Vujanović: U ličnosti Đukanovića se ima garant odbrane vrijednosti Crne Gore

"Ja sam iz sve snage i uvijek govoreći njemu samom smatrao da treba da se prihvati dužnosti predsjednika države, očekujući da ostvari pobjedu", kazao je Vujanović novinarima, nakon sjednice Skupštine opštine Danilovgrad
60 pregleda 84 komentar(a)
Filip Vujanović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Filip Vujanović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.12.2017. 14:23h

Crnogorski predsjednik, Filip Vujanović, ponovio je da kao svog nasljednika vidi lidera Demokratske partije socijalista, Mila Đukanovića i dodao da njegova ličnost ima garant odbrane vrijednosti države.

Vujanović, čiji mandat ističe na proljeće sledeće godine, rekao je da sa ove pozicije Crna Gora svoje vrijednosti i dalje treba da brani.

"Nijesu one definitivno zaštićene i mislim da u ličnosti Đukanovića se ima garant odbrane vrijednosti Crne Gore. Ja sam iz sve snage i uvijek govoreći njemu samom smatrao da treba da se prihvati dužnosti predsjednika države, očekujući da ostvari pobjedu", kazao je Vujanović novinarima, nakon sjednice Skupštine opštine Danilovgrad.

On je pozitivno ocijenio povratak Demokratskog fronta (DF) u parlament.

"Ja sam vrlo jasno i vrlo uporno pozivao na učešće u institucijama sistema i smatrao da je bojkot pogrešan model djelovanja u demokratskim društvima u kojima kroz volju građana obezbjeđujete prisustvo u sistemu opozicije u parlamentu. Mislim da je dobra odluka DF-a da djeluje u institucijama", rekao je Vujanović.

On je mišljenja da bi DF bolje prolazio da je bio u institucijama.

"Čak aktuelno, da kažem na lokalnim izborima i vjerujem da će njihova pozicija učešća u parlamentu i korišćenje onoga što Parlament daje u javnom obznanjivanju stavova biti od koristi. Smatram da sa aspekta onoga što je fukcionisanje parlamenta i zakonodavne vlasti, gdje je Parlament imao svoju punoću, da je ostvarivao svoju nadležnost na maksimalnom nivou", ocijenio je Vujanović.

Na pitanje da li će sa predsjedničke funkcije otići zadovoljan doprinosom pomirenju podijeljenog društva Crne Gore ili smatra da je mogao uraditi više, odgovorio je da nije dobro da ocjenjuje svoj rad.

"To treba da učine drugi i da oni kažu šta sam uradio i da li sam mogao više. Ja sam svjedokom podjela zbog kojih mi je žao. Mislim da je Crna Gora morala više da uradi na prevazilaženju svojih podjela. Nekad imam utisak da čak ne postoji napor da te podjele prevaziđemo i da ih čak pojačavamo pokazujući da smo spremni da ih produbimo", smatra Vujanović.

Prema njegovim riječima, ni sa jedne funkcije pojedinačno ne može nešto učiniti.

"Svi zajedno moramo da djelujemo. Crna Gora nije zaslužila da živi u podjelama i da je zaslužila da živi sa što veće sloge u što većoj harmoniji, sa perspektivom da iz te harmonije obezbijedi što kvalitetniji život", naveo je Vujanović.

Kako je kazao, javnost će ocijeniti da li je mogao nešto više uraditi.

"Mislim da će proći vrijeme mandata, možda sljedećeg a i sledećih predsjednika, da bi prevazišli podjele što svakako nije kompliment. Što nije samo svojstvo Crne Gore nego i očigledno Balkana u cjelini. Tako da bi me radovalo da prevaziđemo podjele što prije, ali optimizam ne dijelim u smislu kratkoročnog prevazilaženja tih podjela", naveo je Vujanović.

Upitan da prokomentariše dio Izvještaja EK o slobodi medija i borbi protiv korupcije, odgovorio je da daje maksimalan naklon o slobodi medija.

"Bez maksimalne slobode medija nema maksimalne demokratije. Ali takođe nema ni maksimalne vrijednosti medija bez poštovanja visokih medijskih standarda", kazao je Vujanović.

Vujanović je građanima, odbornicima, predsjedniku Skupštine Opštine i predsjedniku Opštine čestitao praznik.

"Ja se radujem svim ovim uspjesima Danilovgrada. Mislim da Danilovgrad na najbolji način koristi svoje resurse, da je uspio da animira investicije, da je napravio dobar ambijent za biznis, da je obezbijedio kvalitetan razvoj i dobru osnovu za razvoj", kazao je Vujanović.

Kako je rekao, raduje ga da Danilovgrad dobija na broju stanovnika.

"Da se odavde ne odlazi. Da se ovdje dolazi. Da se obezbjeđuju kvalitetna radna mjesta i da zaista Danilovgrad postaje primjer grada kako treba obezbijediti sopstveni razvoj u interesu svih građana Danilovgrada", poručio je Vujanović.

Bonus video: