VK: Reforma tužilačke organizacije mora biti pažljivo sprovedena i bez proste zamjene vrha tužilaštva

"Mora se poštovati sigurnost mandata nosioca funkcije… Specijalni državni tužilac ne smije biti smijenjen pod izgovorom zakonodavne reforme i ako je kriv za neko loše ponašanje, mora da se suoči sa disciplinskom ili krivičnom odgovornošću"

43729 pregleda 369 reakcija 100 komentar(a)
Sjednica Venecijanske komisije (arhiva), Foto: venice.coe.int
Sjednica Venecijanske komisije (arhiva), Foto: venice.coe.int

Venecijanska komisija objavila je konačno mišljenje na predloge tužilačkih zakona.

U njemu piše da Venecijanska komisija razumije da postoji potreba za reformama tužilačke organizacije, ali da one moraju biti pažljivo sprovedene i bez proste zamjene vrha tužilaštva novima kadrovima te zamjenom nove većine starom u potencijalno opasnom vršenju političke kontrole nad tužilaštvom.

Kada je u pitanju SDT, u mišljenju koji su spremila trojica iskusnih tužilaca, izražava se zabrinutost zbog predloženog ukidanja tog tužilaštva i promjenama u načinu njegovog izbora.

"Mora se poštovati sigurnost mandata nosioca funkcije… Specijalni državni tužilac ne smije biti smijenjen pod izgovorom zakonodavne reforme i ako je kriv za neko loše ponašanje, mora da se suoči sa disciplinskom ili krivičnom odgovornošću", smatraju eksperti VK.

Venecijanska komisija nije odbacila odredbu iz predloga zakona kojom bi tužioci i ugledni pravnici imali jednaki broj članova Tužilačkog savjeta.

"Predviđeni novi sastav Tužilačkog savjeta (koji bi imao malu većinu uglednih poravnika) nije kao takav direktno u suprotnosti sa evropskim standardima i mogao bi se objasniti potrebom izbjegavanja korporativizma. Međutim, u trenutnoj situaciji - gdje se svi članovi TS iz redova uglednih pravnika istovremeno biraju prostom većinom glasova u Skupštini - ova reforma može dovesti do povećane politizacije TS", navodi se u mišljenja.

Da bi izbjegle politizaciju VK predlaže dvije mogućnosti. Prva je da se pravnici biraju kvalifikovanom većinom ali bi u tom slučaju trebalo da postoji efikasan deblokirajući mehanizam. Druga opcija bi bila, navodi se, birati ugledne pravnike na osnovu proporcionalnog sastava (tako da predstavljaju različite političke snage) ili osigurati da ih predlože ili čak direktno imenuju spoljni nevladini akteri (poput univerziteta, Komoore, sudstva itd.).

"Neposredna zamjena svih aktuelnih članova TS nema opravdanja i narušava sigurnost njihovih mandata. Uloga TS je da obezbijedi nezavisnost tužilačkog sistema. Da bi se postigla željena ravnoteža između članova tužilaca i pravnika, bilo bi dovoljno odabrati još jednog člana iz redova pravnika i ukloniti jednog člana tužilaca - na primjer, izvlačenjem žrijeba (ili, na kraju, ponovnim izborom svih tužioca), i pričekati dok mandat preostalim članovima ne istekne (što je uskoro)", navodi Venecijanska komisija.

Mandat sadašnjim članovima Tužilačkog savjeta Velimiru Rakočeviću, Aneti Spaić, Milanu Filipoviću i Ranki Čarapić je do kraja aprila naredne godine jer su izabrani 27.04.2018. na četvorogodišnji mandat.

Što se tiče trenutnog zastoja u vezi s izborom VDT, Venecijanska komisija žali što Ustav Crne Gore ne predviđa deblokirajući mehanizam uprkos njenim ranijim preporukama.

"Do uvođenja u Ustav takve odredbe, zakon bi trebalo biti izmijenjen kako bi se osiguralo da će odlazeći VDT nastaviti privremeno da obavlja funkciju. Ovo rješenje vjerojatno će motivisati trenutnu većinu na pronalazak kompromisa s opozicijom za izbor novog VDT. Treba napustiti trenutne prijedloge da privremeni tužuilac može biti imenovan dva puta".

Smatraju da je rešenje u deblokirajućem mehanizmu.

"Konačno, Venecijanska komisija preporučuje preispitivanje novih odredbi o disciplinskoj odgovornosti tužilaca kako bi se preciziralo da se takva odgovornost može izreći samo za grubo i neoprostivo loše ponašanje, a ne samo za pogrešnu primjenu zakona".

Bonus video: