Danas ponavljanje izbora u nikšićkom selu Javljen

Birači u Javljenu izjašnjavaće se o povjerenju za liste četiri koalicije i dvije partije

4414 pregleda 20 reakcija 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na biračkom mjestu 82, Osnovna škola u selu Javljen, u Goliji, danas će biti ponovljeno glasanje, jer je Ustavni sud usvojio prigovor nosioca liste GP URA “Crno na bijelo“ – Može Nikšić”, prof. dr Tatjane Đurišić-Bečanović.

Kako je “Vijestima” kazao predsjednik Opštinske izborne komisije u Nikšiću Rade Perišić, biračko mjesto u Javljenu je otvoreno u sedam časova i do deset je glasalo 32,5 odsto građana (njih 13)

Opštinska, a zatim i Državna izborna komisija, odbili su žalbu, ali je Ustavni sud na sjednici od 27. marta 2021. godine prihvatio prigovor koji se odnosi na biračko mjesto u selu Javljen, poništio izborni postupak na tom biračkom mjestu i naložio ponavljanje postupka u skladu sa zakonom.

Građanski pokret URA je tražio ponavljanje izbornog postupka jer je nedostajao štampani izvod iz biračkog spiska i dio izbornog materijala. Kako su u prigovoru istakli, zbog nedostatka štampanog izvoda iz biračkog spiska nije moguće na adekvatan način utvrditi broj izašlih birača na tom biračkom mjestu

Birači u Javljenu izjašnjavaće se o povjerenju za liste četiri koalicije i dvije partije.

Na izborima učestvuju koaliciona lista “Evropski tim za Nikšić”, Narodni pokret - Za vaskrsenje Nikšića, Socijaldemokratska partija Crne Gore - Srcem za Nikšić, Za budućnost Nikšića, Koalicija Crno na bijelo – Može Nikšić i “Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić”.

U Javljenu je od 40 upisanih birača 14.marta, kada su održani lokalni izbori u Nikšiću, izašlo njih 36. Koalicija "Evropski tim za Nikšić" osvojila je šest glasova, Narodni pokret devet, "Za budućnost Nikšića" 16, a “Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić” pet, dok liste “SDP-Srcem za Nikšić” i “Crno na bijelo – Može Nikšić” nijesu dobile ni jedan glas.

Bonus video: