smatra da plan vlade nije u interesu države

Vuković: DPS napušta Odbor za izbornu reformu ako Vlada usvoji odluku o državljanstvu

"Mi ovo doživljavamo kao atak na Crnu Goru, ovo je izdaja državnih interesa i mi ćemo se za Crnu Goru boriti svim sredstvima", kazao je potpredsjednik DPS-a

15372 pregleda 95 reakcija 96 komentar(a)
Vuković, Foto: Filip Roganović
Vuković, Foto: Filip Roganović

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković najavio je da će ta partija, ukoliko Vlada ne povuče planirane izmjene kriterijuma za sticanje crnogorskog državljanstva, napustiti skupštinski Odbor za reformu izbornog zakonodavstva i Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti tih izmjena.

"Mi ovo doživljavamo kao atak na Crnu Goru, ovo je izdaja državnih interesa i mi ćemo se za Crnu Goru boriti svim sredstvima", kazao je Vuković u gostovanju na Radio-televiziji Crne Gore.

Kazao je kako je Vladin plan za izmjenu kriterijuma za sticanje crnogorskog državljanstva veoma opasan za Crnu Goru, te da je isto 2006. pokušao da uradi tadašnji predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, kada je tražio da na referendumu o nezavisnosti glasaju i građani Srbije, porijeklom iz Crne Gore.

Vuković je, kako prenosi Portal RTCG, kazao da bi Vladina inicijativa dovela do toga da biračko pravo izgubi oko 40 hiljada naših državljana u dijaspori, dok bi u registar državljana bilo upisano oko 35 hiljada pridošlih iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rusije.

"Ovo o čemu govori ministar unutrašnjih poslova da je to u interesu države u cjelini, slažem se, ali nije rekao koje države. Ovo definitivno nije u interesu Crne Gore i ovo je isto što je uoči referenduma o nezavisnosti pokušao da uradi tadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica, pokušavajući da se za 260 hiljada ljudi koji su živjeli u Srbiji, a bili porijeklom iz Crne Gore, da se za njih izbori pravo glasa na referendumu", ocijenio je Vuković.

On je poručio Vladi da se, kako kaže, dozove pameti i odustane od tih izmjena.

"U pitanju je vrlo opasna stvar po interese države Crne Gore, par ekselans primjer političkog i identitetskog inženjeringa i mi ćemo se u skladu sa tim odnijeti prema ovoj situaciji", poručio je Vuković.

On je podsjetio da su do sada, sve eventualne izmjene izbornog zakonodavstva bile u nadležnosti parlamenta i da su ti zakoni razmatrani i na Odboru za reformu izbornog zakonodavstva.

"Vlada brutalno krši ono što je njena politička i zakonska obaveza i maltene krišom ispod radara, dok zamajava crnogorsku javnost situacijom oko ministra Leposavića, pokušava da uradi nešto što može imati vrlo ozbiljne posljedice po stabilnost Crne Gore", ocijenio je Vuković.

Preporučujemo za Vas