Mitrović: Nadam se da će Prostorni plan biti završen u 2022. godini, potrebno je konsultovati strane stručnjake

Mitrović je potvrdio pisanje "Vijesti" da je drastično smanjena izdašnost vodoizvorišta Boljesestre, a da je uzrok tome nelegalna eksploatacija šljunka u koritu Morače

9694 pregleda 32 reakcija 4 komentar(a)
Mitrović, Foto: Skupština Crne Gore
Mitrović, Foto: Skupština Crne Gore

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović kazao je danas u Skupštini Crne Gore da je do sada urađena analiza postojećeg stanja, a u cilju izrade prostornog plana Crne Gore.

On je kazao da nakon toga slijedi detaljnija analiza, kao i da se nada da će taj dokument biti završen u 2022. godini.

On je tako odgovorio na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Dejana Đurovića dokle se stiglo sa izradom prostornog plana Crne Gore i generalne regulacije.

Mitrović nije precizirao da li će plan generalne regulacije Crne Gore biti urađen, a naveo je da je to kompleksan posao.

Mitrović je kazao da je prostorni plan najvažniji dokument nakon Ustava, a da u Crnoj Gori nema dovoljno kadra da taj posao odrade, odnosno da je potrebno konsultovati stručnjake da strane.

Đurović je istakao da to znači da će da cvjeta divlja gradnja, da se obesmišljava legalizacija, koja i do sada nije dala rezultate.

"Od 50.000 zahtjeva za legalizaciju, samo 800 je riješeno", kazao je Đurović.

Mitrović je potvrdio pisanje "Vijesti" da je drastično smanjena izdašnost vodoizvorišta Boljesestre, a da je uzrok tome nelegalna eksploatacija šljunka u koritu Morače.

On je to kazao odgovarajući na pitanje poslanice Demokratske Crne Gore Zdenke Popović da li je to tačno i šta je preduzeto povodom toga.

On je istakao da je izdašnost od 2005. godine do 2020. opala za sedam puta, a najviše u posljednjih pet godina.

Mitrović je rekao da su od nadležnih iz Regionalnog vodovoda obavješteni 8. marta da se povećava temperatura vode i da se pojavila uginula riba.

"Obišli smo korito Morače u Grbavcima i zatekli da se na više lokacija, iako je to zabranjeno, eksploatiše šljunak iz korita", kazao je Mitrović.

On je naveo da čekaju podatke ko eksploatiše šljunak.

Popović je kazala da je u pitanju ekološki genocid i navela nekoliko firmi, koje to rade, a na koje su upozoravali iz njene partije.

Ona je među firmama navela kompaniju "Cijevna komerc", "Čelebić" i pitala Mitrovića da li će zbog toga on i nadležni iz Ministarstva poljoprivrede podnijeti krivične prijave zbog toga.

Kako je istakao Mitrović, povećanje temperature je povezano sa eksploatacijom šljunka.

Poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić je pitala je Mitrovića da li će povući Detaljni urbanistički plan "Budva centar" i "Bečići", a koji su kako je kazala "urbicid".

Mitrović nije precizirao da li će to uraditi, ali je istakao da taj trend iz Budve, gradnje velikog broja kvadrata na malom prostoru je prisutan sada i u Kolašinu i Podgorici.

Bonus video: