Marović: Krivokapić donio ispravnu odluku, URA ne može da se krije poput Demokrata

"Leposavić više nema podršku premijera u čijoj Vladi je ministar, a ovakvim postupanjem i odbijanjem da se povuče on može biti direktan uzročnik pada Vlade", kazala je Marović

52243 pregleda 540 reakcija 95 komentar(a)
Marović, Foto: Privatna arhiva
Marović, Foto: Privatna arhiva

Premijer Zdravko Krivokapić je, pokretanjem postupka za razrješenje ministra pravde Vladimira Leposavića, donio odluku koja može da vodi i njegovom povlačenju sa tog mjesta, ali koja je jedino ispravna, smatra izvršna direktorica Politikon mreže Jovana Marović.

Ona je ocijenila da je na takvu odluku Krivokapića najvjerovatnije uticalo više faktora, uključujući i pritisak međunarodne zajednice.

"Na jednoj strani je sporazum, koji su potpisali lideri tri koalicije koje čine parlamentarnu većinu, a stav Leposavića o genocidu u Srebrenici je suprotan principima koji stoje u tom sporazumu i na kojima bi rad Vlade trebalo da bude zasnovan", rekla je Marović agenciji MINA.

Na drugoj strani, kako je kazala, bilo je za očekivati oštre kritike međunarodne zajednice, budući da Crna Gora mora da poštuje preuzete obaveze.

"Krivokapić je bio svjestan svih rizika i donio odluku koja može da vodi čak i njegovom povlačenju sa tog mjesta, ali koja je jedino i ispravna", navela je Marović.

Kako je rekla, tim potezom je, makar za neko vrijeme, skinuta sjenka sa ideološko-strateških grešaka Vlade, koje su joj spočitavane u dijelu crnogorske javnosti i međunarodne zajednice.

Marović smatra da je najjednostavniji način da ova situacija bude riješena da Leposavić podnese ostavku.

"On više nema podršku premijera u čijoj Vladi je ministar, a ovakvim postupanjem i odbijanjem da se povuče on može biti direktan uzročnik pada Vlade. U tom smislu bi svaki odgovoran pojedinac to uradio i snosio posljedice svojih postupaka i pogrešnih procjena", kazala je Marović.

Međutim, kako je rekla, i u takvoj situaciji bi bilo dosta komplikovano izglasati imenovanje novog ministra u Skupštini, ali i eventualno postići dogovor oko kandidata.

"U trenutnoj situaciji jasno je da URA ne može da se krije iza nemuštih saopštenja, poput Demokrata, već mora glasati za smjenu ministra pravde, jer je to u skladu sa politikom koju zagovara", navela je Marović.

Na pitanje šta bi za Vladu značilo ukoliko bi Skupština odbila zahtjev Krivokapića za smjenu Leposavića, ona je odgovorila da to otvara mogućnost i njegovog povlačenja sa čela Vlade.

Upitana na koga je, prema njenom mišljenju, Krivokapić mislio kada je rekao da Vladu ruše i iznutra, Marović je ocijenila da je mislio na potencijalnu ulogu partija, koje su podržale Vladu, u ohrabrivanju Leposavića da se ne povuče sa funkcije ministra pravde.

"Ovdje u prvom redu mislim na Demokratski front (DF). To je dio taktike i otvaranje prostora za veći uticaj te koalicije u Vladi i njenu rekonstrukciju, na način koji odgovara toj političkoj strukturi, ali i dio političkog scenarija DF-a od samog početka i izglasavanja Vlade u Skupštini", rekla je Marović.

Odgovarajući na pitanje koliko će biti teško Demokratama da istrajavaju na stavu da neće glasati za smjenu Leposavića ukoliko ne bude dogovora unutar parlamentarne većine, Marović je navela da bi ta partija trebalo da glasa za njegovu smjenu, ako je umjerena i građanski orijentisana, "budući da ne mogu stalno sjedjeti na dvije stolice".

"Pitanje principa nema alternativu. To što bi u ovom slučaju to značilo da treba zajedno sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) izglasati smjenu Leposavića je nužno zlo, ali je dokaz posvećenosti onome što se zove izgradnja građanske Crne Gore", rekla je Marović.

Ona je kazala da su Krivokapić i Demokrate na izborima u Nikšiću i poslije tih izbora koordinisano djelovali, i da su te aktivnosti na neki način najavile potencijalnu dugoročniju saradnju i izgradnju zajedničke platforme.

"Odbijanjem da podrže premijera u ovome, vratile bi stvari na početak u mnogim segmentima", smatra Marović.

Na pitanje koliko je Crna Gora blizu ili daleko od vanrednih izbora i kome bi sada oni najviše odgovarali, Marović je odgovorila da u ovom trenutku izbori ne odgovaraju nijednoj partiji.

"Izbori u Nikšiću su pokazali da DF-u pada podrška, da URA stagnira, kao i da DPS čuva svoje biračko tijelo, ali ne može da osvoji većinu za formiranje Vlade", navela je Marović.

Ona je kazala da su jedino Demokrate nakon tih izbora imale razlog za zadovoljstvo, ali, kako je rekla, eventualni raskol sa premijerom dovodi u pitanje stabilnost podrške koju imaju.

Prema riječima Marović, ukoliko se ne nađe rješenje za ovu situaciju, jasno je da izbori predstoje.

Ona je kazala da očekuje da do rješenja ipak dođe.

"Izvjesno je da će DF pokušati, kao i tokom cjelokupnog perioda nakon izbora, da izvuče maksimalnu korist iz ”slučaja Leposavić”, i pitanje je njihove političke procjene u okviru kojeg scenarija mogu da izvuku veću korist: izlaskom na izbore, ili uslovljavanjem premijera", rekla je Marović.

Kako je navela, isto tako je jasno da DF ima sve manje šansi da se rekonstrukcijom Vlade nametne, i obezbijedi sebi visoke pozicije.

"Sa obzirom na to da je poslanik (Slaven) Radunović juče istakao, i manipulisao svim Srbima u Crnoj Gori, da svi dijele isti stav sa ministrom Leposavićem", dodala je Marović.

Bonus video: