“, kazao je on na predministarskoj konferenciji za novinare u Briselu.

Pitanje se odnosilo na navodno curenje povjerljivih informacija NATO saveznica na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, za šta su poslanici opozicije okrivili vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića.

“Takođe, imamo postupak provjere koji se odnosi za sve saveznice, naročito nove članice, kako bi oni koji imaju pristup NATO povjerljivim informacijama bili provjereni na pravi način kako bi maksimalno povećali zaštitu naših podataka,” kazao je Stoltenebrg.

U Briselu se sjutra i preksjutra održava sastanak 30 ministara vanjskih poslova NATO, na kojem učestvuje i ministar Đorđe Radulović.

Ovo je prvi sastanak u više od godinu na kojem će ministri užio raspravljati o pitanjima, jer su prethodni susreti zbog pandemije koronavirusa održavani putem videokonferencije.

Ministri vanjskih poslova će razgovarati i o situaciji u Avganistanu.

“Nema lakih izbora i za sada sve opcije ostaju otvorene,” kazao je on.

Stoltenberg je pohvalio odluku poljskih vlasti, koje će iz svojih rezervi vakcinisati hiljade zaposlenih u sjedištu NATO u Briselu.

Na pitanje o odnosima NATO i Moskve, generalni sekretar je kazao da su odnosi teški već neko vrijeme i da je to posljedica ruskog djelovanja.

“Vrata NATO ostaju otvorena, to smo pokazali posljednjih nekoliko godina tako što smo primili Crnu Goru i nedavno Sjeverna Makedonija. To jasno pokazuje da su naša vrata otvorena, ne samo teoretski,” poručio je on na pitanju gruzijske novinarke.

On je ponovio da nijedna zemlja ne može uticati na odluku, jer je to suvereno pravo države da odredi svoj put, odnosno da li želi biti članica ili ne.

Samit lidera zemalja članica bi trebalo da bude održan u Briselu i već su počele pripreme za njegovo održavanje.

Bonus video: