Mitrović: Simuliranje reformi i deklarativno zalaganje za evropske standarde

"Vrlo su jasne ocjene EK o nepostojanju rezultata u oblasti pranja novca, sprječavanja trgovine ljudima, slobodi medija i otkrivanja slučajeva napada na novinare i njihovu imovinu"
139 pregleda 1 komentar(a)
Jelena Mitrović, Foto: Sdp.co.me
Jelena Mitrović, Foto: Sdp.co.me
Ažurirano: 10.12.2017. 11:09h

Izvještaj Evropske komisije o stanju u oblasti vladavine prava daje zabrinjavajuću sliku pregovaračkog procesa Crne Gore sa EU, koja se temelji uglavnom na simuliranju reformi i deklarativnom zalaganju za evropske standarde, ocijenila je međunarodni sekretar SDP Jelena Mitrović.

"Ocjena SDP o zarobljenosti institucija i njihovog svođenja na puki instrument politike i partije najbolje je ilustrovana ocjenom iz Izvještaja gdje se kaže "da će ubjedljivi rezultati preduzetih reformi jedino biti mogući u okruženju u kom su nezavisne institucije zaštićene od bilo kog miješanja i podstaknute da u potpunosti koriste svoja ovlašćenja". Ovo je vrlo jasna ocjena koja, iako zaogrnuta u EU diplomatski vokabular, ipak direktno i nedvosmisleno ukazuje da su crnogorske institucije izložene političkom uticaju zbog čega su i dometi reformi veoma limitirani", saopptila je je Mitrović.

Ta limitiranost u sprovođenju reformi se, kako je navela, jasno očitava u oblasti borbe protiv visoke korupcije gdje Crna Goia ima "početne rezultate".

"Ista je ocjena kada je riječ o oblasti borbe protiv organizovanog kriminala gdje se uočava veliki problem u postojanju institucionalnih i praktičnih prepreka što rezultira nedostatkom istraga i pravosnažnih presuda. Pa i ti početni rezultati u borbi protiv korupcije su uglavnom bazirani na slučaju Marović gdje imamo nevjerovatnu situaciju da postoji pravosnažna presuda ali su osuđenici i dalje na slobodi bez izgleda da se presuda efektuira. Vrlo su jasne ocjene EK o nepostojanju rezultata u oblasti pranja novca, sprječavanja trgovine ljudima, slobodi medija i otkrivanja slučajeva napada na novinare i njihovu imovinu sa naglaskom na neriješavanje slučaja ubistva glavnog urednika lista Dan. Jasna je i poruka o zaštiti RTCG od političkih pritisaka kojima se od ovog, iz budžeta finansiranog medija, nastoji napraviti partijski propagandni servis kakav je bio ranije".

Mitrović ističe da je jasno da bi vlast suštinskim bavljenjem reformama "sjekla granu na kojoj sjedi".

"Zato je i za očekivati da će se ton ovakvih izvještaja i u budućnosti samo zaoštravati i nastaviti da ukazuje na bolne tačke crnogorske vlasti", zaključila je.

Bonus video: