Kacumata: Podržavamo uspostavljanje vladavine prava i demokratije

Crna Gora bi mogla da targetira japanske turiste naporima u promociji i marketingu. Možemo poboljšati saradnju u različitim oblastima, kao što su ekonomija, naučna tehnologija ili izgradnja kapaciteta

13556 pregleda 157 reakcija 7 komentar(a)
Takahiko Kacumata, Foto: Ambasada Japana
Takahiko Kacumata, Foto: Ambasada Japana

Japan podržava sve napore zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru, da uspostave vladavinu prava i demokratiju ka pristupanju EU, rekao je u intervjuu “Vijestima” japanski ambasador Takahiko Kacumata.

Kaže da vjeruje da Japan i Crna Gora mogu poboljšati saradnju u različitim oblastima, kao što su ekonomija, naučna tehnologija ili izgradnja kapaciteta, posebno kroz “Inicijativu za saradnju na Zapadnom Balkanu“ koju je pokrenuo japanski premijer Šinzo Abe 2018. godine.

Kacumata, koji je nerezidentni ambasador Japana u Crnoj Gori, sa sjedištem u Beogradu, je u februaru posjetio Crnu Goru i impresioniran je, kako kaže, prelijepim pejzažima na putu od Podgorice do Cetinja i Budve.

“Tada sam shvatio zašto se ova zemlja zove Crna Gora”, rekao je Kacumata.

Kako ocjenjujete odnose Crne Gore i Japana? Da li postoji prostor za unapređenje saradnje i u kojim oblastima?

Japan i Crna Gora održavaju i razvijaju dobre i prijateljske odnose još od uspostavljanja diplomatskih odnosa 2006. godine. Prvi crnogorski ambasador u Japanu imenovan je (nerezidencijalno) 2016. godine kada smo proslavili desetu godišnjicu diplomatskih odnosa. Posljednjih godina aktivirane su međusobne posjete na visokom nivou, a vrhunac je bila posjeta predsjednika (Mila) Đukanovića Japanu 2019. godine povodom ustoličenja japanskog cara. Prvi sastanak na vrhu sa premijerom Abeom održan je kako bi se ojačao naš odnos.

Na polju ekonomske saradnje, Vlada Japana proširuje grantove i tehničku saradnju u raznim oblastima. Glavno direktno ulaganje japanske kompanije je fabrika Daido Metal koja snabdijeva automobilskim djelovima regionalno tržište i stvara radna mjesta u Crnoj Gori.

Posjetio sam Crnu Goru u februaru kako bih predsjedniku Đukanoviću predao svoja akreditivna pisma i sastao se sa ministrima da razgovaramo o našoj predstojećoj saradnji. Vjerujem da možemo poboljšati saradnju u različitim oblastima, kao što su ekonomija, naučna tehnologija ili izgradnja kapaciteta, posebno kroz “Inicijativu za saradnju na Zapadnom Balkanu“ koju je pokrenuo premijer Abe 2018. Svrha ove inicijative je da podrži ekonomske reforme u zemljama Zapadnog Balkana ka pristupanju EU, kao i da se olakša saradnja u regionu razmjenom znanja i iskustva Japana o zajedničkim pitanjima u regionu (npr. upravljanje katastrofama, promocija malih i srednjih preduzeća itd.). Želim da se ova nova šema dobro iskoristi za unapređenje saradnje sa Crnom Gorom koja je lider u pristupanju EU.

Da li ste upoznati sa političkom situacijom u Crnoj Gori, koja je promijenila vlast nakon 30 godina? Kakva su iskustva Japana u tranziciji vlasti i šta Crna Gora može naučiti na primjeru Japana?

Da, pratimo dešavanja na političkoj sceni Crne Gore i cijenimo da su nedavni parlamentarni izbori održani kako treba, bez većih poremećaja. Vjerujem da je ovo pokazalo zrelost demokratije Crne Gore.

Japan čvrsto održava uspostavljanje demokratije prema principima svog Ustava od kraja Drugog svjetskog rata i naša je odgovornost da doprinesemo miru i stabilnosti globalne zajednice. Japan podržava sve napore zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru da uspostave vladavinu prava i demokratiju ka pristupanju EU koja sa Japanom dijeli osnovne vrijednosti.

Kad je u pitanju ekonomija, šta Crna Gora može naučiti od Japana?

Japan kao vodeća svjetska ekonomija želi doprinijeti razvoju Crne Gore i podijeliti svoje znanje i iskustvo u oblastima koje su vam prioritetne, poput razvoja privatnog sektora, zaštite životne sredine, zdravstva, medicine i obrazovanja. Biće nam drago da nastavimo da podržavamo neophodne socijalno-ekonomske reforme u vašoj zemlji, a takođe podstičemo ulaganja naših kompanija u saradnji sa Vladom Crne Gore.

Od japanskih investitora, u Crnoj Gori je prisutan samo Daido metal. Šta je razlog tome što u Crnoj Gori nema više japanskih investitora?

Iako je broj japanskih kompanija koje posluju u Crnoj Gori do sada ograničen zbog obima tržišta, otkrio sam da Crna Gora ima visok potencijal kao baza za snabdijevanje kvalitetnom robom i uslugama u regionu. Ljudski i prirodni resursi su veoma atraktivni u vašoj zemlji. Misija Ambasade je da promoviše saradnju sa Crnom Gorom i mi bismo željeli da aktivno promovišemo atraktivnost Crne Gore kao tržišta. Istovremeno, radujem se daljim naporima crnogorske Vlade da poboljša poslovno okruženje za japanske investitore kako bi im olakšao pristup zemlji.

Jeste li obišli Crnu Goru i šta mislite o njenim prirodnim ljepotama?

Prvu posjetu Crnoj Gori imao sam u februaru. Iako je bio kratak boravak, imao sam nekoliko prilika da isprobam svježe lokalne morske plodove i vidim prelijepo Jadransko more i Skadarsko jezero. Bio sam duboko impresioniran prelijepim pejzažima na putu od Podgorice do Cetinja i Budve. Tada sam shvatio zašto se ova zemlja zove Crna Gora (Crna planina).

Zanimljivo je da postoje različite vrste klime u zavisnosti od svakog regiona zbog svoje jedinstvene geografije. U planinama između Cetinja i Budve bili smo u dubokoj magli, ali ubrzo nakon toga pokazao nam se predivan zalazak sunca iznad mora - bio je nevjerovatno lijep. Sad razumijem zašto mnoge turiste privlači ova zemlja. Radujem se povratku u ovu prelijepu zemlju naročito tokom ljeta kako bih mogao zaroniti u Jadransko more!

Kao što znate, Crna Gora je turistička destinacija, ali prisustvo japanskih turista je zanemarljivo. Zašto je to tako i šta Crna Gora treba da učini da privuče više japanskih turista?

U svojoj prvoj posjeti Crnoj Gori u februaru, mogao sam da iskusim čar vaše zemlje kao turističke destinacije kroz prelijepo more sa zalaskom sunca, čudesne morske plodove i toplo gostoprimstvo ljudi. Pa, zašto ne Crna Gora? Trenutno, kako se širenje infekcije koronavirusom nastavlja, turistička industrija je u teškoj situaciji širom svijeta, ali je vjerovatno da bi Crna Gora mogla da targetira japanske turiste naporima u promociji i marketingu. Takođe bih želio da predstavim atraktivnost vaše zemlje u okviru svojih mogućnosti.

Japan je značajan donator i pružio je podršku Crnoj Gori kroz brojne projekte. Koja je ukupna donacija Japana Crnoj Gori od 2006. godine i kroz koje projekte je obezbijeđena?

Ukupna japanska međuvladina ekonomska pomoć Crnoj Gori iznosi oko 43,5 miliona eura. Pruža se uglavnom kroz šeme bespovratne pomoći, tehničke saradnje, projekata osnovne ljudske bezbjednost i kulturne pomoći. To uključuje donaciju od 0,82 miliona eura za suzbijanje zaraznih bolesti i razvoj zdravstvenih i medicinskih sistema kao antipandemijsku pomoć u 2020. godini. Japanska ekonomska saradnja fokusirana je ne samo na obim ili iznos, već i na uticaj visokog kvaliteta i vrijednosti na zemlju i ljude primaoce. Japan će nastaviti da podržava vašu zemlju na razne načine.

Može li Crna Gora računati na dalju podršku Japana?

Tokom moje posjete Crnoj Gori imao sam priliku da se sastanem sa predstavnicima Vlade kako bih potvrdio unapređenje naših odnosa i saradnje. Japan je svjestan da Crna Gora aktivno sprovodi socijalno-ekonomske reforme za dalji razvoj radi pristupanja EU i podržavamo ove napore i regionalnu saradnju u okviru Inicijative za saradnju na zapadnom Balkanu.

Volio bi da posjeti crnogorski Japan

Da li ste čuli za selo Japan u Crnoj Gori?

Da, tokom mog kurtoaznog poziva premijeru (Zdravku) Krivokapiću on je pomenuo selo Japan. Bilo je fascinantno saznati da postoji selo koje je nazvano po našoj zemlji! Čuo sam da je bivši japanski ambasador g. (Tadaši) Nagai posjetio selo i bio je zadivljen prirodnim ljepotama. Izgleda da je to neka sudbina, pa bih, ako budem imao priliku, volio da jednog dana posjetim Japan u Crnoj Gori.

Bonus video: