Radulović: Crna Gora posvećena evropskom putu

"Dodao je da je Crna Gora kredibilan partner EU, kao i da je porast podrške članstvu u Uniji koja iznosi više od 80 odsto, dokaz našeg iskrenog vjerovanja u sistem vrijednosti koji Unija predstavlja", kaže se u saopštenju

6258 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Crna Gora je posvećena evropskom putu i reformama, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović uoči sastanka šefova diplomatija zemalja članica NATO-a u Briselu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Radulović je uoči sastanka imao odvojene susrete sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom, kao i sa šefovima diplomatija Turske i Hrvatske, Mevlutom Čavošogluom i Gordanom Grlićem Radmanom.

Navodi se da je na sastanku sa Lajčakom naglašena važnost evropskih integracija i proširenja kao najuspješnije politike EU, koja ima transformativni karakter za države Zapadnog Balkana.

U tom kontekstu, Radulović je kazao da je Crna Gora prihvatila novu metodologiju u pristupanju EU "kao znak potpune posvećenosti evropskom putu, koja će nam pomoći da ubrzamo pregovarački proces".

Radulović i Lajčak
Radulović i Lajčakfoto: Ministarstvo vanjskih poslova

"Dodao je da je Crna Gora kredibilan partner EU, kao i da je porast podrške članstvu u Uniji koja iznosi više od 80 odsto, dokaz našeg iskrenog vjerovanja u sistem vrijednosti koji Unija predstavlja", kaže se u saopštenju.

Lajčak je, kako se navodi, istakao da Crna Gora predstavlja primjer odgovornog odnosa prema evropskoj integraciji i regionalnom dijalogu, i iskazao uvjerenje da će nastaviti sa uspješnim sprovođenjem politika u cilju što skorijeg članstva u EU.

"Pohvalio je punu posvećenost naše države evroatlantskom putu, pri čemu je naveo da su dosadašnje aktivnosti na vanjskopolitičkom planu dokazale ozbiljnost i odgovornost u realizovanju ključnih prioriteta", kazali su iz Ministarstva.

Tokom razgovora sa Čavošogluom, Radulović je istakao da se odnosi dvije savezničke države odlikuju visokim stepenom političkih kontakata, kao i sadržajnom saradnjom, ocijenivši da postoji znatan prostor za njeno dalje unapređenje.

Čavošoglu je kazao da bi saradnju dvije države trebalo intenzivirati u oblastima od zajedničkog interesa poput investicija, ekonomije i turizma.

Radulović i Čavošoglu
Radulović i Čavošoglufoto: Ministarstvo vanjskih poslova

Kako je saopšteno iz Ministarstva, sagovornici su razmotrili aktuelnu zdravstvenu situaciju, kao i mogućnost nabavke vakcina uz podršku Turske.

"Takođe, saglasili su se da bi u narednom periodu trebalo preduzeti aktivnosti u pravcu organizovanja političkih konsultacija, te platformi koje će doprinijeti jačanju ekonomske saradnje, kao posebno važne stavke u postpandemijskom periodu", kaže se u saopštenju.

Radulović je, tokom sastanka sa Radmanom, istakao da je jedan od glavnih prioriteta vanjske politike Crne Gore dalje razvijanje dobrosusjedskih odnosa sa svima, pri čemu, kako je naveo, saradnja sa Hrvatskom zauzima važno mjesto.

"A promocija doktrine nula problema sa susjedima će biti obilježje crnogorske vanjske politike", dodaje se u saopštenju.

Radulović je, s tim u vezi, naglasio značaj ekspertske i političke podrške koju Hrvatska pruža Crnoj Gori u procesu pristupanja EU, kao potvrdu konstruktivnih i prijateljskih bilateralnih odnosa.

Radman je, kako se navodi, istakao da Hrvatska podržava politiku proširenja, i da će nastojati da je i dalje promoviše u okviru EU, kako bi Zapadni Balkan što prije postao dio evropske porodice.

"On je takođe naglasio važnost regionalnog dijaloga kao osnove za stabilnost našeg regiona", kaže se u saopštenju.

Kako su kazali iz Ministarstva, tokom sastanka je bilo riječi i o organizovanju zvanične posjete Radmana Crnoj Gori.

Bonus video: