SD: Formiraćemo službu čuvara prirode u Podgorici

Socijaldemokrate su organizovale akciju u okviru koje su prezentovali dio predizbornog programa “Dosljedno za zeleniju Podgoricu”
153 pregleda 7 komentar(a)
SD Podgorica, Foto: Socijaldemokrate
SD Podgorica, Foto: Socijaldemokrate
Ažurirano: 24.05.2018. 15:40h

Socijaldemokrate će, u cilju kvalitetnije zaštite zelenih površina, sa posebnim akcentom na parkovske površine, u Podgorici formirati Službu čuvara prirode, koja će obavljati njihovu neposrednu zaštitu, saopšteno je iz te partije povodom Evropskih dana parkova.

Socijaldemokrate su tim povodom organizovale akciju u okviru koje su prezentovali dio predizbornog programa “Dosljedno za zeleniju Podgoricu”

Kako je saopšteno iz te partije, kandidati za odbornike na listi “Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu”, Jovan Đurišić i Perunika Kokić, sa članovima Omladine Socijaldemokrata su obezbijedili sadnice, za koje su poručili da su samo jedna u nizu aktivnosti koje Socijaldemokrate sprovode u cilju unapređenja zaštite životne sredine.

“Kako bismo Podgoricu učinili još ljepšim i prijatnijim mjestom za život u narednom periodu posebnu pažnju posvetićemo: zaštiti i uređenju prostora izletišta oko rijeka i jezera; uređenju korita i obala rijeka; uređenju postojećih i izgradnji novih parkova i zelenih površina; pošumljavanju, sadnji novih drvoreda i sitnog rastinja, održavanju postojećih i sadnji novih cvjetnih aleja; formiranju pješačkih zona i zona sa limitiranim saobraćajem; izgradnji novih kilometara biciklističke staze”, poručio je Đurišić.

Socijaldemokrate su, kako se navodi, odlučne u namjeri da za svaku novorođenu Podgoričanku ili Podgoričanina obezbijede gradu jedno novo drvo na posebno namjenjenom prostoru.

“U cilju kvalitetnije zaštite zelenih površina, sa posebnim akcentom na parkovske površine, formiraćemo Službu čuvara prirode, koja će obavljati njihovu neposrednu zaštitu. Osim toga, nastavićemo sa aktivnostima ograđivanja parkovskih površina uz sagledavanje mogućnosti video nadzora u određenim parkovima kako bi u što većoj mjeri zaštitili te dragocjene zelene površine”, zaključio je Đurišić.

Socijaldemokrate će se, ističu iz te partije, zalagati da Glavni grad dodijeli određene parcele na kojima će građani moći da gaje svoje voće i povrće. Takođe će se, kako dodaju, zalagati da se građanima pruži podrška u nabavci alata, kao i kroz savjetodavnu ulogu posredstvom nadležnog sekretarijata za oblast poljoprivrede.

“Posebnu pažnju ćemo posvetiti pošumljavanju određenih lokaliteta u Glavnom gradu, naročito opožarenih. Sprovodićemo konstantne kampanje koje se odnose na čišćenje raznih zelenih površina, sa posebnim akcentom na uklanjanje zapaljivih materija. Sve ove akcije ćemo realizovati kroz intenzivnu saradnju sa pojedincima, NVO, studentskim i raznim drugim udruženjima”, izjavila je Kokić.

Ona dodaje da će Socijaldemokrate raditi na formiranju novih parkovskih površina u Glavnom gradu.

"U tom dijelu, zalagaćemo se i za otvaranje parkova za pse, odnosno kućne ljubimce na više lokacija u gradu. Takođe, realizovaće se projekti ozelenjavanja mnogih postojećih blokovskih cjelina u našem gradu, sa naglaskom na novoizgrađene kvartove koji oskudijevaju sa zelenim površinama. Osim toga, posebna pažnja će se posvetiti i postojećim trgovima i sagledavanju mogućnosti njihovog adekvatnog ozelenjavanja. U tu svrhu, zalažemo se za formiranje se posebnog fonda za izgradnju i održavanje zelenih površina u Glavnom gradu, koji će se puniti prihodima od taksi za zagađivače u saobraćaju”, zaključila je Kokić.

Bonus video: