reagovala na intervju ruskog ambasadora

Brajović Maslenikovu: Niko nema pravo da u odnosima određuje kurs drugome, posebno to ne čine prijatelji

"Za razliku od Crne Gore, u zemlji iz koje dolazi uvaženi ambasador Maslenikov, pojedinci zbog političkih stavova i opozicionog aktivizma mogu biti i bivaju predmet progona, hapšenja i pokušaja trovanja", kazala je savjetnica predsjednika Crne Gore za vanjsku politiku

18881 pregleda 195 reakcija 50 komentar(a)
Zgrada predsjednika Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Zgrada predsjednika Crne Gore, Foto: Zoran Đurić

Između Crne Gore i Rusije postoji duga tradicija odnosa, ali to ne znači da bilo ko ima pravo u tim odnosima da određuje kurs onome drugome, a posebno to ne čine prijatelji, kazala je savjetnica predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića za vanjsku politiku Tamara Brajović reagujući na na intervju ambasadora Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislava Maslenikova.

Ona je kazala da su saglasni sa konstatacijom ambasadora Maslenikova da između dvije zemlje postoji duga tradicija odnosa, ali i da su njemu "odlično poznati bezobzirni istupi u javnosti raznih rešetnjikova, železnjaka i drugih koji su se hvalisali da saopštavaju stavove Kremlja ili Dume, na račun Crne Gore i njenih najviših rukovodilaca, koji su javno i tajno podržavali anticrnogorsku opoziciju koja je sada dio vlasti, i kojoj i ambasador Maslenikov sada dijeli lekcije"

Brajović smatra da sve što smo slušali proteklih godina "od ruskih jastrebova, ambasador ponovio u intervjuu, uvijeno u diplomatske oblande"

"Da li je potrebno podsjećati na dokazanu slobodu političkog djelovanja u Crnoj Gori do te mjere da i nepravosnažno osuđeni pojedinci za pokušaj državnog udara mogu učestvovati u izbornoj trci i danas činiti parlamentarnu većinu. Za razliku od Crne Gore, u zemlji iz koje dolazi uvaženi ambasador Maslenikov, pojedinci zbog političkih stavova i opozicionog aktivizma mogu biti i bivaju predmet progona, hapšenja i pokušaja trovanja. Baš zbog takvog ponašanja Rusije se i nova crnogorska Vlada (u koju ruske vlasti polažu nade da će promijeniti utabani evropski i euroatlantski put zemlje) nedavno priključila novom setu restriktivnih mjera protiv pojedinaca koje je EU uvela zbog kršenja ljudskih prava u slučaju Aleksej Navaljni, i zajedničkim izjavama naših evropskih i euroatlantskih partnera po ovom i drugim pitanjima nepoštovanja međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava.", navela je ona u svom saopštenju.

Brajović je dodala da stalno podsjećajući na "ishitreno i nepromišljeno pridruživanje“ Crne Gore "antiruskom koraku Brisela", i "koje saglasićemo se sa ambasadorom Maslenikovim nisu sankcije koje su uvedene protiv zemlje od strane Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (a što bi bilo apsurdno očekivati u slučaju jedne od stalnih članica ovog organa sa pravom veta), ruska strana uporno zaboravlja činjenicu da je upravo Rusija kao članica Savjeta bezbjednosti godinama sprovodila jedne od najžešćih u istoriji Ujedinjenih nacija sankcija prema SRJ, Srbiji i Crnoj Gori, a da niko ovdje nije govorio o neprijateljskoj politici Moskve"

Ona je ocijenila kao neprihvatljivo komentarisanje od strane ruskog ambasadora sudskog slučaja i odluka pojedinih sudskih instanci u Crnoj Gori u slučaju pokušaja državnog udara iz 2016. godine, a koji je još uvijek u toku.

"To nas ne čudi, jednako kao i negiranje dobro prepoznatog modela hibridnog ratovanja (širenja dezinformacija, podrivanja političkih protivnika, uplitanja u izborne procese i uticanja na produbljivanje društvenih podjela), koji nije iskusila samo Crna Gora, već i mnogo veći i moćniji od nje. Ispada da je sve negativno što se primjećuje, ne samo iz Crne Gore, u odnosu Rusije prema Crnoj Gori malo, lokalno, apsurdno ili smiješno, a ipak vidimo da itekako privlači pažnju i čini interes ove velike i u međunarodnim odnosima važne zemlje", kazala je ona.

Navela je da su očekivali da će Vlada Crne Gore reagovati na ovo neuobičajeno držanje lekcija ambasadora Maslenikova.

"Ako ništa, na cinično komentarisanje i izražavanje nepovjerenja u podatak da Crna Gora 100% usaglašava svoju politiku s vanjskom politikom EU. I to uzimanje slobode da ocjenjuje kako takva politika Crnu Goru nije ni za korak približila članstvu u EU. Vjerujemo da je ambasadoru veoma poznata povezanost procesa evropske i euroatlantske integracije, pa ćemo reći samo da je Crna Gora u međuvremenu stigla do članstva u NATO i na polovinu pregovaračkog puta s EU, s otvorenim svim pregovaračkim poglavljima i u najvećoj mjeri harmonizovanim pravnim okvirom sa najvišim evropskim standardima. O ugledu, uvaženosti i pouzdanosti Crne Gore kao vanjskopolitičkog i bezbjednosnog partnera najbolje govore naši međunarodni partneri kada kažu da se Crna Gora već sada ponaša kao članica EU", rekla je Brajović.

Izjavom ambasadora da se nada da se neće pogoršati uslovi za ruske investitore, a pored oštrih ocjena na račun politike prethodne vlasti, Brajović kaže da se "logično postavlja pitanje kako je to kratkovida bivša vlast stvarala uslove za "privlačenje neprijatelja" i kakvu atmosferu je pak stvorila da Crna Gora i dalje ostaje privlačna za ruske investitore, i da se sa ove ruske adrese ipak izražava očekivanje da se ti uslovi neće pokvariti"

Ona smatra da ovako olako izricanje ocjena o "dosljedno neprijateljskoj i kratkovidoj politici prethodne vlasti zemlje, rusofobičnoj politici i to zemlje u kojoj vršite diplomatsku funkciju ambasadora" ne samo da ne doprinosi normalizaciji bilateralnih odnosa, nego u krajnjem, objektivno, šteti i interesima zemlje koju ambasador predstavlja u Crnoj Gori.

Navela je u svom saopštenju i da izreka da se prijatelji poznaju u nevolji postoji i kod nas, te i da je to Crna Gora toliko puta pokazala kroz istoriju u odnosu prema Rusiji.

Međutim, podsjetila je ambasadora Maslenikova da kada je u pitanju vanjska politika "i ono na šta ne rijetko podsjeća predsjednik Putin: nema dobrih i loših, postoje nacionalni interesi... Ili: da u velikoj politici nema prijateljstva, postoje samo interesi... Izgleda da ambasador misli da samo Rusija na to ima pravo, dok bi Crnu Goru da uči šta su njeni nacionalni interesi".

Brajović je kazala da kao što ne zaboravljamo dugu tradiciju bliskosti u našim odnosima, isto tako u svakoj prilici sa zahvalnošću ističu i značaj Rusije u obnovi crnogorske nezavisnosti, koju je priznala među prvim državama u svijetu.

"Saglasićemo se sa ambasadorom da je do sadašnjeg nedopustivog nivoa u našim odnosima dovela kratkovidost politike, ali određenih krugova njegove zemlje. I njihova bahatost u odnosu prema jednoj geografski i populaciono maloj zemlji, koja je uz to osvjedočeni prijatelj Rusije. Kao što smo više puta kazali sa najviše adrese, Crna Gora ostaje otvorena da u duhu vjekovne tradicije naših veza zajedno radi na njihovom osavremenjavanju, i na jačanju saradnje u obostranom interesu, uz uzajamno uvažavanje i poštovanje strateških nacionalnih ciljeva", piše u saopštenju savjetnice Predsjednika Crne Gore za vanjsku politiku.

Brajović smatra da će za normalizaciju odnosa trebati neka istorijska iskustva, ali i da žele da vjeruju da "i veliki umiju da uče na svojim greškama"

"Ono što je sigurno, Crna Gora će ostati snažan promoter evropskih i euroatlantskih vrijednosti na Balkanu i platforma za takvo, a ne nikako drugačije djelovanje na Zapadnom Balkanu", kazala je ona.

Preporučujemo za Vas