Utvrđen predlog odluke o sastavu Odbora za izbornu reformu

"Predsjednik Odbora bira se iz najbrojnijeg kluba poslanika parlamentrane većine, a zamjenik iz najbrojnijeg kluba opozicije. Predsjednika Odbora, zamjenika i članove na predlog Administrativnog odbora bira Skupština", rekao je Zogović

7230 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Administrativni odbor predložio je Skupštini da za predsjednika Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu izabere Strahinju Bulajića (DF), a za zamjenika Predraga Sekulića (DPS).

Predsjednik Administrativnog odbora Milun Zogović na današnjoj sjednici je podsjetio da je Skupština 29. decembra 2020. godine donijela odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu. Određeno je da odbor ima 14 članova, po sedam iz vlasti i opozicije.

"Predsjednik Odbora bira se iz najbrojnijeg kluba poslanika parlamentrane većine, a zamjenik iz najbrojnijeg kluba opozicije. Predsjednika Odbora, zamjenika i članove na predlog Administrativnog odbora bira Skupština", rekao je Zogović.

Administrativni odbor je 28. januara uputio poziv klubovima poslanika da dostave predloge za izbor predsjednika, zamjenika i članova Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Klub poslanika DF-a je predložio Bulajića za predsjednika, a Predraga Bulatovića za član.

Bulajić je bio zamjenik predsjednika odbora koji je radio tokom prethodnog saziva Skupštine, dok je na čelu bio Branimir Gvozdenović (DPS).

DPS je za zamjenika predložio Sekulića, a za članice Daliborku Pejović i Jovanku Laličić.

Klub poslanika "Demokrate - Demos - Mir je naša nacija” predložio je Moma Koprivicu i Danila Šaranovića za članove, a Klub "Crno na bijelo" Miloša Konatara.

Draginju Vuksanović-Stanković za člana Odbora predložio je Klub "SDP – Albanska koalicija Jednoglasno", dok su kandidati SNP-a Dragan Vukić, a PzP-a Branka Bošnjak.

SD je za člana predložio Borisa Mugošu, a Bošnjačka stranka Kenanu Strujić Harbić.

DPS je jedno mjesto u Odboru ustupio Genciju Nimanbeguu (Albanska lista).

Predlogom odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu je, između ostalog, predviđeno definisanje predloga Zakona o izboru odbornika i poslanika za čije je usvajanje potrebna 2/3 podrška.

Odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu predložili su Radoš Zečević, Danilo Šaranović, Dragan Ivanović, Branka Bošnjak, Miloš Konatar, Predrag Sekulić, Boris Mugoša, Ervin Ibrahimović i Raško Konjević, koji su tražili da je parlament usvoji po skraćenom postupku.

Odbor je usvojio i Predlog odluke o razrješenju i izboru jednog člana Odbora za rodnu ravnopravnost, u kojem će Strahinju Bulajića zamijeniti Radoš Zečević (DF).

Administrativnom odboru stigao je prigovor na listu kandidata za članove Savjeta RTCG. Prigovor je poslala NVO "Zrcalo" koja je predložila kandidatkinju Bosiljka Kankaraš koju Odbor nije uvrstio u listu kandidata zbog nepotpune dokumentacije.

Zamjenik predsjednika Odbora Luiđ Škrelja rekao je da zbog načina na koji je prigovor dostavljen i kako se podnosilac obraća Administrativnom odboru "ovaj pamflet ne treba razmatrati".

Kazao je da je podnosilac prigovora napisao, između ostalog, "da je iznenađen neprofesionalizmom i glupošću" što je, kako je ocijenio, "rječnik koji je neprimjeren, primitivan i neljudski"

Predsjednik Radne grupe za provjeru dokumentacije i utvrđivanje liste predloga Vladimir Martinović rekao je da su u Radnoj grupi bili i predstavnici vlasti i opozicije.

"Konsenzusom smo donijeli svaku odluku što znači da niti smo se vodli time ko je bivši režim, niti ko je sadašnja vlast nego smo apsolutno radili u skladu sa zakonom i javnim pozivom", kazao je Martinović.

Zogović se složio da sadržina dopisa ne zaslužuje da se razmatra, ali zbog transparentnosti rada predložio je da Služba odbora u skladu sa zakonom, sa čime su se članovi Odbora složili.

Bonus video: