Konatar pita Krivokapića: Da li ćete podržati referendum o eksploataciji nafte i gasa?

„Građanski pokret URA, kako dalje navodi Konatar, kao članica Evropskih zelenih je protiv eksploatacije nafte i gasa. Podrazumijeva se da ne možemo podržati nijedan projekat koji će ugroziti prirodu i životnu sredinu ili koji je u najmanju ruku visoko rizičan po ekološku Crnu Goru"

9219 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Konatar, Foto: GP URA
Konatar, Foto: GP URA

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA i šef poslaničkog kluba “Crno na bijelo” Miloš Konatar postaviće pitanje na sjednici povodom premijerskog sata predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću u vezi sa podrškom referendumu o eksploataciji nafte i gasa, saopštili su danas iz URE.

U obrazloženju pitanja Konatar navodi da je da je Crna Gora u članu 1. Ustava definisana kao ekološka država i da projekat eksploatacije nafte i gasa može strateški odrediti budućnost Crne Gore, ali takođe i dovesti u pitanje suštinu i uopšte mogućnost da Crnu Goru izgradimo kao ekološku državu baziranu na principima zelene ekonomije, održivog razvoja i zaštite životne sredine.

„Građanski pokret URA, kako dalje navodi Konatar, kao članica Evropskih zelenih je protiv eksploatacije nafte i gasa. Podrazumijeva se da ne možemo podržati nijedan projekat koji će ugroziti prirodu i životnu sredinu ili koji je u najmanju ruku visoko rizičan po ekološku Crnu Goru. A Crnu Goru upravo moramo graditi kao ekološku, zasnovanu na zelenoj, domaćinskoj i odgovornoj ekonomiji, a ne samo ekonomiji bez profita bez obzira na posljedice po ljude i prirodu“, ističe se u saopštenju URE.

U obrazloženju pitanja Konatar navodi da je Crna Gorapodijeljena i po ovom pitanju i pozvao Vladu da podrži održavanje refererenduma o eksploataciji nafte i gasa kako bi građani dali konačnu riječ.

„Referendum je prilika da se otvori široki društveni dijalog i da svi mi koji smo „za“ ili „protiv“ ukrstimo argumente i na sto stavimo sve informacije o ovom važnom pitanju. Kako kažu građani – neka tako bude“, zaključuje Konatar u obrazloženju pitanja.

Bonus video: