URA završila godinu u plusu

Abazovićeva partija imala prihode od nepunih 437.750 eura, od kojih 330.000 iz državnog budžeta

4650 pregleda 9 komentar(a)
Abazović, Foto: Luka Zeković
Abazović, Foto: Luka Zeković

Građanski pokret URA završio je prošlu godinu u plusu više od 6.000 eura, vidi se iz godišnjeg finansijskog izvještaja koji je partija Dritana Abazovića dostavila Agenciji za sprečavanje korupcije.

URA je imala prihode od nepunih 437.750 eura, od kojih su, prema dokumentu, 330.000 činili prihodi iz državnog budežta.

Od toga dijela, nepunih 125.000 eura iznosili su prihodi po osnovu finansiranja izborne kampanje.

Na parlamentarnim izborima URA je duplirala broj manada u odnosu na one iz 2016.

Partija je prijavila da je imala 12 donacija fizičkih lica vrijednih 1.925 eura, od kojih je najveću uputio Zoran Miljanić - 500 eura.

Kada su u pitanju troškovi, najviše je otišlo na finansiranje izborne kampanje - malo više od 202.000 eura, zatim na zarade i naknade - oko 125.000, a na urošena sredstva od imovine oko 102.000 eura.

Prijavili su da u vlasništvu imaju deset godina star automobil “škoda oktavija”, čija je vrijednost procijenjena na 8.300 eura.

Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisano je da su partije dužne da završni račun i godišnji konsolidovani finansijski izvještaj do kraja marta, između ostalog, dostave Agenciji i Državnoj revizorskoj instituciji (DRI).

Do 31. marta, na adresu Agencije je stiglo ukupno 48 izvještaja, među njima i jedan političkog subjekta izbrisanog iz Registra političkih partija.

“Ukupno nije dostavljeno 18 izvještaja, od kojih se pet odnose na političke subjekte koji u posljednjih pet godina nijesu bili aktivni i za koje je Agencija uputila zahtjev Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija za brisanje iz Registra. Od preostalih 13, izvještaje nije dostavilo sedam političkih partija i šest grupa birača,” kazali su iz Agencije “Vijestima”.

Gotovo sve su partije i grupe birača sa lokalnog nivoa.

Iz Agencije su dodali da je u toku provjera i kontrola dostavljenih izvještaja, kao i provjera dostavljenih izvještaja kod Poreske uprave i DRI.

Bonus video: