Ivanović: SNP će podržati predlog Zakona o zaštiti ćirilice

"Smatramo da je u proteklih nekoliko decenija ćirilica nepravedno zapostavljena u Crnoj Gori, a razloge za to možemo naći u ponašanju prethodne vlasti..."

3072 pregleda 10 komentar(a)
Ivanović, Foto: SNP CG
Ivanović, Foto: SNP CG

Socijalistička narodna partija podržaće predlog Zakona o zaštiti ćirilice, saopštio je predsjednik poslaničkog kluba SNP u Skupštini Dragan Ivanović.

Predlog zakona Skupštini na usvajanje predložio je Demokratski front.

"Pod zaštitom ćirilice se smatra ravnopravna upotreba oba pisma u radu državnih organa, organa državne i lokalne uprave, javnih preduzeća i ustanova kao i drugih organizacija i subjekata koji obavljaju javna ovlašćenja. Smatramo da je u proteklih nekoliko decenija ćirilica nepravedno zapostavljena u Crnoj Gori, a razloge za to možemo naći u ponašanju prethodne vlasti koja je željela da potre sve što je istorija i tradicija našeg naroda pa samim tim i upotrebu ćirilice", navodi Ivanović.

Dodaje da prethodnu vlast "u tome nije mogao spriječiti" ni Ustav u kojem je navedeno da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni.

"Socijalisitička narodna partija Crne Gore vjeruje da će ovaj predlog Zakona naići na sveopštu podršku u našem parlamentu, s obzirom da je dosadašnji odnos prema ćirilici kao Ustavom propisanom pismu bio diskriminatorski. Od 2007. godine i tadašnjih ustavnih promjena, svi javni natpisi, nazivi ustanova, institucija, škola, putokazi i nazivi ulica ispisani su latinicom. Podsjetićemo samo da je jedno od naših najznačajnijih kulturnih blaga, Oktoih, napisan ćirilicom. Ako ništa, zbog toga bi trebalo da poštujemo ćirilicu i na taj način sačuvamo našu tradiciju", navodi se u saopštenju Ivanovića.

Bonus video: