od članarina prikupili 204,5 hiljade eura

Finansijski izvještaj DPS-a za izbornu 2020. godinu: Vujanović u vrhu po partijskoj članarini

Nosilac liste te partije u Nikšiću i bivša ministarka nauke Sanja Damjanović izdvojila 600 eura, bivši direktor “Morskog dobra” i predsjednik budvanskog DPS-a Predrag Jelušić 618

42499 pregleda 260 reakcija 27 komentar(a)
Đukanović na Osmom kongresu DPS, Foto: DPS
Đukanović na Osmom kongresu DPS, Foto: DPS

Najjača opoziciona partija - Demokratska partija socijalista je prošle godine, dok je bila na vlasti u Crnoj Gori, prihodovala nešto više od tri miliona eura, od čega najviše iz državnog budžeta - 2,5 miliona.

To piše u Finansijskom konsolidovanom izvještaju koji je juče objavila Agencija za sprečavanje korupcije (ASK).

DPS je od članarina prikupila 204,5 hiljade eura, a po tom osnovu partiji su najviše plaćali njeni visoki zvaničnici, pokazuju podaci sa sajta ASK.

Tako je nosilac liste te partije u Nikšiću i bivša ministarka nauke Sanja Damjanović izdvojila 600 eura, bivši direktor “Morskog dobra” i predsjednik budvanskog DPS-a Predrag Jelušić 618.

Lider partije Milo Đukanović dao je 583 eura, a bivši premijer Duško Marković 541 euro.

Poslovni direktor DPS-a i poslanik Branko Čavor je godišnje za partiju platio 577 eura, bivši ministar kulture, sada generalni sekretar DPS je za članarinu dao 475 eura koliko je i platio v.d. predsjednika SO Kotoro Željko Avramović. Gradonačelnik Pljevalja Igor Golubović dao je 408 eura, a nešto više - 496, bivša sekretarka Vlade Nataša Pešić.

Bivša ministraka javne uprave Suzana Pribilović je dala 491 euro, bivši šef direktor Poreske Miomir M. Mugoša 436, poslanik Miloš Nikolić 475 eura. Bivši ministar policije Mevludin Nuhodžić je dao 532 eura a njegov brat, takođe bivši direktor Direkcije za javne radove Rešad Nuhodžić 280 eura. Toliko je članarinu platio i bivši direktor Opšte bolnice u Nikšiću Ilija Ašanin Direktorka Doma zdravlja BIjelo Polje Majda Dobardžić je partiji platila 399 eura.

Na spisku članova koji su dali visoke iznose za članarinu je i šef kluba te partije u Skupštini Danijel Živković (547), ali i Filip Vujanović iz Podgorice - najvjerovatnije bivši šef države i potpredsjednik DPS koji je dao 598 eura. Matični brojevi članova DPS čiji je spisak objavljen na sajtu ASK, su zatamnjeni.

Vujanović je tokom predsjedničkog mandata zamrzao članstvo u partiji, ali je u međuvremu mu je istekla funkcija i sada je u penziji. “Vijestima” je rečeno da je on ranije plaćao članarinu, ali da nije siguran da li mu se i sada odbija. Zakonom o predsjedniku je propisano da on ima pravo na penziju u visini 70 odsto bivše zarade, koja je iznosila iznad 1.000 eura.

Najmanju članarinu platio je jedan Nikšićanin i to samo dva eura, a među članstvom te partije je i Merien Đukić koja je upisana sa 53 eura. Ona je javnosti postala poznata jer je bila u grupi koja je nakon “patriotskih” auto-litija napala novinara Seada Sadikovića.

DPS je na kraju 2020. imala nekretnine i opremu u vrednosti 1,6 miliona eura. Ona je iz državnog budžeta dobila 2, 5 miliona eura, odnosno 700.000 više neko 2019. Prošle godine su održani parlamentarni i lokalni izbori u nekoliko opština.

Od priloga, kako se navodi, stigle su 562 hiljade, dok je godinu dan aranije taj znos bio 97 hiljada eura.

DPS je lani manje prihodovala od usluga i to samo 35 hiljada, dok je 2019. po tom osnovu prijavila 205,5 eura.

Za “troškove sajmova i reklama”, kako piše, potrošila je nešto više od milion eura - odnosno duplo više nego 2019.

DPS i dalje ima vrijedne poslovne prostore, pa je prijavila šest vrijednosti oko milion eura - od kojih je najveći u Beogradskoj ulici.

Veliki vozni park, sa automobilima koji je najmlađi dvije godine, DPS je procijenila u izvještaju na oko 47 hiljada eura