Propust Vukšićevog saradnika?

Konjević insistira na ostavci direktora ANB-a, Knežević kaže da se pretpostavlja čija je greška

37818 pregleda 65 reakcija 39 komentar(a)
Vukšić dolazi na sjednicu Odbora, Foto: Savo Prelević
Vukšić dolazi na sjednicu Odbora, Foto: Savo Prelević

U Agenciji za nacionalnu bezbjednost najvjerovatnije je napravljen propust ili previd, kada su članovima skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost dostavljeni tajni podaci, koji su sadržali i imena jedne uticajne zemlje članice NATO.

To je potvrđeno nakon jučerašnje sjednice Odbora, a iz izjava poslanika i predstavnika Vlade stiče se zaključak da jedni i dalje za to sumnjiče v. d. direktora Dejana Vukšića, dok drugi odgovornost prebacuju na njegove saradnike.

U ANB o tome i dalje traje interna istraga, a krivičnu odgovornost provjerava Više državno tužilaštvo, prenijeli su učesnici kontrolnog saslušanja koje je održano iza zatvorenih vrata.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je, nakon rasprave o navodnom odlivu tajnih podataka, da ne postoji nikakva osnova da su “urađene stvari koje su bile na štetu države” i da nije ugrožena saradnja sa partnerskim zemljama...

Abazović
Abazovićfoto: Savo Prelević

U izjavi novinarima on je sugerisao da ipak svi moraju biti oprezniji i imati veću odgovornost, naročito oni koji rade u sektorima koji imaju povećani senzibilitet. Ostao je pri stavu, kako je rekao, da Vukšić posao obavlja kako treba, navodeći i da su imali kontakte sa zemljom članicom NATO i sa njima sve objasnili.

Vicepremijer nije mogao da precizira detalje tog razgovora, niti da kaže koja je to država, navodeći da je riječ o državi koja najsnažnije podržava Crnu Goru.

Tema Odbora bilo je kontrolno saslušanje Abazovića i (v. d.) Vukšića u vezi sa mogućim kršenjem Zakona o tajnosti podataka.

“Shvatio sam po izlaganju (Dejana) Vukšića da tu postoji i značajan stepen povjerenja između ANB i njega kao vršioca dužnosti sa partnerskim službama, jer je on nedavno bio u Briselu”, kazao je predsjendik odbora za bezbjendost i odbranu Milan Knežević.

Nakon prethodne sjednice Odbora poslanici opozicije tvrdili su da je prekršen taj Zakon jer su poslanicima dostavljeni podaci koji sadrže i informacije o tajnim agentima jedna članice NATO, te da je time nanijeta velika šteta državi.

Abazović je tada potvrdio da je Vukšić napravio propust odavanjem tajnih podataka, ne ulazeći u detalje.

Poslanik SDP-a Raško Konjević tvrdio je da Vukšić zbog povrede Zakona o tajnosti podataka treba da podnese ostavku ili bude smijenjen. Vukšić je znao da se radi o podacima druge države i time je narušen dignitet ANB-a i kompromitovana država, rekao je 19. marta Konjević.

On juče ostao pri zahtjevu za ostavkom, ali je ovaj put citirao odredbe Zakona o ANB, navodeći da je direktor svjestan da je napravio propust ili previd:

“Ja tu njegovu formulaciju prevodim na jasno kršenje člana 26 stav 2 i 4 Zakona o tajnosti podataka, jer je više nego jasno i po onome što je direktor Agencije govorio da je propust napravljen, jer po zakonu, članovi Odbora za bezbjednost nemaju pravo uvida u one podatke za koje nije potrebno da znaju”, rekao je Konjević.

Povrijeđen Zakon o ANB: Konjević
Povrijeđen Zakon o ANB: Konjevićfoto: Savo Prelević

Istakao je da su se na Odboru saglasili da nije potrebno da znaju imena pripadnika obavještajnih službi, stranih ili domaćih.

U članu Zakona o Agenciji piše da direktor daje instrukcije za rad i donosi akte ANB.

“Takođe sam sugerisao direktoru Agencije da nije imao zakonsko pravo da otvara bilo kakvu vrstu istrage u Agenciji, jer se ovdje radi o njegovom propustu... Nije se desilo da mu je neko podmetnuo i da nije znao sadržinu... Upravo zbog toga sam mu rekao da imajući u vidu njegova ovlašćenja...da on kao starješina organa ima punu dogovornost za kompromitaciju koja se desila, narušavanje partnerskih odnosa sa drugom službom...da prihvati svoju odgovornost i podnese ostavku, jer bi to bila mjera za nivo greške i kršenja zakona koji je dozvolio da se desi u ANB,” naveo je poslanik SDP.

Predsjednik skupštinskog Odbora za odbanu i bezbjednost Milan Knežević (DF) je na pitanje da lli se zna ko je napravio propust odgovorio potvrdno:

“Radi se o propusti ili previdu ljudi iz ANB,” rekao je on, navodeći da se vodi interna istraga ali i izviđaj pred Višim tužilaštvom.

Knežević
Kneževićfoto: Savo Prelević

On je apelovao na kolege iz Odbora da u narednom periodu rade na reformi Zakona o parlamentarnom nadzoru i Zakona o tajnosti podataka, kako bi kontrolna uloga bila svrsishodnija i išla u pravcu suštinske kontrole bezbjednosnih struktura države.

Odgovarajući na pitanje da li je to što je procurilo imalo uticaja na saradnju sa državom članicom NATO-a, Knežević je kazao da to nije uticalo na rad i komunikaciju sa partnerskim službama članicama NATO-a.

Bonus video: