Eraković: Zdravstvena zaštita mora biti svima jednako dostupna, crnogorska zbilja nije takva

“Od narušavanja kovid režima u nekim od naših bolnica, preko politikanstva i nesnalaženja čelnika sistema, posljedično Crna Gora dospjela je u svjetski vrh po broju novooboljelih i umrlih od kovida 19, a zdravstvene vlasti izgubile su kontrolu nad bolešću”, kazao je Eraković

5961 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Eraković, Foto: DPS
Eraković, Foto: DPS

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković čestitao je ljekarima, medicinskom i nemedicinskom osoblju u Crnoj Gori Svjetski dan zdravlja, koji se u svijetu obilježava 7. aprila.

Kako je saopšteno iz DPS-a, jedna od najvažnijih poruka, koja se već više od 70 godina ponavlja na ovaj dan, je da zdravstvena zaštita mora biti svima jednako dostupna, što je jedno od osnovnih ljudskih prava, i biti cilj svakog zdravstvenog sistema.

Prema riječima Erakovića, crnogorska zbilja, nažalost, nije takva.

“Od narušavanja kovid režima u nekim od naših bolnica, preko politikanstva i nesnalaženja čelnika sistema, posljedično Crna Gora dospjela je u svjetski vrh po broju novooboljelih i umrlih od kovida 19, a zdravstvene vlasti izgubile su kontrolu nad bolešću”, kazao je Eraković.

On je rekao da je vakcinacija nedopustivo kasnila i da su desetine hiljada vakcina, ponuđenih kroz donacije, odbijene.

“Sada je sasvim jasno, iz čisto političkih razloga”, naveo je Eraković.

On je dodao da se Svjetski dan zdravlja drugi put obilježava u uslovima pandemije.

“Ovaj dan podsjeća nas na datum formiranja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), a situacija u kojoj živimo pokazala je, kao nikada u našim životima, koliko je ta institucija važna u borbi za zdravlje ljudi”, poručio je Eraković.

Kako je naveo, prošle godine Svjetski dan zdravlja čitava planeta dočekala je u strahu zbog širenja virusa kovid 19.

Eraković je istakao da je vakcinacija način da da se izborimo sa pandemijom i pozvao sve građane da se neizostavno vakcinišu.

Prema njegovim riječima, SZO bila je od ključne važnosti u cilju obezbjeđenja sredstava neophodnih u borbi za ljudske živote.

“Zahvaljujući COVAX programu SZO, UNICEF, CEPI i GAVI, gdje je cilj pravična raspodjela vakcina na globalnom nivou, Crna Gora je još u julu prošle godine, prije nego su se vakcine našle na tržištu, počela pregovore o njihovoj nabavci”, naveo je Eraković.

Kako je kazao, ugovorene su i plaćene u oktobru, a u Crnu Goru stiglo je krajem marta 24 hiljade vakcina.

Eraković je naveo da je kao član Nacionalnog koordinacionog tima za borbu protiv pandemije, neizmjerno ponosan na sve ljude koji su znanjem, donacijama, volontiranjem ili na druge načine pomogli da prepreke uspješno savladaju i da Crna Gora bude jedna od najuspješnijih država u toj borbi.

“Velike donacije medicinske opreme porodice Statis ili Hajriza Brčvaka, ali i naših donatora iz Crne Gore za nas su bile neprocjenjive”, dodao je Eraković.

On je rekao da su gotovo nadljudski napori crnogorske diplomatije i privrede doveli do toga da Crna Gora ni u jednom trenutku ne oskudijeva u prijeko potrebnim respiratorima.

“Eraković je najveću zahvalnost iskazao svojim kolegama ljekarima i kompletnom medicinskom i nemedicinskom osoblju, koji se u bolnicama i domovima zdravlja, više od godinu, bore za živote naših rođaka, prijatelja, sugrađana, sunarodnika”, navodi se u saopštenju.

On je zahvalio i svim građanima koji poštuju mjere za suzbijanje pandemije, kao i onima koji su se vakcinisali, ili se za to prijavili.

Bonus video: