Jedino Davidovićevi kandidati široke ruke

Direktor "Neksana" i dvojica kandidata za odbornike pomogli kampanju Narodnog pokreta sa po 5.000 eura

16546 pregleda 4 komentar(a)
Ispred jednog od biračkih mjesta 14. marta, Foto: Luka Zeković
Ispred jednog od biračkih mjesta 14. marta, Foto: Luka Zeković

Osim što je Miodrag Daka Davidović pomogao svoju kampanju za lokalne izbore u Nikšiću sa 5.000 eura, to su uradile još tri osobe – izvršni direktor njegove kompanije “Neksan” Branko Rudović i kandidati sa odbornilčke liste “Narodni pokret” Radivoje Vujičić i Vesna Aleksić.

Dokument objavljen na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije pokazuje da je Novak Mišović donirao 4.000 eura, kandidat Boško Tomanović 600 eura manje, a Mitar Bojović 3.000 eura. Slobodan Davidović pomogao je kampanju sa 2.700, a sa 200 eura manje Ivan Đilas.

Po 1.000 eura dali su kandidatkinja za odbornicu Ratka Vujičić, ali i Biljana Vuksanović i Maja Varajić.

Kandidatkinja Slavka Lončar donirala je 820 eura, po 550 eura Sanja Perović i Vladimir Tepavčević, 500 kandidat Željko Jovanović, a po 450 eura kandidat Mladen Đurković, kao i Mihailo Vuković, Mira Filipović i Željko Milović. Ivana Jovanović dala je 400 eura, a 50 eura manje Nenad Đurković.

Jedina donacija od pravnog lica je bila od Davidovićevog “Neksana” - 300 eura.

Njegova lista je dobila i nenovčane donacije u vidu usluga od Zdravka Ćipranića (200 eura) i proizvoda od Nemanje Davidovića (nepunih 2.595 eura).

Kako su “Vijesti” ranije pisale, jedina donacija za koaliciju “Za budućnost Nikšića” stigla je od nosioca liste Marka Kovačevića – 1.000 eura, dok su sve tri donacije za “Mir je naša nacija” bile nenovčane, a stigle su od osoba koje nisu bile na izbornoj listi – po 150 eura usluga od Branka Mušikića i Radovana Kostića, a 50 od Bose Daković.

Građanski pokret URA je za potrebe kampanje “Može Nikšić” dobio donacije vrijedne 1.380, od kojih je najveću uplatio njen izvršni direktor Zoran Mikić (250 eura).

Poslanica Božena Jelušić i članovi Predsjedništva URA Dejan Mijović i Blažo Rađenović uplatili su po 200 eura, a po 100 Radoje Perović i Vladana Lompar.

Po 50 eura donirali su Ilir Harasani, Željko Kosović, Živko Taušanović, Aleksandar Šaranović, Miloš Prelević i Slavko Burić. Vidoje Petričić dao je 30 eura. Ni od njihovih kandidata nije bilo donacija.

Koalicija okupljena oko Demokratske partije socijalista “Evropski tim za Nikšić” nije imala donacija.

Prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, fizičko lice može da uplati učesnicima izbora najviše 5.000 eura, a pravno lice 20.000 eura.

Bonus video: