EK nikad oštrija prema zvaničnoj Podgorici: Brisel prepoznaje da se slabo radi

U opoziciji i civilnom sektoru smatraju da je analiza EK svojevrstan “crveni alarm” uoči izvještaja o napretku 2018.
148 pregleda 18 komentar(a)
Duško Marković, Žan Klod Junker, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Žan Klod Junker, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 09.12.2017. 14:37h

Evropska komisija (EK) nikada nije bila oštrija u svojim ocjenama o rezultatima crnogorskih vlasti, a Vlada bi to trebalo da shvati kao upozorenje, smatraju u opoziciji i civilnom sektoru. U radnom izvještaju EK o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24 se, između ostalog, navodi da nezavisne institucije moraju biti zaštićene od bilo kakvog miješanja i podstaknute da u potpunosti koriste svoja ovlašćenja.

“Ovo je svojevrstan “crveni alarm” za vlasti, jer se radi o najjačoj ocjeni koju smo u dosadašnjem procesu pristupanja mogli pročitati u bilo kojem EU dokumentu”, smatra koordinatorka programa evropskih integracija u Centru za građansko obrazovanje (CG) Ana Vujošević.

U izvještaju EK se ističe da su samo početni rezultati ostvareni u dijelu suzbijanja korupcije na visokom nivou i nekim oblicima organizovanog kriminala, a upozorava se i da su ograničeni rezultati ostvareni u oblastima poput zapljene imovine, pranja novca, rješavanja slučajeva napada na novinare i slobidu medija.

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić smatra da je Brisel bio posebno kritičan prema rezultatima Agencije za sprečavanje korupcije.

“Umjesto da bude jedna od krovnih institucija u borbi protiv korupcije i umjesto da se bavi svojim poslom, ona se u kontinuitetu bavi lovom na vještice, represivnom kontrolom isključivo opozicionih predstavnika”, kazao je Radovanić.

U izvještaju EK se, između ostalog, ističe da je najveći stepen dikriminacije prisutan u oblasti zapošljavanja prema političkoj pripadnosti. Sagovornici “Vijesti” ističu da to zapravo pokazuje da i Brisel prepoznaje da u Crnoj Gori nema društva jednakih šansi.

“Od dobro poznate afere 'Snimak', prema kojoj jedan zaposleni donosi četiri glasa, pa sve do izjave poslanice DPS-a Ane Nikolić da svi uzmemo knjižice DPS-a ako je problem partijsko zapošljavanje, jasno je da je ovakav izopačeni sistem vrijednosti uspostavio režim. Na sreću, sve su vidljiviji signali međunarodnih partnera da i oni partijsko zapošljavanje vide kao gorući problem”, istakao je Radovanić.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) nisu odgovarali na pitanja kako komentarišu nalaze EK, a posebno dio koji se tiče zapošljavanja po političkoj pripadnosti.

Vujošević smatra da ne postoje naznake da će se situacija promijeniti, ističući da donosioci odluka ne žele tu činjenicu sagledati kao realnu prijetnju daljem napretku.

“Jasno je da ukoliko želimo da nastavimo pregovarački proces moramo raditi na dostizanju konretnih i mjerljivih rezultata jer u suprotnom, plašim se da nas na proljeće čeka još kritičniji izvještaj EK o ukupnom napretku u pregovorima”, kazala je ona.

Bonus video: