Vuković i Timonije: Nastavlja se tradicionalno partnerstvo Crne Gore i Francuske

Iz Glavnog grada navode da će se u narednom periodu raditi na inteziviranju saradnje i u oblasti turizma, zelene ekonomije, zaštite životne sredine i smart city projekata

2366 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Vuković i Kristijan Timonije, Foto: Glavni grad Podgorica
Ivan Vuković i Kristijan Timonije, Foto: Glavni grad Podgorica

"Crna Gora i Francuska uskoro će potpisati međuvladin sporazum koji podrazimijeva podršku malim i srednjim preduzećima u visini od 50 miliona eura što će biti veoma važno i za razvoj malog i srednjeg biznisa u Podgorici"" najavio je ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije.

Timonije je razgovarao sa gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem.

"Vuković je ocijenio da postoji dosta prostora za intenziviranje saradnje u oblasti kulture, realizacije razvojnih projekata u Podgorici, ali i obrazovanja, naglašavajući izuzetno dobru saradnju sa Francuskim kulturnim centrom u Podgorici i sve veće interesovanje za učenjem francuskog jezika" saopšteno je iz Glavnog grada.

Takođe, navode i da je Vuković upoznao ambasadora i sa projektima koje Glavni grad realizuje sa Francuskom razvojnom agencijom, a koji su usmjereni na održivi razvoj i primjenu najboljih rješenja iz koncepta Smart city kada je Podgorica u pitanju.

"Timonije je tokom susreta istakao punu podršku reformskim procesima Crne Gore na evropskom putu, naglašavajući da je u tom dijelu izuzetno važna saradnja sa lokalnim upravama i Glavnim gradom", ističu oni i dodaju da "postoji interesovanje renomiranih francuskih kompanija za izgradnju postojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici".

Iz Glavnog grada navode da će se u narednom periodu raditi na inteziviranju saradnje i u oblasti turizma, zelene ekonomije, zaštite životne sredine i smart city projekata.

"Takođe, Timonije je istakao i značaj realizacije projekta dvojezičnog odjeljenja u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici, s obzirom na veliko interesovanje i tradiciju učenja francuskog jezika" kazali su oni.

Ambasador Francuske zahvalio je Vukoviću što će gradska uprava podržati inicijative i biti pokrovitelj manifestacija koje se planiraju povodom početka francuskog predsjedavanaja Evropskom unijom od 1. januara naredne godine.

Bonus video: