SDP pokrenula Inicijativu za smjenu Leposavića: Diskvalifikuje sebe kao ministra koji CG može da vodi ka EU

"Za razliku od ministra Leposavića Crna Gora zvanično priznaje i Međunarodni sud pravde i Haški tribunal. Na čelu njenog Ministarstva pravde ne može da bude čovjek koji ne priznaje odluke tih sudova i koji, umanjivanjem težine zločina u Srebrenici, narušava i međunacionalne odnose u svojoj državi, regionu i ugrožava pregovore za članstvo u Evropskoj uniji"

31715 pregleda 1249 reakcija 175 komentar(a)
Leposavić, Foto: Boris Pejović
Leposavić, Foto: Boris Pejović

Socijaldemokratska partija (SDP) pokrenula je Inicijativu za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih Vladimira Leposavića, kroz parlamentarnu interpelaciju za pretresanje pitanja vođenja politike Vlade u oblasti pravosuđa i ljudskih prava.

Predsjednik SDP-a Raško Konjević je na svom Tviter nalogu objavio da će predlog za pokretanje interpelacije i razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, sjutra ponuditi na potpisivanje svim poslaničkim klubovima koji ne negiraju genocid u Srebrenici i ne spore legitimitet međunarodnih sudova na poštovanje čijih odluka se Crna Gora obavezala.

U inicijativi SDP-a, u koju su Vijesti imale uvid, navodi se da relativizujućom izjavom da genocid u Srebrenici nije nedvosmisleno utvrđen presudama međunarodnih sudova i dovođenjem u pitanje legaliteta i legitimiteta Haškog tribunala, Leposavić diskvalifikuje sebe kao ministra koji Crnu Goru može da vodi ka Evropskoj uniji.

"Za razliku od ministra Leposavića Crna Gora zvanično priznaje i Međunarodni sud pravde i Haški tribunal. Na čelu njenog Ministarstva pravde ne može da bude čovjek koji ne priznaje odluke tih sudova i koji, umanjivanjem težine zločina u Srebrenici, narušava i međunacionalne odnose u svojoj državi, regionu i ugrožava pregovore za članstvo u Evropskoj uniji", navodi se u dokumentu.

U inicijativi se navodi da je ponašanje ministra vrijednosno neprihvatljivo, šteti ugledu države i predstavlja kršenje zakona i međunarodnih obaveza.

"Priznanje presuda međunarodnih sudova je naša međunarodna obaveza, a priznavanje genocida u Srebrenici i patnja hiljada porodica i svih ljudi bez obzira na nacionalnost koje pogađa taj zločin, među kojima je i većina građana Crne Gore, je naša ljudska obaveza", navodi se u dokumentu.

Navode da je „razrješenje ministra koji krši međunarodne obaveze, domaće zakone i vrijednosno neprihvatljivim stavovima urušava dobre unutrašnje odnose i međunarodni ugled Crne Gore, minimum koji je Crnoj Gori kao državi neophodan kao jasan otklon od takvog vrijednosnog sistema“.

Kršenje domaćih zakona, kako je pojašnjeno iz SDP-a, odnosi se na član 370 , stav 1 i 2 Krivičnog zakonika (izazivanje nacionalne,rasne i vjerske mržnje). Stav 1 predviđa da ko javno podstiče na nasilje ili mržnju prema grupi koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Stav dva predviđa da se kaznom predviđenom stavom jedan ovog člana kazni i ko javno negira postojanje ili značajno umanjuje težinu krivičnih djela genocida , zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina...ukoliko su ta krivična djela utvrđena pravosnažnom presudom suda u Crnoj Gori ili međunarodnog krivičnog suda.

Inicijativa predviđa i da se donese zaključak kojim Skupština poziva predsjednika Vlade Crne Gore da pokrene proceduru za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog iznošenja vrijednosno neprihvatljivih stavova, kršenja međunarodnih obaveza i domaćih zakona“.

Podsjetili su da je Leposavić u okviru odgovora na poslanička pitanja doveo u pitanje legitimitet međunarodnih sudova i relativizovao genocid u Srebrenici.

"Odgovarajući na eksplicitno poslaničko pitanje da li je u Srebrenici izvršen genocid ministar je izjavio: “Nije na ministru pravde, kao što nije na bilo kojem drugom pojedincu koji nije učestvovao u kritičnom događaju, pogotovo kakav je ovaj, da prizna ili ne prizna, odnosno eventualno poriče postojanje bilo kojeg krivičnog djela, pogotovo ratnog zločina. Samo priznanje onoga koji je okrivljen u sudnici može da bude relevantno za to djelo. Jasno je da političko raspravljanje i utvrđivanje zločina genocida između pojedinaca koji nijesu ni teritorijalno, ni generacijski vezani za događaj predstavljaju sukobe produženog trajanja".

Iz SDP-a navode da su očekivali da će „razrješenjem ministra pravde, koji negira presude međunarodnih sudova, i ministra ljudskih i manjinskih prava koji negira dokazani genocid pokazati da to nijesu i stavovi Vlade Crne Gore“.

"Suprotno očekivanjima Vlada je stala iza stavova Leposavića i saopštila da ne želi "da jedne narode proglašava genocidnim, a druge svetim". Konstatcija da je počinjen genocid što svjedoče sudske presude i za koji je krivica individualizovana, prema tumečenju Vlade bi učinilo jedne narode "genocidnim, a druge svetim”, što Vlada ne želi"", navodi se u inicijativi SDP-a.

Bonus video: