Ponovni izbori u selu Javljen, u Goliji, 4. aprila

U Javljenu je od 40 upisanih birača 14. marta, kada su održani lokalni izbori u Nikšiću, izašlo njih 36

5443 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ponovni izbori na biračkom mjestu broj 82, u selu Javljen, u Goliji, biće održani 4.aprila. Tako je odlučeno na sjednici Opštinske izborne komisije (OIK).

"Nakon tih izbora mora se održati sjednica na kojoj će se utvrditi konačni rezultati. Od dana utvrđivanja konačnih rezultata sadašnji predjsednik Skupštine opštine Nikšić saziva konstitutivnu sjednicu kojom će predsjedavati najstariji odbornik iz lokalnog parlamenta. Na toj konstitutivnoj sjednici najverovatnije će biti izabran predsednik Skupštine. Onda ide po poslovniku Skupštine i tada se verifikuje broj mandata u skladu sa održanim lokalnim izborima, tj. rezultatima izbora", objasnila je članica OIK-a Eleonora Šturanović.

Koalicija "Crno na bijelo-Može Nikšić", koju čine Građanski pokret URA i nestranačke ličnosti, uložila je žalbu da se na dva biračka mjesta u Nikšiću, br.20 dječiji vrtić Ćemenca i br.82 škola u selu Javljen, ponovi glasanje.

Opštinska, a zatim i Državna izborna komisija, odbili su žalbu, ali je Ustavnu sud na sjednici od 27. marta 2021. godine prihvatio prigovor koji se odnosi na biračko mjesto u selu Javljen, poništio izborni postupak na tom biračkom mjestu i naložio ponavljanje postupka u skladu sa zakonom.

Što se tiče žalbe koja se odnosi na ponavljanje izbornog postupka u vrtiću Ćemenca, Ustavni sud je istu odbio.

Građanski pokret URA je, što se Javljena tiče, tražio da se ponovi izborni postupak jer je nedostajao štampani izvod iz biračkog spiska i dio izbornog materijala. Kako su u prigovoru istakli, zbog nedostatka štampanog izvoda iz biračkog spiska nije moguće na adekvatan način utvrditi broj izašlih birača na tom biračkom mjestu

U Javljenu je od 40 upisanih birača 14.marta, kada su održani lokalni izbori u Nikšiću, izašlo njih 36. Koalicija "Evropski tim za Nikšić" osvojila je šest glasova, Narodni pokret devet, "Za budućnost Nikšića" 16, a “Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić” pet, dok liste “SDP-Srcem za Nikšić” i “Crno na bijelo – Može Nikšić” nijesu dobile ni jedan glas.

Na lokalnim izborima koalicija “Evropski tim za Nikšić”, osvojila je 18 mandata, “Za budućnost Nikšića” 11, “Mir je naša nacija-Ne damo Nikšić” deset mandata, “Crno na bijelo – Može Nikšić” i “Narodni pokret” po mandat, dok SDP sa osvojenih 2,64 odsto glasova nije prešao cenzus, tako da u budućoj lokalnoj vlasti neće imati ni jedan mandat.

Koaliciji “Crno na bijelo”, prema informacijama “Vijesti” za drugi mandat trebaju 32 glasa.

Bonus video: