Injac: Crna Gora posvećena vrijednostima na kojima se temelji Organizacija za evropsku bezbijednost i saradnju

"Siv-Katrine Leirtroe je navela značajnu ulogu naše zemlje kao promotera međunarodne stabilnosti i bezbjednosti, i naglasila da će ova organizacija nastaviti da prati dešavanja u Crnoj Gori"

4397 pregleda 3 komentar(a)
Olivera Injac na online sastanku, Foto: Ministarstvo odbrane
Olivera Injac na online sastanku, Foto: Ministarstvo odbrane

Na online sastanku sa v.d. šeficom Misije Organizacije za evropsku bezbijednost i saradnju (OEBS) u Crnoj Gori, Siv-Katrine Leirtroa, ministarka odbrane Olivera Injac je ocijenila da su saradnja Crne Gore i OEBS na visokom nivou.

Kako navode iz Ministarstva odbrane, Injac je izrazila zahvalnost zbog podrške koju su zemlje članice OEBS pružile Crnoj Gori tokom kontrole naoružanja, u vidu uništavanja viškova naoružanja i municije u sklopu programa MONDEM.

Ona je takođe pozdravila nastavak saradnje kroz novi projekat, usmjeren ka ublažavanju bezbjednosnih rizika povezanih sa malim oružjem i lakim naoružanjem i zalihama konvencionalne municije u Crnoj Gori.

"Siv-Katrine Leirtroe se zahvalila na doprinosu Crne Gore u jačanju transparentnosti, bezbijednosti i povjerenja u OEBS regionu, što je od izuzetne važnosti u uslovima rastućih bezbjednosnih izazova. Ona je navela značajnu ulogu naše zemlje kao promotera međunarodne stabilnosti i bezbjednosti, i naglasila da će ova organizacija nastaviti da prati dešavanja u Crnoj Gori, u političkom, društvenom i ekonomskom smislu, u cilju pružanja podrške institucijama u izgradnji kapaciteta", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane su rekli da je Injac izrazila punu podršku švedskim prioritetima tokom ovogodišnjeg predsjedavanja OEBS-om kao i daljem radu u kompleksnom međunarodnom okruženju, koji je dodatno otežan aktuelnom pandemijom COVID-19.

"Na kraju susreta, sagovornice su izrazile zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, te izrazile spremnost za nastavak iste, kroz implementaciju projekata od zajedničkog interesa", istakli su oni.

Bonus video: