DPS: Leposavićevi stavovi ostavljaju građanima osjećaj sramote, Krivokapić da se izjasni

U nepotpisanom saopštenju DPS-a, navodi se da iako ministar Leposavić i dolazi iz krugova koji zastupaju takve stavove - "nedopustivo je da, u ime građana Crne Gore, sa funkcije kojom predstavlja i državu, zastupa retoriku ostrašćenih šovinista koji su i doveli i do genocida u Srebrenici i do uspostavljanja tribunala za ratne zločine"

5217 pregleda 68 reakcija 67 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Koliko god apsurdno djelovalo, ministar zadužen za oblast pravde i ljudskih i manjinskih prava juče se pred čitavom javnošću deklarisao kao negator genocida u Srebrenici, dovodeći u pitanje i legitimitet Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, kazali su iz Demokratske partije socijaliste (DPS).

U nepotpisanom saopštenju DPS-a, navodi se da iako ministar Leposavić i dolazi iz krugova koji zastupaju takve stavove - "nedopustivo je da, u ime građana Crne Gore, sa funkcije kojom predstavlja i državu, zastupa retoriku ostrašćenih šovinista koji su i doveli i do genocida u Srebrenici i do uspostavljanja tribunala za ratne zločine".

"U ime većinske, građanske Crne Gore, dužni smo da Leposaviću skrenemo pažnju da teorije zavjera i nacionalističke aluzije može plasirati na okupljanjima ravnogorskih sljedbenika i sličnim priredbama, ali da je skandalozno da to čini sa pozicije koju pokriva. Upravo Leposavićevi stavovi, izrečeni u zakonodavnom domu, čije rukovodstvo nije osjetilo potrebu ni da ga opomene zbog toga, na fonu su podsticanja pošasti iz novijeg vremena - od namjere da se u Beranama ulica nazove imenom srebreničkog ratnog zločinca Ratka Mladića, do grafita o Srebrenici i prijetećih poruka upućenim bošnjačkom narodu u nekoliko gradova u Crnoj Gori. I, očekivano konsterniraju regiju, sve naše međunarodne partnere, ostavljajući građanima Crne Gore još jednom gorčinu i osjećaj sramote", piše u saopštenju DPS-a.

Ističu da su činjenice o Srebrenici, što b trebalo da zna, utvrđene presudama u Hagu protiv Dražena Erdemovića 1998, Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića 2005. godine, te u presudi Međunarodnog suda pravde u predmetu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) iz 2007. godine, u kojoj je takođe utvrđeno da je u Srebrenici 1995. godine izvršen genocid.

"Ukoliko u Vladi Crne Gore postoji makar i jedan pojedinac kojem je stalo do ugleda i izvršne vlasti i ove države, pozivamo ga na hitnu reakciju u vezi sa jučerašnjim skandaloznim i nerazumnim izlaganjem ministra Leposavića. Jer, osim još jednog poniženja žrtava genocida u Srebrenici i njihovih najbližih, ovog puta imamo i jasnu poruku protiv međunarodne institucije koja je uspjela privesti licu pravde kolovođe najjezivijih zvjerstava iz skorije prošlosti ovih prostora", navode iz DPS-a.

Oni su pozvali Zdravka Krivokapića da se javno izjasni da li podržava stavove ministra o genocidu u Srebrenici i o legitimitetu Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde. i dodaju da će DPS u Skupštini pokrenuti inicijativu o usvajanju zakonskog akta kojim će biti zabranjeno negiranje genocida.

"To nijesu stavovi većinske, građanske Crne Gore, koja je danas prinuđena da uputi izvinjenje susjedima, u nadi da im je odveć dobro jasno šta se u našoj državi dešava od 30. avgusta. A o Vladi - sve je već rečeno, dnevnik uvreda se iz dana u dan sam piše. Negiranje genocida pokušaj je prekrajanja skorašnje tragične istorije na jugoslovenskim prostorima. Mislili smo da za tim u evropskoj Crnoj Gori neće biti potrebe, što se nažalost pokazalo isuviše optimističkim gledanjem na našu stvarnost, ali da bi konačno jednom bila stavljena tačka na ponižavanje žrtava i ružne izlete raznih leposavića", zaključuju iz DPS-a.

Bonus video: