Planirana posjeta Krivokapića Izraelu snažan impuls jačanju odnosa

Izraelski ministar pozvao šefa crnogorske diplomatije u posjetu, što će, kako je kazao, predstavljati odličnu priliku da na premijerskom i ministarskom nivou razmotre najvažnije oblasti za dalje unapređenje odnosa

3919 pregleda 21 reakcija 11 komentar(a)
Radulović, Foto: Savo Prelević
Radulović, Foto: Savo Prelević

Planirana posjeta premijera Zdravka Krivokapića Izraelu doprinijeće jačanju kvalitetnih i prijateljskih odnosa i produbljivanju saradnje u oblastima turizma, naučno-tehnoloških inovacija i kulture, ocijenjeno je u telefonskom razgovoru ministara vanjskih poslova Crne Gore i Izraela, Đorđa Radulovića i Gabija Aškenazija.

Radulović, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, zahvalio na pozivu premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu da Krivokapić posjeti tu državu.

Aškenazi je pozvao Radulovića da, zajedno sa Krivokapićem, dođe u posjetu, što će, kako je kazao, predstavljati odličnu priliku da na premijerskom i ministarskom nivou razmotre najvažnije oblasti za dalje unapređenje odnosa.

Zajednički je, kako se navodi, iskazano zadovoljstvo činjenicom da, uprkos pandemiji, postoji veliko interesovanje izraelskih turista za Crnu Goru, uz očekivanje da bi prvi let iz Tel Aviva za Tivat trebalo da bude realizovan do kraja aprila.

“Na sastanku je istaknuto da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje kroz razvoj visokih tehnologija, te inovativnih projekata, imajući u vidu da se Izrael smatra vodećom start-up zemljom na svijetu”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je, u tom kontekstu, dogovoreno prenošenje iskustava i najboljih praksi od izraelskih stručnjaka.

“Ocijenjeno je da o dobrim odnosima dvije zemlje svjedoči i namjera Vlade da uskoro otvori crnogorsku Ambasadu u Izraelu. Takođe, pohvaljen je i aktivan angažman počasnog konzula Crne Gore u toj državi, koji u kontinuitetu doprinosi jačanju veza dva naroda”, navodi se u saopštenju.

Radulović je, u kontekstu pandemije, kazao da Crna Gora pozdravlja uspjeh koji je Izrael postigao u procesu imunizacije stanovništva, čime su, kako je naveo, pokazali učinkovitost njihove metodologije i zavidnu disciplinu.

To će, kako je ocijenio, uz zelene pasoše, uticati i na veću mobilnost izraelskih turista koji su dobrodošli u Crnu Goru.

Aškenazi je rekao da je za njihove građane Crna Gora atraktivna i poželjna destinacija, kao i da je i sam svjedočio ljepotama crnogorske obale.

Radulović je, imajući u vidu pojavu rastućeg antisemitizma na globalnom nivou, kazao da je ponosan na činjenicu da u Crnoj Gori, koja je utemeljena na istorijskim vrijednostima slobode i antifašizma, nijesu zabilježeni slučajevi javnog iskazivanja antisemitskih osjećanja.

Bonus video: