Radulović: Puna podrška Crne Gore dvostrukom pristupu NATO-a Rusiji

"Naglasio da je dijalog neophodan za međusobno bolje razumijevanje i smanjenje rizika zbog čega Crna Gora podržava ovakav pristup uz istovremeno jačanje kolektivne odbrane", kazali su iz MVP

11314 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Radulović i Le Drijan, Foto: MVP
Radulović i Le Drijan, Foto: MVP

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je potvrdio punu podršku Crne Gore dvostrukom pristupu NATO-a Rusiji, koji u osnovi ima jačanje odvraćanja i odbrane, s jedne, i opredjeljenje za dijalog, s druge strane.

Radulović prisustvuje sastanku ministara vanjskih poslova 30 zemalja članica, a drugog dana sastanka rasravljali su o Rusiji, a sastanku su prisustvovali i ministri vanjskih poslova Finske i Švedske, kao i visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku.

"Naglasio da je dijalog neophodan za međusobno bolje razumijevanje i smanjenje rizika zbog čega Crna Gora podržava ovakav pristup uz istovremeno jačanje kolektivne odbrane," navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Na marginama sastanka, on je imao kraći razgovor sa ministrom vanjskih poslova Francuske Žan-Ivom Le Drijanom kao i šefom Biroa za evropske poslove Stejt Departmenta SAD, ambasadorom Filipom T. Rikerom.

"NATO saveznice i partneri su razmotrili bezbjednosne implikacije ruskih aktivnosti i načine zajedničkog i koordinisanog pristupa. Kao odgovor, saveznice ukazale na značaj jedinstva i solidarnosti i saglasile se da treba nastaviti sa snaženjem kapaciteta za odvraćanje i odbranu, uz istovremenu otvorenost za dijalog s Rusijom kroz sastanke Savjeta NATO-Rusija (NRC). Ponovljene su poruke podrške produženju Novog START-a između SAD i Rusije, kao i privrženost mehanizmima za kontrolu naoružanja, razoružanja i neproliferaciju", saopštili su iz MVP.

Stoltenberg: Rusija pojačala obrazac represivnog ponašanja kod kuće i agresivnog u inostranstvu

Sve zemlje članice NATO ostaju čvrsto posvećene kontroli nuklearnog naoružanja, kazao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Rusija je pojačala obrazac represivnog ponašanja kod kuće i agresivnog ponašanja u inostranstvu", kazao je Stoltenberg poslije sastanka sa ministrima u Briselu.

On je naglasio da pristup Rusiji, kojim se kombinuje snažno odvraćanje i odbrana sa otvorenošću za dijalog, ostaje validna.

Naglasio je da su sve saveznice pozdravile nedavno odluku da se proširi novi Sporazum START i da NATO ostaje jedinstvena platforma pomoću koje se Evropa i Sjeverna Amerika konsultutu po pitanju budućnosti kontrole naoružanja.

"Vidimo da Rusija nastavlja da razmješta novo i destabilizujuće nuklearno oružje. Potreban nam je sporazum koji pokriva više područja i više zemalja poput Kine. Režim kontrole naoružanja mora uzeti u obzir novu stvarnost", kazao je on.

Ovo je bi prvi ministarski sastanak u više od godinu na kojem će ministri uživo raspravljati o pitanjima, jer su prethodni susreti zbog pandemije koronavirusa održavani putem videokonferencije.

Bonus video: