SNP Pljevlja: Simović odgovoran za loše stanje u kojem se nalaze poljoprivrednici

"U poslednjih par godina, poljoprivreda u Pljevljima je u ogromnom padu, i to u proizvodnji, prodaji i dobiti. Porodice kojima je ovo primarno zanimanje ostvaruju više gubitaka nego dobiti"

3762 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Bivši ministar poljoprivrede Milutin Simović odgovoran je za loše stanje u kojem se nalaze poljoprivrednici u pljevaljskoj opštini, kojima je kako tvrde u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) "samo pred izbore davao lažna obećanja".

"Ovim putem želimo da skrenemo pažnju javnosti na loše stanje poljoprivrednih proizvođača u Pljevljima a sve zahvaljujući Milutinu Simoviću, koji je samo pred izbore davao lažna obećanja poljoprivrednim proizvođačima u Pljevljima. U poslednjih par godina, poljoprivreda u Pljevljima je u ogromnom padu, i to u proizvodnji, prodaji i dobiti. Porodice kojima je ovo primarno zanimanje ostvaruju više gubitaka nego dobiti. Većina poljoprivrednika u Pljevljima tvrdi da ne mogu pokriti ni osnovne troškove za sjemena, đubrivo i vodu. U Pljevljima, porodice koje se već generacijama bave poljoprivredom, odlaze s njiva i traže novi način da ostvare prihode i na taj način prehrane sebe i svoje porodice", navodi se u saoopštenju Opštinskog odbora SNP-a u Pljevljima.

Ističu da je pljevaljski sir brend koji je nadaleko poznat kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou, ali da Simović sa svojim saradnicima nije ništa preduzeo "duži niz godina na sertifikaciji i zaštiti ovog proizvoda iako je to bilo obećano".

"Monteorganika kao monopolistička firma koju je osnovalo predhodno Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja proizvođače pljevaljskog sira je dovodilo u zabludu zahtijevajući od njih ispunjenje određenih uslova. I nakon ispunjenosti svih uslova Monteorganika se ponaša bahato prema proizvočačima na veoma nekorektan i ponižavajući način. Zaštitom i sertifikaciom pljevaljskog sira podigla bi se njegova vrijednost, postigla bolja cijena i spriječila zloupotreba na tržištu. Zloupotrebu na tržištu i lažno predstavljanje proizvoda koji nije pljevaljski sir je upravo omogućilo predhodno Ministarstvo poljoprivrede. Ovim putem želimo da skrenemo pažnju javnosti na loše stanje poljoprivrednih proizvođača u Pljevljima a sve zahvaljujući Milutinu Simoviću, koji je samo pred izbore davao lažna obećanja poljoprivrednim proizvođačima u Pljevljima. U poslednjih par godina, poljoprivreda u Pljevljima je u ogromnom padu, i to u proizvodnji, prodaji i dobiti. Porodice kojima je ovo primarno zanimanje ostvaruju više gubitaka nego dobiti. Većina poljoprivrednika u Pljevljima tvrdi da ne mogu pokriti ni osnovne troškove za sjemena, đubrivo i vodu. U Pljevljima, porodice koje se već generacijama bave poljoprivredom, odlaze s njiva i traže novi način da ostvare prihode i na taj način prehrane sebe i svoje porodice", navodi u saopštenju.

Da su se u Pljevljima davala lažna obećanja poljoprivrednicima, ističu u SNP-u, potvrđuje i put Kosanica-Glibaći-Bobovo koji se počinje graditi svake četvrte godine, pred svake izbore.

"Zadnje lažno obećanje za početak izgradnje ovog puta dali su Milutin Simović, Predrag Bošković i aktuelni predsjednik opštine Igor Golubović. Svjedoci smo da su vojne mašine koje su navodno dovezene za izgadnju ovog puta od silnog rada korozirale. Poljoprivredni proizvođači su konačno prepoznali njihova lažna obećana i na zadnjim izborima im pokazali da ne žele da se više sa njima manipuliše i da nijesu DPS marionete", navodi se u saopštenju.

Socijalistička narodna partija Pljevlja pozvala je aktuelnog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da što prije počne sa rješavanjem nagomilanih problema poljoprivrednika i proizvođača pljevaljskog sira.

"U Pljevljima se mora razvijati poljoprivreda, kao garancija razvoja najsjevernije opštine u Crnoj Gori. Vrijeme je da se prestane za zaštitom uvozničkog lobija kojeg je štitila predhodna DPS Vlada. SNP Pljevlja će se zalagati za zaštititu domaćih poljoprivrednih proizvođača i unaprijeđivanju uslova života na selu”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: