DF traži ravnopravnu upotrebu ćirilice

“Komercijalni elektronski i štampani mediji, registrovani u Crnoj Gori, svojom uređivačkom politikom dužni su da uklone bilo koje ugrožavanje, isključivanje ili organičavanje ravnopravne upotrebe ćirićnog pisma”, traži DF

11890 pregleda 207 reakcija 160 komentar(a)
Poslanici DF-a, Foto: Screenshot
Poslanici DF-a, Foto: Screenshot
Ažurirano: 02.04.2021. 19:17h

Poslanici Demokratskog fronta predložili su Zakon o zaštiti ćiriličnog pisma kojim se, kako navode, uređuje zaštita i ravnopravnost upotrebe ćirilićnog pisma i zabranjuje se svaka diskriminacija ćirilice.

U Predlogu, koji je objavljen na sajtu Skupštine, navodi se da bi ravnopravna upotreba ćirilićnog pisma u radu trebalo da se uspostavi u državnim organima, organima državne uprave, lokalne samouprave, javnim preduzećima, javnim ustavnovama i drugim organizacijama i subjekata koja vrše javna ovlašćena.

“Zaštita ćirilićnog pisma u radu organa i organizacije koje vrše javna ovlašćena, obezbjeđuje se ravnopravnom upotrebnom ćirilićnog pisma u pisanom opštenju organa i organizacija koje vrše javna ovlašćenja međusobno, kao i sa strankama, odnosno građanima, u ravnomjernom obimu, na ćirilićnom pismu, objavljivanju zakona propisa i drugih akata u ravnomjerdnom obimu, na ćirilićnom pismu”, navodi se u Predlogu zakona.

Njime se predlaže ravnomjerna upotreba ćirilice prilikom šampanja knjiga i školskih udžbenika, vođenju postupka za ostvarivanje i zaštitu prava, dužnosti i odgovornosti građana pred organima i organizacijama koje vrše javna ovlašćenja”.

Takođe za izdavanje javnih isprava, tokom vođenja postupaka iz radnih odnosa...

Članom 7 ovog Predloga zakona, dodaje se u predlogu, RTCG, regionalni i lokalni javni emiteri registrovani u Crnoj Gori, obavezni bi bili da tekstualni dio programa, u ravnomjernim jednonedjeljnim razmacima emituju na ćirilićnom pismu.

“Komercijalni elektronski i štampani mediji, registrovani u Crnoj Gori, svojom uređivačkom politikom dužni su da uklone bilo koje ugrožavanje, isključivanje ili organičavanje ravnopravne upotrebe ćirićnog pisma”, traži DF.

Bonus video: