Bečić: Ne stoji vam kad ste nervozni; Vuksanović-Stanković: Vama ne stoji da budete predsjednik Skupštine

"Vaši komentari nijesu dostojni visoke funkcije koju obavljate pa je najmanje što možete da uradite je da se izvinite poslanici SDP, crnogorskom Parlamentu kao i cjelokupnoj crnogorskoj javnosti", naveo je portparol SDP-a Mirko Stanić

56579 pregleda 1856 reakcija 115 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Socijaldemokratska partija (SDP) i Socijaldemokrate Crne Gore (SD) optužile su predsjednika Skupštine Aleksu Bečića za seksističko ponašanje prema poslanici Draginji Vuksanović-Stanković.

Tokom poslaničkih pitanja ministrima, Bečić je u jednom trenutku obraćajući se Vuksanović-Stanković kazao "ponedjeljak je, počinje radna nedjelja, ne stoji vam kad ste nervozni".

"Vi ste iznijeli svoj stav potpuno legitiman, molim vas da ova sjednica ide dalje ako ćete proceduralno ukažite na povredu Poslovnika", rekao je između ostalog Bečić.

Vuksanović-Stanković odgovorila je Bečiću da mu "ne stoji da budete predsjednik Skupštine" u odnosu na način kako se ponašate prema njoj.

Dok je poslanica SDP-a napuštala salu, Bečić je kroz smijeh rekao "nemojte, nemojte da idete odmah".

Portparol SDP-a Mirko Stanić pozvao je Bečića da se izvini Vuksanović-Stanković.

"Gdin Bečić bi trebalo da zna da nije njegov posao da ocjenjuje da li je obaveza poslanice SDP da bude "pozitivna i nasmijana" i da li joj "stoji kad se ljuti ili kad je nervozna", jer time podstiče mizogin i seksistički pristup kojim se žena svodi na ukras i iskazuje očekivanje da se ona na određeni način ponaša, valjda onako kako to Bečiću odgovara. Šta tek reći za Bečićev dalji komentar da poslanici Vuksanović Stanković "ne stoji da je nervozna i to ponedjeljkom". Da li je potreban komentar ovakvog Bečićevog, u najmanju ruku skaradnog istupa, koji čak prevazilazi granice seksističkog komentara i prelazi u otvorenu vulgarnost", naveo je Stanić.

Dodao je da je Bečić sve ovo saopštio "ne sa nekog seoskog partijskog skupa već sa govornice predsjednika Parlamenta, koji je po Ustavu drugi čovjek države".

"Gdine Bečiću, ne znamo da li ste svjesni težine današnjeg Vašeg nastupa ili pokušaja da budete duhoviti, čak bi po Vas bilo bolje da nijeste što je opet poseban problem za jednog predsjednika Skupštine. Kako god, današnji Vaši komentari nijesu dostojni visoke funkcije koju obavljate pa je najmanje što možete da uradite je da se izvinite poslanici SDP, crnogorskom Parlamentu kao i cjelokupnoj crnogorskoj javnosti", naveo je Stanić.

Portparol SD-a Nikola Zirojević pitao je da li će neka NVO reagovati na "seksističko ponašanje Bečića prema poslanici Stanković".

"Ne? Nijesam ni očekivao. Sramota", naveo je Zirojević.

Demokrate: Vuksanović-Stanković podizala tenzije u sali

Iz Demokratske Crne Gore su naveli da je "lijepo što su se Stanić i Zirojević sjetili ravnopravnosti polova povodom dobronamjerne sugestije" koju je Bečić uputio Vuksanović-Stanković "nakon što je zloupotrijebila proceduru, kršila Poslovnik i podizala tenzije u sali".

"Predstavljati na ovakav način dobronamjernu političku sugestiju predsjednika Parlamenta sa ciljem smanjivanja tenzija, poštovanja procedura i vođenja rasprave u pozitivnom duhu jeste krajnje degutantno za komentarisati. O načinima na koje nastupaju u Parlamentu i gospođa Vuksanović Stanković i predsjednik Skupštine, gospodin Bečić, i svi drugi poslanici i poslanice, sudiće i sude javnost i građani. Razumije se, ista javnost da će svoj sud i o tome što ste se sada sjetili ravnopravnosti polova, iako sada ničim nije bila ugrožena, a ne i onda kada je tadašnji poslanik DPS-a, Obradović, fotografisao gospođu Vuksanović Stanković".

Draginja Vuksanović, Radovan Obradović
foto: Demokratska Crna Gora/Screenshot (YouTube)

Demokrate navode da se "ne sjećaju da su kritičari gospodina Bečića tom prilikom pokazivali ovoliku dozu uzrujanosti".

"Štaviše, partijski kolega gospodina Zirojevića, poslanik Damir Šehović se, tada, potvrdno osmjehivao. Stoga, primjedbe o navodnom seksizmu kod predsjednika Skupštine apsolutno nisu odraz realnog stanja, već najeftniji mogući pokušaj ubiranja političkih poena", navodi se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Bonus video: