Injac i Podžić: Puna podrška evroatlantskim aspiracijama BiH

"Crna Gora, kao država koja je svoj put ka ostvarenju najvažnijeg spoljnopolitičkog cilja trasirala kroz sveobuhvatne reforme sistema, uključujući i sistem odbrane, ima poseban senzibilitet za napore i posvećenost koje BiH ulaže na tom putu, te da posebno cijeni posvećenost BiH vrijednostima Alijanse", istakla je ministarka odbrane Olivera Injac

2479 pregleda 3 komentar(a)
Olivera Injac, Foto: Ministarstvo odbrane
Olivera Injac, Foto: Ministarstvo odbrane

Ministarka odbrane Olivera Injac izrazila je punu podršku evroatlantskim aspiracijama BiH, dodatno imajući u vidu da bi ostvarenje tog cilja bilo podsticaj za realizaciju drugog spoljnopolitičkog prioriteta BiH - članstva u EU, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane(MO).

Ona je, kako se navodi u saopštenju, razgovarala danas putem online platforme sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine, Sifetom Podžićem, naglašivši da će Crna Gora, u svojstvu NATO članice, nastaviti da promoviše vrijednosti transatlantske zajednice.

"Crna Gora, kao država koja je svoj put ka ostvarenju najvažnijeg spoljnopolitičkog cilja trasirala kroz sveobuhvatne reforme sistema, uključujući i sistem odbrane, ima poseban senzibilitet za napore i posvećenost koje BiH ulaže na tom putu, te da posebno cijeni posvećenost BiH vrijednostima Alijanse", istakla je Injac, navodi se u saopštenju.

Ona je, kako su rekli, apostrofirala značaj daljeg jačanja postojećih dobrosusjedskih odnosa i sveobuhvatne saradnje dvije države i takođe izrazila uvjerenje da će odbrambeni odnosi, uprkos globalnoj pandemiji COVID-19, nastaviti da se razvijaju predviđenom dinamikom.

U saopštenju se navodi da je Podžić istakao značaj evroatlantskih integracija kao primarnog spoljnopolitičkog prioriteta BiH.

"Podžić je ukazao na visok stepen implementacije obaveza koje su proizilazile iz Programa reformi odbrane 2019/2020, uprkos implikacijama koje je, posebno u finansijskom aspektu, imala pandemija COVID-19.", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

On je takođe, kazali su iz MO, izrazio zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom odbrambenom saradnjom dvije države i zahvalio se na podršci Crne Gore na evroatlantskom putu BiH i saglasio se sa Injac da je jačanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa od ključnog značaja, kako za unapređenje međusobnog povjerenja tako i za stabilnost cjelokupnog Zapadnog Balkana.

Bonus video: