Bečić utvrdio Akcioni plan za jačanje uloge Skupštine

Prvi segment direktno se odnosi na jačanje zakonodavne i kontrolne funkcije Skupštine, kroz pripremu i donošenje akata, korišćenje nadzornih mehanizama, rad plenuma i radnih tijela

7053 pregleda 1 komentar(a)
Bečić, Foto: Savo Prelević
Bečić, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić utvrdio je Akcioni plan za jačanje zakonodavne i kontrolne uloge te institucije u ovoj godini, čiji je cilj unapređenje planskog, sistematskog i koordinisanog djelovanja svih učesnika u procesu rada u Parlamentu Crne Gore.

Iz Skupštine su objasnili da je Akcionim planom predviđeno 69 aktivnosti i mjera, sa jasno definisanim nosiocima, rokovima realizacije i indikatorima uspješnosti, koje su grupisane u tri međusobno povezane tematske cjeline.

Kako su kazali prvi segment direktno se odnosi na jačanje zakonodavne i kontrolne funkcije Skupštine, kroz pripremu i donošenje akata, korišćenje nadzornih mehanizama, rad plenuma i radnih tijela.

"U tom dijelu se, kao najznačajnija mjera, izdvaja donošenje zakona o Skupštini, koji predstavlja jedan od ključnih sistemskih zakona kojim bi se uredila brojna pitanja od značaja za rad parlamenta, što je prepoznato kao jedan od prioriteta 27. saziva i značajno sredstvo za dalje osnaživanje zakonodavne i nadzorne uloge Parlamenta", naveli su iz Skupštini.

Oni su rekli da su posebno važne zakonodavne aktivnosti planirane i u oblasti izbornog zakonodavstva, gdje predstoji dalji proces sveobuhvatne reforme u skladu sa preporukama iz izvještaja Evropske komisije i izvještaja OEBS/ODIHR misija, a saglasno Ustavu Crne Gore.

Iz Parlamenta su objasnili da drugi segment obuhvata aktivnosti i mjere usmjerene na jačanje stručne, administrativne i tehničke podrške za koje je odgovorna Služba Skupštine, koja, prije svega, ima za cilj pružanje pomoći poslanicima u njihovom radu.

"Stručna podrška se prvenstveno ogleda u obezbjeđivanju materijala i komparativnih informacija koje mogu biti od koristi za donošenje odluka, dok će posebna pažnja biti posvećena pripremi što potpunijih informacija vezanih za usklađivanje zakonodavstva Crne Gore sa propisima Evropske unije", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je treći dio posvećen mjerama za dalje unapređenje transparentnosti i otvorenosti rada Skupštine, čemu se, od početka rada 27. saziva, poklanja posebna pažnja.

"Najvidljiviji oblik transparetnosti parlamenta svakako se odnosi na mogućnost praćenja njegovog rada putem medija i na internetu, kroz emitovanje sjednica uživo. To je od skoro moguće i preko Parlamentarnog kanala, koji je, kao jedan od najznačajnijih projekata, realizovan u saradnji sa Javnim servisom Radio Televizije Crne Gore", istakli su iz Skupštine.

Oni su podsjetili da je instalirana najsavremenija opreme u Plavoj sali i Plavom i Crvenom salonu Skpštine Crne Gore.

Iz Parlamenta su rekli da će realizaciju planiranih aktivnosti redovno pratiti skupštinska Služba, a da će podaci o sprovođenju Akcionog plana biti predstavljeni u izvještaju koji će biti pripremljen početkom narede godine.

Bonus video: