poruka portparolke evropske komisije

Pisonero: EU osuđuje poricanje i relativizaciju genocida u Srebrenici

"Krajnje je vrijeme da svi politički lideri u regionu predvode put u poštovanju žrtava i promociji pomirenja"

34134 pregleda 612 reakcija 94 komentar(a)
Pisonero Hernandes, Foto: EK
Pisonero Hernandes, Foto: EK

Evropska unija (EU) odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici, saopštila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandes, povodom komentara ministra Vladimira Leposavića o Srebrenici.

"Prošle godine obilježili smo 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja moderne evropske istorije. Krajnje je vrijeme da svi politički lideri u regionu predvode put u poštovanju žrtava i promociji pomirenja", naglasila je Pisonero, kako prenosi Portal RTCG.

U Komisiji poručuju da je EU unija vrijednosti, uz ocjenu da su poricanje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, ili revizionizam protivrječni sa najosnovnijim od tih vrijednosti.

"Očekuje se da svaka zemlja koja teži pridruživanju EU poštuje i promoviše EU vrijednosti demokratije, ljudskih prava, tolerancije i pravde. To uključuje postupanje sa žrtvama genocida s krajnjim poštovanjem i dostojanstvom", zaključuje Pisonero.