uputio zvaničnu inicijativu

Konatar pisao Žugiću, Spajiću i Milatoviću: Moratorijum na kredite za sve građane i privrednike koji to žele

"Mogućnost moratorijuma se odnosi na korisnike svih vrsta kredita, uključujući gotovinske kredite (obezbijeđene i neobezbijeđene), stambene kredite, kredite za penzionere, potrošačke kredite, investicione kredite, kredite za obrtna sredstva, kredite za likvidnost, kreditne proizvode vezane za korišćenje kartica i dr. Takođe i primaoce lizinga i korisnike kredita mikro kreditnih finansijskih institucija", navodi Konatar

20452 pregleda 507 reakcija 36 komentar(a)
Konatar, Foto: Luka Zeković
Konatar, Foto: Luka Zeković

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA i šef poslaničkog kluba "Crno na bijelo" Miloš Konatar uputio je danas zvaničnu inicijativu guverneru Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoju Žugiću, ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću i ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću da se svim građanima i privrednicima, koji to žele, omogući odlaganje tj. moratorijum otplate kredita od tri do pet mjeseci, saopšteno je danas iz GP URA.

"Mogućnost moratorijuma se odnosi na korisnike svih vrsta kredita, uključujući gotovinske kredite (obezbijeđene i neobezbijeđene), stambene kredite, kredite za penzionere, potrošačke kredite, investicione kredite, kredite za obrtna sredstva, kredite za likvidnost, kreditne proizvode vezane za korišćenje kartica i dr. Takođe i primaoce lizinga i korisnike kredita mikro kreditnih finansijskih institucija", navodi Konatar u inicijativi.

On je dodao da "imajući u vidu obim ekonomske krize koja je pogodila građane i privredu naša obaveza kao odgovornih društveno-političkih činilaca je da u vremenu pandemije koronavirusa iniciramo mjere i prijedloge koji će olakšati život građana i doprinijeti očuvanju privrede i radnih mjesta".

"Jedna od neophodnih mjera u ovom trenutku je i odlaganje otplate kredita koje bi se odnosilo na sve dužnike građane, preduzetnike, poljoprivrednike i privredna društva koji to žele, a podrazumijeva zastoj u otplati obaveza u roku od tri do pet mjeseci. Tokom ovog perioda dužnik ne bi bio u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita, a banke ne bi obračunavale zateznu kamatu na dospjela i neizmirena potraživanja (kao što su to činile prethodne godine) i ne bi pokretale postupke izvršenja. Svi oni koji žele imali bi mogućnost da nastave sa redovnom otplatom svojih obaveza", stoji u dopisu koji potpisuje Konatar.

On je rakao da je u ovom trenutku mjerama CBCG omogućeno da svi korisnici kredita kojima je zarada smanjena 10 odsto i više kao posljedica korona krize imaju pravo da od svoje banke zahtijevaju reprogram i moratorijum do šest mjeseci.

"Kada je privreda u pitanju, Centralna banka je omogućila ugroženim djelatnostima (njih 111) da imaju pravo na moratorijum, odobravanje i restrukturiranje kredita do kraja avgusta. Međutim, ove mjere smatramo nedovoljnim, jer banke imaju mogućnost da procjenjuju da li klijent ima ili ne pravo na moratorijum, tj. da li je pozicija klijenta u dovoljnoj mjeri finansijski ugrožena ili ne i odobravaju ga ukoliko to sama banka želi", ocjenjuje Konatar.

On ukazuje da je predlog Građanskog pokreta URA sveobuhvatan, jer, kako navodi, daje mogućnost moratorijuma kredita svima koji to žele, a banke bi bile u obavezi da prihvate zahtjeve klijenata (ukoliko nije prekšen osnovni ugovor o kreditu).

"Dok traje kriza svi se moramo žrtvovati. Kao što to radi država, očekujemo da i poslovne banke dobrim dijelom kao i do sada pokažu razumijevanje, jer mnoge privredne djelatnosti u kojima građani nalaze zaposlenje već duže vrijeme zbog mjera ne rade i najmanje što možemo da uradimo jeste da im i na ovaj način izađemo u susret", zaključuje se u inicijativi Konatara.

Preporučujemo za Vas