Ujedinjena Crna Gora NK: I naredne godine ćemo zavisiti od milosti Turaka i Kineza

U saopštenju se dodaje da je "najbolji dokaz kako je predsjednik Opštine Nikšić radio sve ove godine je i podatak da mu za Dan oslobođenja Nikšića ove godine nije došao predsjednik Crne Gore, niti predsjednik Skupštine, a ni predsjednik Vlade"
141 pregleda 1 komentar(a)
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.12.2017. 14:26h

Nikšićki odbor Ujedinjene Crne Gore saopštio je da najbolji dokaz kako je predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović radio sve ove godine je i podatak da mu za Dan oslobođenja Nikšića ove godine nije došao predsjednik Crne Gore, niti predsjednik Skupštine, a ni predsjednik Vlade.

"Kako je Grbović radio za vrijeme prvog i ovu godinu novog mandata odrazilo se i na sami predlog Budžeta za 2018. godinu, koji je planiran u iznosu od 19,3 miliona eura, a koji će odbornici Opštine Nikšić usvojiti 20. decembra ove godine. Radi bolje ilustracije a time i razumijevanja, Ujedinjena Crna Gora će pojasniti građanima Nikšića da kada je Grbović poslije pokradenih izbora 2013. godine preuzeo funkciju predsjednika Opštine, onda je ostvareni Budžet za tu godinu je iznosio 20 miliona eura. Ostvareni Budžet Opštine na kraju prvog mandata Grbovića, odnosno 2016. godine, je iznosio 18,4 miliona eura ili 1,6 miliona manje u odnosu na 2013. godinu. Planirani budžet za prvu godinu drugog mandata, odnosno 2017. godinu, iznosio je 20 miliona eura i identičan je onom iz 2013. godine. Koliko će Budžet biti ostvaren vidjećemo sredinom naredne godine kada će ista ova ili neka naredna skupština raspravljati o njemu.Grbovićev planirani Budžet za 2018. godinu je manji za oko 700 000,00 eura u odnosu na onaj ostvareni iz 2013. godine kada je po prvi put preuzeo ovu časnu funkciju, a što sve pokazuje kakav je napredak u Opštini Nikšić ostvaren njegovim radom i radom njegovih saradnika", navodi se u saopštenju.

Ujedinjena Crna Gora postavlja pitanje "ako je postignuta puna finansijska stabilnost u budžetu opštine, ako je došlo do privrednog rasta i do povećanja broja zaposlenih u privredi, kako to kaže Grbović u svojim ekspozeima, zašto je onda isti u 2018. godini planirao da dobije od Egalizacionog fonda, kao finansijski nestabilna opština, iznos od 5,5 miliona eura?"

"Grbović očigledno ne zna da pravo na korišćenje sredstava fonda imaju lokalne samouprave čiji je fiskalni kapacitet po stanovniku u godini koja predhodi, godini za koju se vrši fiskalna egalizacija manji od prosječnog fiskalnog kapaciteta po stanovniku na nivou svih lokalnih samouprava, i da ta sredstva služe za ujednačavanje finansijski slabijih opština. Grbović, takođe, ne zna da sredstva iz Egalizacionog fonda kroz tekuću potrošnju imaju indirektan uticaj na unapređenje poslovnog ambijenta kao važnog preduslova za povećanje investicija, odnosno osnivanje novih preduzeća i otvaranje novih radnih mjesta. Sigurno smo da je jedino što zna, je to da su sredstva poreskih obveznika iz ovog fonda umjesto navedenog, isključivo služila i iskorišćena za očuvanje ove nesposobne vlasti. Mi iz opštinskog odbora Ujedinjene Crne Gore upozoravamo građane Nikšića da će i u narednoj budžetskoj godini, kao i isvih predhodnih godina, sredstva iz Egalizacionog fonda i donacija iznositi 30% od ukupno ostvarenih prihoda opštine", navodi se u saopštenju.

Iz nikšićkog odbora Ujedinjene Crne Gore se navodi da ne treba biti ekonomski potkovan da bi se moglo zaključiti da Opština Nikšić ova sredstva koja dobija od poreskih obveznika, preko Egalizacionog fonda, bi odavno bankrotirala.

"Da se ne radi o nikšićkom privrednom bumu, gdje dolaze firme sa strane i gdje mladi ljudi iz Podgorice i primorja „masovno“ dolaze da rade u ovaj grad, kako je to želio Grbović, govori i podatak da su sve stavke u prihodnoj strani Budžeta od 2013. do planirane 2018. godine ostale skoro iste. Odnosno da nema ni indicija o uvećanom punjenu Budžeta usljed ove „pojave“ koju je nagovještavao i priželjkivao predsjednik prilikom predizbornih aktivnosti i inauguracionih govora. Samim tim što nema novih investicija, nema stvaranja nove vrijednosti u privredi, nema ni novog zapošljavanja, tako nema ni novih zahvatanja prihoda od strane opštine u Budžetu. Sve se to odrazilo da je u rashodnoj strani Budžeta za 2018. godinu, a da ne bi došlo do novih kreditnih zaduženja, planirano svega 3 miliona eura za kapitalne investicije. Ako se uzme u vidu da će od tih planiranih 3 miliona eura za investicije, kao što je to urađeno i predhodnih godina, na Kolektor za prečišćavanje otpadnih voda otpasti 2/3 tih sredstava, postavlja se pitanje šta će biti sa održavanjem preko 1000 km lokalnih i nekategorisanih puteva u Nikšiću, uređenih i neuređenih javnih površina, objekata, opreme i drugo. Postavlja se pitanje da li će i naredne Budžetske godine opština više dati za odštete građanima zbog ujeda pasa lutalica iako je napravila „savremeni“ Azil za pse, u selu bivšeg i sadašnjeg potpredsjednika, udaljen oko 25 km od grada, kao i za štetu nastalu za lomove prilikom pada na led naših sugrađana zbog neočišćenih gradskih ulica, nego što će dati na uređenje javnih zelenih površina. Koliko je suditi po planiranom Budžetu i naredne godine ćemo zavisiti od milosti Turaka, Kineza i nekih međunarodnih humanitarnih organizacija: da nam asfaltiraju po koji trotoar, urede dvorište zgrade, naprave koje parking mjesto, dječje igralište ili omoguće funkcionalan prolaz za kretanje invalidnih lica, a predsjednik opštine će se potom hvaliti postignutim rezultatima u njegovoj prošnji", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je "najbolji dokaz kako je predsjednik Opštine Nikšić radio sve ove godine je i podatak da mu za Dan oslobođenja Nikšića ove godine nije došao predsjednik Crne Gore, niti predsjednik Skupštine, a ni predsjednik Vlade. Čast je svojim prisustvom ovom prilikom uveličao jedino ministar sporta kao najveći državni zvaničnik"

"Zaključićemo prostom dedukcijom da navedeni državni zvaničnici nijesu došli jer im ne bi imponovalo da se u izvještaju Grbovića o postignutim rezultatima u Opštini Nikšić nalaze isključivo podaci o ulaganjima iz sredstava države, stranih država, nevladinih organizacija i fizičkih i pravnih lica u ovaj grad, a da je napravljenih sedamdesetak parking mjesta, krpljenje udarnih rupa na asfaltnom kolovoznom zastoru, rekonstrukcija pojedinih trotoara u kvadratnim metrima, isključiva djelo i zasluga njihovog dva puta nezakonito izabranog predsjednika opštine", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: