Bošnjak: Potrebno hitno donošenje Zakona o alimentacionom fondu

Bošnjak je objasila da će se novo zakonsko rješenje o alimentaciji od postojećeg razlikovati u tome što će država plaćati alimentaciju i kroz različite mehanizme primorati onog ko je dužan da je plaća

18974 pregleda 613 reakcija 24 komentar(a)
Bošnjak na konferenciji za medije, Foto: Alisa Hajdarpašić
Bošnjak na konferenciji za medije, Foto: Alisa Hajdarpašić

Donošenje Zakona o alimentacionom fondu je jedan od prioriteta rada Ženskog kluba Skupštine, kazala je potpredsjednica parlamenta Branka Bošnjak nakon dvosatne sjednice tog kluba kojim je predsjedavala.

Ona je dodala da će svih 20 poslanica, bez obzira kojoj partiji pripadaju, stati iza usvajanja tog zakona.

"To smatramo vrlo urgentim, jer imamo informaciju da je ogroman broj neodgovornih roditelja, uglavnom su to muškarci, jer je većina samohranih majki, ali ima i samohranih očeva. Imamo u okruženju kako bi zakon mogao da izgleda, odnosno primjere iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, pa ćemo formirati radnu ili ekspertsku grupu koja će ubrzo raditi na pisanju tog zakona", kazala je Bošnjak.

Objasnila da će se novo zakonsko rješenje o alimentaciji od postojećeg razlikovati u tome što će država plaćati alimentaciju i kroz različite mehanizme primorati onog ko je dužan da je plaća.

"Razlika u odnosu na postojeći porodični zakon je da je ovim novim (zakonskim rješenjem) predviđeno sankcionisanje, uglavnom se dešava da samohrane majke ne prijavljuju svoje bivše supruge da plaćaju alimentaciju, čak i kad ih prijave to procesuiranje zahtijeva vrijeme, a djeca nemaju sredstava. Država treba da preuzme odgovornost i da redovno isplaćuje alimentaciju djeci koja imaju pravo na to po sudskim odlukama, a da onda država svojim mehanizmima naplati ta sredstva uz sudske troškove", rekla je Bošnjak.

Na sjednici Ženskog kluba Skupštine govorilo i o potencijalnom rješenju sve češćim napadima na žene u politici kroz medije. Bošnjak je kazala da će tim povodom održati okrugle stolove i panele kako bi poslali poruku da se to neće tolerisati.

"Treba da razmotrimo na koji način ćemo riješiti ovaj problem, jer je došla "voda do poda", što se kaže i to nam nikako ne treba. Nisu dovoljne rezolucije i okrugli stolovi, ali svakako treba da otvorimo tu temu i da se iskristališe kroz koje zakonske norme mi možemo da sankcionišemo taj vid nasilja, jer to nasilje ono što je očigledno da je izraženo", istakla je Bošnjak.

Poslanica i članica Ženskog kluba Vesna Pavićević kazala je da se za ostvarivanje ženskih i ljudskih prava i rodne ravnopravnosti podrazumijeva jedinstvo, anagažovanje svih iz drštveno - političke sfere.

"Crna Gora se obavezala prema Evropskoj uniji da unaprijedi ženska prava i samu rodnu ravnopravnost ne samo usklađivanjem zakona sa Evropom, nego i samo osnaživanje rodne ravnopravnosti u praksi", rekla je Pavićević.

Bonus video: