Džons: Crna Gora u NATO-u kao kod kuće

„Važno je da nijedna druga zemlja nema uticaja na ono sto je suvereno pravo Crne Gore da odlučuje o svojoj sudbini”, kazao je američki diplomata

8210 pregleda 13 komentar(a)
Džons, Foto: Screenshot/Youtube
Džons, Foto: Screenshot/Youtube

Sjedinjene Američke Države (SAD) očekuju da Crna Gora ostane posvećena obavezama kao članica Alijanse kako bi se unaprijedile i osnažile zajedničke veze, poručio je zamjenik američkog ambasadora u NATO-u Daglas Džons.

On je, u intervjuu za Televiziju Crne Gore, kazao da je Crna Gora suverena nacija i da nijedna druga država nema pravo da se miješa u njena unutrašnja pitanja.

Džons je, na pitanje da li smatra da se vanjski uticaj Srbije i Rusije u posljednje vrijeme pojačao, istakao da je važno da Crna Gora, kao suverena država sama donosi odluke.

„Bio sam u prilici da pratim dugo godina Crnu Goru i vidio sam nevjerovatan napredak koji je ostvarila kako u jačanju svoje demokratije, tako i ekonomije. Važno je da nijedna druga zemlja nema uticaja na ono sto je suvereno pravo Crne Gore da odlučuje o svojoj sudbini”, naglasio je Džons.

On je kazao da je ponosan što vidi Crnu Goru da sjedi kao jednaka među 29 velikih demokratija Zapada, prenosi portal RTCG.

„Jer NATO je više od vojnog saveza, to je zapravo politička alijansa demokratija i Crna Gora je cijenjeni saveznik. Crna Gora je sposoban saveznik i u NATO-u je kao kod kuće“, istakao je Džons.

Prema riječima američkog diplomate, saradnja je jedan od načina da se Crna Gora izbori sa problemom vanjskog uticaja.

„NATO radi kako bismo mogli individualno, kao saveznici, ali i kolektivno da budemo otporni na sajber napade, hibridne prijetnje, uključujući i uticaje na izbore, što je nešto sto je moja zemlja iskusila. Takodje tražimo način da gradimo otpornost kako bismo branili našu kriticnu nacionalnu infrastrukturu“, kazao je Džons.

On je istakao da SAD ostaju posvećene podršci građanima Crne Gore.

„Očekujemo da Crna Gora ostane posvećena svojim obavezama kao NATO saveznica, i radićemo zajedno idući naprijed, kako bismo unaprijedili i osnažili naše veze, kako bilateralno tako i kao saveznici u NATO“, naglasio je Džons.

Dzons je kazao da će Zapadni Balkan biti važan prioritet za novu administraciju i da SAD cijene lidersku poziciju Crne Gore kao zemlje koja ima dobre odnose sa državama regiona.

„Nastavićemo jaku podršku koju su SAD istorijski pružale uspostavljanju i jačanju vladavine prava u regionu i borbi protiv krimilala i korupcije, za šta vjerujemo da su dva ključna elementa kako bi se osigurala bezbjednost, stabilnost i prosperitet širom regije", kazao je Džons.

Bonus video: