DPS ostao bez očekivane zaštite

Prvi put se dešava da se u međunarodnim izvještajima osuđuje ponašanje bivše vlasti, kaže Zdenka Popović. To je veliki pomak naprijed, ali i da i mi steknemo povjerenje u njih, rekla je Branka Bošnjak

71584 pregleda 82 reakcija 67 komentar(a)
Čelnici DPS-a (arhiva), Foto: Boris Pejović
Čelnici DPS-a (arhiva), Foto: Boris Pejović

Izvještaji Stejt dipartmenta i Fridom hausa pokazali su da međunarodni faktor daje podršku promjenama u Crnoj Gori i novoj vlasti, a da je Demokratska partija socijalista ostala bez zaštite na koju je računala, ocijenili su sagovornici “Vijesti”.

Stejt dipartment je u izvještaju za Crnu Goru za 2020, kazao da su korupcija, slabo povjerenje javnosti u državne institucije, kao i Vladin uticaj na policiju, bili ključni problemi.

U izvještaju je ukazano i na “tvrdnje o torturi od strane vlade, proizvoljna hapšenja i pritvaranja, ozbiljni problem sa pravosuđem, proizvoljno ili nezakonito uplitanje u privatnost, ozbiljna ograničenja slobode izražavanja, značajno miješanje u slobodu mirnog okupljanja i udruživanja, ozbiljna djela korupcije, krivična djela nasilja ili prijetnje nasiljem protiv osoba sa invaliditetima, pripadnika nacionalnih, rasnih i etničkih manjina i krivična dela koja obuhvataju nasilje ili prijetnje nasiljem protiv pripadnika LGBTI zajednice”.

Navedeno je da je uoči izbora u avgustu bivša DPS vlast često miješala službene i stranačke prioritete, zloupotrebljavala resurse, a bilo je izvještaja da je Vlada plaćanjem javnog oglašavanja selektivno podržavala medije koji joj nude odgovarajuću pokrivenost.

 Vlada uticala na policiju: Najviši zvaničnici bivše izvršne vlasti i bivši direktor UP-a Veselin Veljović
Vlada uticala na policiju: Najviši zvaničnici bivše izvršne vlasti i bivši direktor UP-a Veselin Veljović foto: Filip Roganović

Fridom haus je u izvještaju za Crnu Goru navodi da, iako su birači uglavnom slobodni da izraze svoj politički izbor, korupcija podstiče lojalnost DPS-u, koji je bio na vlasti skoro tri decenije. „Smatra se da su mnogi članovi DPS-a povezani sa organizovanim kriminalom, što je rezultiralo mogućnostima za ilegalni pritisak na birače i kandidate. I radnici u javnom sektoru i zaposleni u privatnom sektoru koji rade u kompanijama koje su povezane sa državom, već dugo se suočavaju sa pritiskom da glasaju za bivšu vladajuću stranku“, piše u izvještaju.

Poslanica Demokratske Crne Gore Zdenka Popović kazala je da se prvi put dešava da se u međunarodnim izvještajima osuđuje ponašanje DPS-a i priznaje veza bivše vlasti sa organizovanim kriminalom.

“Prvi put se javno kaže da je DPS zloupotrebljavao državne resurse u izbornom procesu i to je na neki način direktno priznanje da je DPS svih ovih 30 godina radila nezakonito i prvi put čujemo ovako eksplicitno jasnu podršku novoj Vladi Crne Gore”, rekla je Popović “Vijestima”.

Prvi put se javno kaže da je DPS zloupotrebljavao državne resurse: Popović
Prvi put se javno kaže da je DPS zloupotrebljavao državne resurse: Popovićfoto: Boris Pejović

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak (DF) kazala je da su međunarodni partneri to vidjeli i ranije, ali je sad neka politička volja ili dogovor da se krene u obračun ili da se javno kaže kakav je DPS i šta radi.

“U svakom slučaju to je veliki pomak naprijed i da i mi steknemo povjerenje u njih jer su nas dovodili u situaciju da smo vrlo suzdržani kada su međunarodne institucije u pitanju iz razloga što vidimo da se nekako svrstavaju na stranu onih koji su na strani vlasti”, kazala je Bošnjak.

Šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović kaže da je očekivano da DPS gubi podršku, jer tako funkcioniše diplomatija.

“Mislim da bi mnogo bilo bolje i u slučaju tužilačkih zakona da se mi izborimo na način kako mi znamo i umijemo i kako jedino može - da oslobodimo prvo institucije pa tek onda one da profunkcioniše i vrlo brzo bi od Evropske komisije dobili pohvalu”, kazao je Radunović.

Dodaje da strane države sarađuju sa vladama i razumije da strane vlade zbog saradnje sa liderom DPS-a Milom Đukanovićem nijesu mogle baš da ga kritikuju. “Sada je definitivno da je DPS ostala bez bilo kakve zaštite i njena budućnost je vrlo jasna, oni će da se podijele u nekoliko grupa i da igraju epizodne uloge na političkoj sceni Crne Gore”, rekao je Radunović.

Zdenka Popović navodi da je napokon, poslije toliko prozivki, međunarodna zajednica rekla da je DPS organizovana kriminalna grupa jer je činjenica da su u njihovim strukturama visoko pozicionirani ljudi koji su već optuženi da su šefovi organizovane kriminalne grupe.

“Ima i tamo časnih i čestitih ljudi, ali sami vrh i svi funkcioneri koji su bili toliko godina u Vladi definitivno su u vrhu organizovanog kriminala i korupcije”, rekla je Popović.

Branka Bošnjak podsjeća da iako je bivša vlast uoči izbora bila više od 100 metara u prednosti, ipak je opozicija pobijedila i vjerovatno je to razlog što sada iz Stejt dipartmenta govore ono što su znali i ranije, ali nijesu bili spremni da javno pričaju.

Međunarodni partneri su i ranije vidjeli šta se dešava
Međunarodni partneri su i ranije vidjeli šta se dešavafoto: Luka Zeković

“Drago mi je da je konačno izašao realan izvještaj, koji bismo mi svi potpisali, ali ima mnogo veću težinu kada to uradi Stejt dipartment. Samim tim su dali podršku i promjenama i DPS više ne može da se poziva na međunarodni faktor jer je on rekao šta misli”, kazala je Bošnjak.

Promijeniti oblike djelovanja koje je imala prethodna vlast

Poslanica GP URA Božena Jelušić rekla je da su se problemi, na koje ukazuju u izvještajima Stejt dipartment i Fridom haus, u nešto diplomatskijem maniru i ranije izricali.

“To su bile vrlo dobronamjerne sugestije upućene tadašnjem režimu da negdje stane na loptu i pokuša da temeljna ogrešenja o funkcionisanju demokratije i važnosti institucija sanira i da ih preduprijedi. Nažalost, na to se niko nije osvrtao. Zanimljiv je ovaj izvještaj Stejt dipartmenta, zbog toga što on u određenom smislu daje legitimitet sadašnjoj vlasti, odnosno obrazlaže i potvrđuje je na neki način, ali to svakako neće biti dovoljno ukoliko sadašnja vlast ne promijeni i u načinu, suštini i formi, oblike djelovanja koje je imala prethodna vlast”, poručila je Jelušić.

Klarić generalni sekretar, Bulajić vodi izborne reforme

Skupština je juče za predsjednika skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu izabrala Strahinju Bulajića (DF), a za njegovog zamjenika Predraga Sekulića (DPS). Izabrani su članovi tog radnog tijela (po sedam iz vlasti i iz opozicije).

Dosadašnji savjetnik predsjednika Skupštine Aleksandar Klarić novi je generalni sekretar parlamenta.

Bonus video: