Vujović: Vlast da pokrene dijalog o promjenama u pravosuđu

“Ukoliko su evropska vlast kako tvrde i kako su se na kraju obavezali onim famoznim postizbornim Sporazumom, mi ih pitamo zašto se ponašaju antievropski, antidemokratski i na kraju antiustavno”, naveo je Vujović

1925 pregleda 8 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: Socijaldemokratska stranka
Ivan Vujović, Foto: Socijaldemokratska stranka

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je vlast da sa opozicijom i civilnim sektorom otvori dijalog o promjenama i imenovanjima u pravosuđu, u cilju postizanja neophodne kvalifikovane većine koju predviđa Ustav Crne Gore.

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović kazao je da, ukoliko vladajuća većina ne želi da prihvati pozive SDP da se kroz parlamentarni dijalog i inkluzivan proces koji vodi dogovoru i konsenzusu dođe do održivih i ustavnih rješenja, nije jasno zbog čega se oglušuju na iste takve pozive sa raznih evropskih i međunarodnih adresa.

“Ukoliko su evropska vlast kako tvrde i kako su se na kraju obavezali onim famoznim postizbornim Sporazumom, mi ih pitamo zašto se ponašaju antievropski, antidemokratski i na kraju antiustavno”, naveo je Vujović.

On je pitao zašto vlast, prkoseći EU, Venecijanskoj komisiji i ostalim partnerima, unilateralno i pravnim nasiljem rješavaju važna pitanja a da nijesu prethodno uradili ništa da se oko tih tema pokuša napraviti dogovor.

“Zato ih po ko zna koji put pozivamo da zajednički radimo na svim pitanjima koja se tiču našeg evopskog puta i neophodnih promjena u pravosudnom sistemu”, rekao je Vujović.

SDP će, kako ističe, biti konsturktivan činilac ukoliko se bude radilo sistemski, po zakonu i Ustavu, i po demokratskim principima i sugestijama međunarodnih partnera.

Vujović je podsjetio da je implementacija Ustavnih amandmana jedno od ključnih privremenih mjerila bez čijeg ispunjavanja nema napretka na putu ka EU i da implementacija Ustavnih amandmana znači da se postigne dogovor i kvalifikovana većina oko neophodnih promjena i imenovanja u pravosuđu.

“Podsjećamo ih da nema dogovora ako se prethodno na otvori parlamentarni dijalog, a to vlast ni skoro pola godine od konstituisanja parlamenta nije uradila”,dodao je Vujović.

On je podsjetio da je ista situacija bila i 2013. godine, kada je parlament, na čelu sa tadašnjim predsjednikom SDP, otvorio dijalog i zajedno sa opozicijom vlast postigla dogovor koji je državi omogućio otvaranje pregovora sa EU.

“Podsjećamo ih na sve to i na kraju pitamo – zašto se gospodo iz parlamentarne većine u čitavoj ovoj stvari ponašate jednako kao i DPS u prethodnom mandatu, odbijanjem da sjedneta za sto sa aktuelnom opozicijom i napravite dogovor”, naveo je Vujović.

On je istakao da, u aktuelnom ambijentu sve opasnijih političkih, pa i socijalnih tenzija, svaka odgovorna vlast bi otvorila dijalog na ključne teme pa i kada za to ne bi postojala ustavna i evropska obaveza, koja je u ovom slučaju očigledna.

"Za one koji se deklarišu kao građanski dio vlasti bliži se trenutak istine, naročito sada kada su dobili ozbiljna međunarodna upozorenja – da pristanu na ucjene DF ili da krenu putem dijaloga i poštovanja Ustava", zaključio je Vujović.

Bonus video: