OIK utvrdio konačne rezultate izbora u Nikšiću

Broj odborničkih mandata ostao je nepromijenjen i nakon ponovljenog glasanju u Javljenu, po kome su koalicije koje vrše vlast na državnom nivou, osvojile ukupno 22 mandata od 41 odborničkog mjesta u nikšičkoj Skupštini

3668 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti/Boris Pejović
Foto: Arhiva Vijesti/Boris Pejović

Opštinska izborna komisija (OIK) u Nikšiću utvrdila je danas konačne rezultate lokalnih izbora održanih 14. marta u tom gradu.

Predsjednik OIK, Rade Perišić, rekao je agenciji MINA da će izvještaj o rezultatima biti objavljen u Službenom listu Crne Gore, kao i proslijeđen službi nikšićke Skupštine opštine, koja u roku od 15 dana od datuma objavljivanja zakazuje svoju konstitutivnu sjednicu.

“Na sjednici će, shodno Poslovniku o radu Skupštine, biti verifikovani broj odborničkih mandata u skladu sa rezultatima lokalnih izbora”, naveo je Perišić.

Shodno zakonskoj proceduri o formiranju vlasti, konstitutivnu sjednicu Skupštine opštine saziva njen dosadašnji predsjednik, kojom će predsjedavati najstariji odbornik.

OIK je 4.aprila, nakon ponovljenog glasanja u golijskom selu Javljen prethodno objavio preliminarne rezulate i ostavio zakonski rok od 72 sata za podnošenje prigovora, a nakon toga danas utvrdio i konačni izborni rezultat.

Broj odborničkih mandata ostao je nepromijenjen i nakon ponovljenog glasanju u Javljenu, po kome su koalicije koje vrše vlast na državnom nivou, osvojile ukupno 22 mandata od 41 odborničkog mjesta u nikšičkoj Skupštini.

Koalicija Za budućnost Nikšića, koju predvodi Demokratski front, dobila je 11 mandata, a koalicione liste Mir je naša nacija - Ne damo Nikšić deset i jedan Crno na bijelo-Može Nikšić.

Koaliciji Evropski tim za Nikšić, koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS), pripalo je 18 mandata, što je pojedinačno najbolji izborni rezultat.

Narodni pokret Miodraga Davidovića Za vaskrsenje Nikšića ima jedan odbornički mandat, dok Socijademokratska partija(SDP) Srcem za Nikšić nije uspjela da pređe cenzus.

Pravo glasa na lokalnim izborima u Nikšiću imalo je 58.833 građana, od kojih je oko 82 odsto glasalo za jednu od šest izbornih listi.