Milion eura za sigurne glasove DPS-a?

Svako preusmjeravanje novca značilo je da neka druga potreba trpi i čeka, a Vojska krajem prošle i početkom ove godine nije imala dovoljno sredstava za gorivo, hranu, pa čak ni za plate, tvrde iz MO

64577 pregleda 479 reakcija 129 komentar(a)
Predrag Bošković u modelu “A-29”, Foto: Ministarstvo odbrane
Predrag Bošković u modelu “A-29”, Foto: Ministarstvo odbrane

Za plaćanje osoba koje je Ministarstvo odbrane angažovalo po ugovoru o djelu prethodne izborne godine potrošeno je 670.000 eura, odnosno 15 puta više nego 2016. kada je sada već bivši ministar Predrag Bošković preuzeo taj resor, pokazuju podaci Ministarstva odbrane.

"Ugovorci" se angažuju za poslove koje ne mogu da obave oni koji su već zaposleni u tom resoru, ali iz Ministarstva odbrane za "Vijesti" tvrde da to nije bio slučaj. Dio ovih osoba, objašnjavaju, nije radio poslove koje su im pokrivali ugovori, dok dio njih uopšte nije dolazio na radna mjesta:

"Ono što je novi menadžment zatekao po prijemu dužnosti je situacija u kojoj je jedan dio lica iz ove kategorije primljen u jednu organizacionu jedinicu a radili su u drugoj, drugi su bili primljeni za poslove za koje nisu imali kvalifikacije te stoga nisu ni mogli da rade ništa, a treći uopšte nisu ni dolazili na posao".

Iz resora koje je od Boškovića naslijedila Olivera Injac, u odgovorima su naveli da su neto troškovi zapošljavanja "ugovoraca" u 2016. iznosili nešto iznad 42.635 eura, da bi u 2020. godini, dostigli 654.707 eura - odnosno sa porezima i doprinosima skoro 950.000 eura.

U 2017. godini za angažovanje osoba po ugovoru o djelu potrošeno je 170.079 eura, tokom 2018. - 334.451, a u 2019. godini 441.731 euro. Ovo su iznosi bez poreza i doprinosa, pokazuju podaci MO.

U 2020. je za poslove po osnovu ugoovora o djelu budžetom bilo planirano 365.000 eura. Međutim, nakon rebalansa odlukom Ministarsfa finansija dodato je još 305.000 eura.

"Svako preusmjeravanje novčanih sredstava tokom godine značilo je da neka druga potreba Vojske trpi i čeka, a činjenica je da Vojska krajem prošle i početkom ove godine nije imala dovoljno sredstava za gorivo, hranu, pa čak ni za plate", objašnjavaju iz MO.

Prema njihovim podacima, u 2016. je bilo angažovano 14 osoba, naredne godine - 78 da bi ta cifra svake godine rasla.

Na pitanje koji je razlog toga, iz MO se podsjeća da se "ugovorci" angažuju za poslove koji nisu obuhvaćeni zadacima sistematizovanih radnih mjesta.

"Potreba za licima koja spadaju u ovu kategoriju postoje u svim resorima i olakšavaju institucijama obavljanje poslova koji nisu u opisu poslova zaposlenih. Međutim u prethodnom periodu, s obzirom na poslove koja su obavljala ova lica, njihovu prisutnost/odsutnost sa posla, te angažovanje ovih lica u predizbornoj kampanji, sumnjamo u zloupotrebu instituta ugovora o djelu, koji će biti preispitani u narednom periodu", navodi se.

Ministarka odbrane Olivera Injac je odgovarajući na pitanja poslanika, rekla da je u izbornoj godini u Vojsci i Ministarstvu odbrane po ugovoru o djelu zaposleno 268 civila za koje je izdvojeno skoro milion eura. Dodala je da je glavna karakteristika takvog zapošljavanja što nije postojao plan angažovanja za ove vrste ugovora i da za 120 ugovora Ministarstvo finansija nije dalo saglasnost.

Bošković, koji je poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini, nije demantovao njene navode niti ih je komentarisao.

Za četiri godine cifre rasle od 14 do 268: Bošković
Za četiri godine cifre rasle od 14 do 268: Boškovićfoto: Boris Pejović

Uoči parlamentarnih izbora izbio je skandal koji je pokazao da je aktivistkinja DPS-a Dušica Vulić ubjeđivala kandidate za Vojsku Crne Gore da oni i njihova familija glasaju za tu partiju, a da će ih zauzvrat "teren prepoznati", odnosno da će dobiti pozitivno mišljenje za prijem u VCG.

Takođe, iz Demokratskog fronta su stizale optužbe o prekomandovanju "politički nepodobnih" oficira van mjesta glasanja, te navodnom uzimanju oružja iz jedne kasarne u slučaju potrebe odbrane "izborne pobjede" DPS-a. O tome bi trebalo da bude i održana posebna sjednica Odbora za odbranu i bezbjednost Skupštine.

Bošković mnoge poslao u penziju ne misleći o potrebama Vojske

"Šta su lica po ugovoru o djelu u ovolikom broju radila tokom prošle godine u MO i VCG, pitanje je za Mihaila Volkova, smijenjenog direktora Direktorata za ljudske resurse ili bivšeg ministra Boškovića koji je davao naloge za zapošljavanje ovih lica... Ovakav pristup zapošljavanju bivšeg ministra je posebno indikativan ako se zna da se tokom svog mandata olako odrekao velikog broja stručnih lica slanjem u penziju, ne razmišljajući o potrebama Vojske. Imajući u vidu da nije postojao plan angažovanja lica po ugovoru o djelu, te činjenice da su lica zapošljavana i bez saglasnosti Ministarstva finansija, potreba za preispitivanjem postupanja prethodnog ministra i njegovih sradnika je još izraženija", navodi MO u odgovoru "Vijestima".

MO: Nije uvijek preovladavao javni interes i nije se poštovao zakon

"Zatečeno stanje javnih finansija u decembru ove godine, zatim gore navedeni podaci, kao i podaci do kojih dolaze komisije formirane u cilju preispitivanja finansijskih transakcija prethodnog menadžmenta (isplate ugovora, postupci jednostavnih nabavki, preusmjeravanja novčanih sredstava, transferi i sl.) navode na sumnju da u Ministarstvu odbrane nije uvijek preovladavao javni interes i da nije uvijek poštovan zakon. U cilju utvrđivanja odgovornosti, nadležni organi će preduzeti potrebne radnje, a o rezultatima će javnost biti pravovremeno i tačno obaviještena", najavljuju iz MO.

Dodaje se da je u decembru prošle godine, nakon što je Injac preuzela MO, broj "ugovoraca" smanjen na 35 sa planom da taj broj bude niži.

Bonus video: