Vlada: Lakše do državljanstva

"Predloženo rješenje će riješiti status nemalog broja građana koji žive, privređuju, plaćaju poreze, te su svoj život vezali za ovu zemlju, a usljed ovako definisanih uslova nisu još uspjeli da steknu crnogorsko državljanstvo”

23670 pregleda 47 reakcija 43 komentar(a)
Crnogorski pasoš (ilustracija), Foto: Shutterstock
Crnogorski pasoš (ilustracija), Foto: Shutterstock

Vlada Crne Gore uskoro bi mogla promijeniti Odluku o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, tako što bi građanima koji ovdje žive računala privremeni i stalni boravak - što do sada nije bio slučaj.

U informaciji koju je danas usvojila Vlada podsjeća se na kriterijume na osnovu kojih se stiče državljanstvo, među kojima se jedan tiče i 10 godina stalnog boravka.

Građani koji nisu neprekidno ostvarivali taj zakonski uslov, prema navodima iz Informacije, do sada nisu imali pravo na državljanstvo. Odluka o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje državljanstva prijemom u ovom dijelu je bila neprecizna, pa je Vlada njenom i analizom sudske prakse zaključila da se to treba promijeniti.

U Informaciji koju je sačiniilo Ministarstvo unutrašnjih poslova navode se stavovi Vrhovnog suda da se “Zakonom propisani uslovi moraju tumačiti u svjetlu kriterijuma propisanih predmetnom Odlukom”.

“Imajući u vidu da je ostavljeno na Odluci da propiše ove kriterijume, sljedstveno čemu Vlada ima zakonom datu mogućnost, predlažemo da ista ovu mogućnost i iskoristi na način što će pristupiti izmjeni predmetne odluke. Navedeno bi podrazumijevalo da se uslov od neprekidnog boravka definiše tako da se u isti uračunava i periood privremenog boravka uz stalni boravak koji se dobija na osnovu ovog privremenog. Predloženo rješenje će riješiti status nemalog broja građana koji žive, privređuju, plaćaju poreze, te su svoj život vezali za ovu zemlju, a usljed ovako definisanih uslova nisu još uspjeli da steknu crnogorsko državljanstvo”, piše u Informaciji.

Bonus video: