Ponovljeni izbori u selu Javljen: "Crno na bijelo" 28 glasova, "Evropski tim za Nikšić" šest...

Koalicija "Za budućnost Nikšića" dobila je jedan glas, dok liste "Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić", "Narodni pokret" i "SDP-Srcem za Nikšić" nijesu dobile nijedan glas

72035 pregleda 618 reakcija 83 komentar(a)
Škola u Javljenu, Foto: Svetlana Mandić
Škola u Javljenu, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.04.2021. 22:16h

Na biračkom mjestu 82, u golijskom selu Javljen, u nikšićkoj opštini, ponovljeno je glasanje na lokalnim izborima koji su održani 14. marta i od 40 upisanih birača pravo glasa ostvarilo je njih 36, koliko ih je glasalo i 14. marta.

Kako je kazao predsjednik Opštinske izborne komisije, Rade Perišić, od 36 glasačkih listića, 35 je važećih.

Za koaliciju "Crno na bijelo – Može Nikšić" koju predvodi Građanski pokret URA glasalo je 28 građana, koalicija "Evropski tim za Nikšić" koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS) imala je šest glasova, a koalicija "Za budućnost Nikšića" koju predvodi Demokratski front (DF) jedan.

Ostale liste, "Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić" koju predvodi Demokratska Crna Gora, "Narodni pokret" i "SDP-Srcem za Nikšić" nijesu dobile nijedan glas.

U Javljenu je 14. marta, kada su održani lokalni izbori u Nikšiću, koalicija "Evropski tim za Nikšić" osvojila šest glasova, "Narodni pokret devet", "Za budućnost Nikšića" 16, a “Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić” pet, dok liste "SDP-Srcem za Nikšić" i "Crno na bijelo – Može Nikšić" nijesu dobile ni jedan glas.

Koaliciji "Crno na bijelo – Može Nikšić" su falila 32 glasa da od koalicije "Evropski tim za Nikšić" uzme jedan mandat.

U Javljenu je ponovljeno glasanje jer je Ustavni sud usvojio prigovor nositeljke liste GP URA "Crno na bijelo“ – Može Nikšić", Tatjane Đurišić-Bečanović.

URA je tražila ponavljanje izbornog postupka jer je nedostajao štampani izvod iz biračkog spiska i dio izbornog materijala.

Kako su u prigovoru istakli, zbog nedostatka štampanog izvoda iz biračkog spiska nije moguće na adekvatan način utvrditi broj izašlih birača na tom biračkom mjestu.

Opštinska, a zatim i Državna izborna komisija, odbili su žalbu, ali je Ustavnu sud prihvatio prigovor, poništio izborni postupak na tom biračkom mjestu i naložio da se nepravilnost ispravi ponavljanjem izbornog postupka.

Na izborima održanim 14. marta koalicija "Evropski tim za Nikšić" je osvojila 18 mandata, "Za budućnost Nikšića" 11, "Mir je naša nacija" deset, "Crno na bijelo" i "Narodni pokret" po jedan mandat, dok Socijaldemokratska partija (SDP) sa osvojenih 2,64 odsto glasova nije prešla cenzus, tako da u budućoj lokalnoj vlasti neće imati ni jedan mandat.

Bonus video: